środa, kwiecień 24, 2024
piątek, 04 marzec 2022 19:19

12 słodkich ciekawostek o czekoladzie – czego o niej nie wiesz?

różowa czekolada Ruby różowa czekolada Ruby pixabay

Czy jest coś lepszego niż czekolada? Ten słodki, wykonany z miazgi kakaowej wyrób cukierniczy to coś, bez czego nie wyobrażamy sobie życia i wiemy, że Ty też nie!

Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Ciebie kilka słodkich ciekawostki o czekoladzie, które z pewnością Cię zainteresują i sprawią, że jeszcze chętniej będziesz sięgać po słodkie tabliczki.

Historyczne ciekawostki na temat czekolady

  1. Czy wiesz, skąd wzięła się nazwa „czekolada”? Pochodzenie tego słowa nie jest do końca znane. Prawdopodobnie wywodzi się z języka Majów, od słowa xocolati, czyli „gorzkiej wody” lub chokolhaa, oznaczającego „gorący napój”.
  2. A jak powstawały pierwsze czekolady? Majowie od wieków dodawali do ziaren kakaowca miód, kukurydzę oraz chili, ale roztarte ziarna z ciepłą wodą i cukrem zaczęto pić dopiero w XVII wieku.
  3. Napój przyrządzany przez Majów był bardzo drogi. Na „gorzką wodę” mogli pozwolić sobie wyłącznie najbogatsi. Czekolada była wykorzystana również w czasie rytuałów, modłów czy ważnych obchodów.
  4. Mimo że recepturę dopracowywano przez wieki, czekolada do picia przygotowywana przez Majów nie była zbyt smaczna. Nic dziwnego, że kiedy Krzysztof Kolumb po swojej czwartej wyprawie do Ameryki przekazał ziarna kakao hiszpańskiej parze królewskiej, ta nie była zbyt zachwycona.
  5. Ziarna kakaowca zagościły jednak na stałe w przemyśle spożywczym, a w końcu w 1828 roku Holender, Casparus van Houten Senior, opatentował sposób na proszkowanie nasion kakaowca. Prace kontynuował syn wynalazcy, który opracował proces alkalizowania czekolady zwany dutchingiem. Celem tego procesu było wydobycie z kakao intensywnego smaku i aromatu oraz zmniejszenie poziomu kwaśności.
  6. W 1847 roku Francis Fry połączył ze sobą kakao, cukier i rozpuszczony tłuszcz kakaowy, a następnie wylał składniki do formy. W ten sposób powstała pierwsza tabliczka czekolady.

Czekolada – ciekawostki zachęcające do jedzenia

Wiesz już skąd wzięła się czekolada. Teraz przybliżymy Ci kilka ciekawostek udowadniających, że warto włączyć ją do swojej diety.

  1. Kakao i czekolada to wysokokaloryczne produkty, ale gorzka czekolada z 99% zawartością kakao ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym jest polecana cukrzykom.
  2. Czekolada zawiera wiele wartościowych substancji. Magnez, potas, wapń czy cynk to tylko kilka z nich. W czekoladzie można znaleźć również endorfiny, które poprawiają nastrój i łagodzą ból. Dowiedziono również, że spożywanie czekolady obniża ryzyko wystąpienia chorób krążenia.

Jeszcze więcej ciekawostek o czekoladzie

Jak przystało na jeden z najpyszniejszych smakołyków na świecie, czekolada skrywa wiele tajemnic. Co jeszcze możemy Ci o niej powiedzieć?

  1. By wyprodukować 450 gram czekolady, potrzeba 400 ziaren kakaowca. Jak myślisz, to dużo czy mało?
  2. Co ciekawe, producenci czekolady zużywają obecnie około 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne. Wszystko to trafia do naszych wyjątkowych tabliczek czekoladowych, których rodzai z roku na rok przybywa! Najlepszym tego przykładem jest różowa czekolada Ruby, która została wynaleziona w 2018 roku i została połączona z dodatkami takimi jak drobinki złota, pistacje czy maliny!
  3. Światowy Dzień Czekolady przypada 7 lipca, a w Polsce świętujemy również 12 kwietnia. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, by świętować dwa razy.
  4. Jak wygląda kwestia spożycia czekolady? Od lat liderem jest Szwajcaria. Przeciętny Szwajcar zjada rocznie aż 8,9 kg! Jak wygląda to w naszym kraju? Polacy też kochają czekoladę: rocznie jemy jej około 6,3 kg!