Polecane artykuły

  • 1

niedziela, 02 marzec 2014 11:15

Jakie są odpowiednie proporcje składników odżywczych w naszej diecie?

Owoce w kuchnii Owoce w kuchnii

Żeby żyć zdrowo musimy zapewnić naszemu organizmowi nie tylko odpowiednie składniki, ale także musimy wiedzieć w jakich proporcjach ich używać.  Po pierwsze musimy zapewnić wystarczająca ilość węglowodanów, które powinny stanowić około połowy dziennych posiłków. Znajdują się one w chlebie, ziemniakach, ryżu, makaronie i płatkach owsianych. 

Do węglowodanów należą także cukry proste czyli cukry znajdujące się w warzywach i owocach tj. fruktoza. Jednak co chodzi o cukry oczyszczone to należy ograniczyć ich spożycie np. w słodzeniu kawy.

Niektórzy mówią, ze chleb tuczy, co jak twierdzili dietetycy nie jest prawdą. Po prostu należy wybierać chleb pełnoziarnisty i ograniczać to co się na niego nakłada:)

Co chodzi o owoce i warzywa to starajmy się spożywać około 5 porcji dziennie. Na przykład szklanka świeżego soku zapewnia nam połowę dziennego zapotrzebowania, a przy okazji to wyśmienite źródło witaminy C. Jeżeli sok pijemy do śniadania to pomaga on nam w przyswajaniu żelaza, które znajduje się we wzbogaconych płatkach śniadaniowych. Jako przekąski należy jeść owoce, a do posiłków sałatki. Ponadto wskazane jest spożywanie marchwi, gdyż zapewnia ona organizmowi witaminę A i dobrze wpływa na nasz wzrok.

W dobrej diecie należy ograniczyć spożycie soli. Jest ona ukryta wszędzie, więc należy czytać dokładnie etykiety na produktach. Nadmiar soli może powodować choroby serca, nadciśnienie, a nawet udar mózgu. Proporcje w jakich należy spożywać sól to około 6 gram dziennie dorośli i 4 dzieci.

Białko ma podstawowe znaczenie dla wzrostu i naprawy tkanek. Znajdujemy je oczywiście w chudym mięsie, nabiale, rybach oraz jajkach. Oczywiście możemy zastąpić je wegetariańskimi odpowiednikami tj. białko sojowe, orzechy i rośliny strączkowe.

Podstawowym źródłem wapnia jest ser, mleko i jogurty. Wpływa on znakomicie na budowę kości i zębów. Białko należy spożywać około 2 razy dziennie, ale pamiętajmy o tym, żeby przy tym ograniczyć dawkowanie tłuszczów nasyconych. Źródłem białka są także sardynki, sezam czy orzechy.

Ważne dla nas jest także dostarczanie witamin. Witamina A działa wyśmienicie na wzrost i wzrok. Witamina B wspomaga czerwone ciałka krwi i wspomaga przemianę materii. Witamina C ma oczywiście doskonały wpływ na proces zdrowienia. Bogata w witaminy żywność to w szczególności warzywa i owoce, ryby i nabiał.

Czytany 1111 razy

Artykuły powiązane

  • Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy? Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy?

    Twoje dziecko nieustannie płacze i nie wiesz, co może mu dolegać? Być może to kolka niemowlęca, która przytrafia się bardzo często u tak małych dzieci. Dolegliwości z nią związane są bardzo dokuczliwe i w tym czasie trudno ukoić dziecko. Czym właściwie jest kolka niemowlęca i jakie są jej objawy?

  • Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu

    Marzy Ci się idealny uśmiech, ale nie chcesz nosić aparatu ortodontycznego ze względów estetycznych? Współczesna ortodoncja wychodzi naprzeciw Twoim oczekiwaniom. Dzisiejsze możliwości w zakresie leczenia wad zgryzu pozwalają przejść przez cały proces w sposób bezbolesny i niewidoczny dla otoczenia.

  • Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź! Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź!

    Chcesz nauczyć się, jak dobierać odpowiednie produkty spożywcze w swojej diecie? W takim przypadku warto zapoznać się z definicją ładunku glikemicznego!

  • Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu

    Odczuwasz dyskomfort przy chodzeniu? Masz uczucie, że coś Cię kłuje lub uwiera w palec? Jeżeli nie wiesz co z tym zrobić, a ból się nasila, zwróć się po pomoc do wrocławskich podologów. Całkiem możliwe że problemem jest wrastający paznokieć.Jakie są przyczyny wrastania paznokcia?

  • Zdrowie rodem z Kanady Zdrowie rodem z Kanady

    Naprawdę niewiele rzeczy na naszym pięknym Świecie są bardziej typowe dla Kanady niż złocisty syrop klonowy.