poniedziałek, kwiecień 07, 2025
sobota, 05 kwiecień 2025 20:35

Miód pitny – co warto o nim wiedzieć?

Miód pitny Miód pitny pixabay

Miody pitne różnią się od siebie pod kątem intensywności i aromatu, dzięki czemu mogą być bazą wielu koktajli. Poznaj rodzaje tego alkoholu i szereg właściwości zdrowotnych, jakie on zawiera.

 

Jakie właściwości ma miód pitny?

Miód pitny to alkohol o długich tradycjach. Już w średniowieczu ceniono go za swoje właściwości zdrowotne i nietypowe połączenia smakowe. Dawniej był spożywany w celu łagodzenia objawów przeziębienia i bólu gardła, obecnie nadal wiele osób pielęgnuje te tradycje. Miód pitny jest alkoholem, który może poprawiać trawienie i ułatwiać zasypianie, jednak nie powinno się go nadużywać. 

Jakie są rodzaje miodu pitnego?

Miód pitny występuje w wielu wariantach. Różnią się one między sobą intensywnością, stopniem rozcieńczenia oraz proporcjami wody i alkoholu. Można wyróżnić miód pitny:

- półtoraki (litr miodu na 500 ml wody),

- dwójniaki (miód i woda są w proporcji 1:1)

- trójniaki (litr miodu na 2 litry wody),

- czwórniaki (litr miodu na 3 litry wody).

Miód półtoraki jest zatem najmocniejszy, ponieważ zawartość wody w nim jest najmniejsza. Wymaga on również dłuższego leżakowania, które sięga nawet 5 lat. Dla porównania miód pitny czwórniaki wymaga tylko rocznego leżakowania.

Jak smakuje miód pitny?

Miody pitne mają różne smaki, które zależą od tego, jak są one doprawiane w beczkach. Wyróżnić można cztery rodzaje tego alkoholu, jak zwyczajny, owocowy, chmielowy i korzenno-ziołowy. Miód zwyczajny powstaje jedynie poprzez połączenie miodu i wody. Jego intensywność zależy od proporcji, jakie zostały użyte do jego produkcji. Miód owocowy produkowany jest na bazie świeżo wyciśniętego soku owocowego, nazywanego również moszczem. Często są to czerwone owoce, jak maliny i czerwone porzeczki. Miód pitny chmielowy zawiera chmiel, który dodaje mu goryczki. Ostatni rodzaj, miód korzenno-ziołowy doprawiony jest przyprawami i ziołami o intensywnym smaku i aromacie. Znajdziesz w nim cynamon, imbir, miętę, wanilię, migdały czy pieprz.

Zobacz również: Najlepsze likiery

Jak pić miody pitne?

Miód pitny to alkohol, który możesz spożywać zarówno na zimno, jak i ciepło. Można go łączyć z innymi alkoholami np. rumem i whisky. W chłodniejsze dni może być podawany po uprzednim podgrzaniu z laską cynamonu, goździkami i plasterkiem pomarańczy. Najczęściej jest serwowany w ceramicznych kubkach o grubym dnie.

Artykuł ma charakter informacyjny i nie stanowi zachęty do spożywania alkoholu. Spożywanie alkoholu szkodzi zdrowiu.