Witamina C – dlaczego jest taka ważna?
Witamina C to jedna z najważniejszych dla naszego zdrowia witamin. Najbardziej znana jest jej korzystny wpływ na odporność. Rzeczywiście – suplementowanie witaminy C w okresie jesienno – zimowym ogranicza zachorowalność na infekcje wirusowe czy bakteryjne. Błędem jest jednak sięganie po witaminę C dopiero wtedy, gdy zachorujemy. W licznych badaniach klonicznych wykazano bowiem, że witamina C wspomaga odporność jedynie wtedy, gdy jest przyjmowana profilaktycznie. Jeśli jednak już złapiemy infekcję, witamina C nie wpłynie znacząco na skrócenie czasu trwania infekcji i złagodzenie jej objawów.
Witamina C może jednak znacznie więcej. Kwas askorbinowy odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, zatem witamina C wzmacnia kości i chrząstkę stawową, dba o piękny wygląd skóry, nadaje naczyniom krwionośnym elastyczność, wspomaga procesy regeneracyjne. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu witamina C chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia się organizmu. I chodzi tu nie tylko o nienaganny, młody wygląd, ale przede wszystkim – o profilaktykę chorób cywilizacyjnych:
- schorzeń neurodegeneracyjnych, takich jak demencja, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona
- chorób układu sercowo – naczyniowego: nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, hiperlipidemii
- chorób autoimmunologicznych
- nowotworów
Ponadto witamina C reguluje procesy krzepliwości krwi, wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego zapobiegając tym samym rozwojowi anemii oraz normalizuje poziom glukozy we krwi. Nietrudno się domyślić, że niedobór witaminy C prowadzi do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Jak rozpoznać, że brakuje nam witaminy C? I jak temu zapobiec?
Niedobór witaminy C – nie dopuść do niego
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zostało ustalone na kilkadziesiąt mg dziennie – są to jednak dane sprzed wielu lat. Kiedy oszacowano, że wystarczy przyjmować około 1 mg witaminy C na każdy kg m. c., nasz organizm nie był jeszcze poddawany ciągłemu działaniu stresu, zanieczyszczeń środowiska, syntetycznych dodatków do żywności, ponadto nawet nie funkcjonował termin „choroby cywilizacyjne”. Dziś zapotrzebowanie na witaminę C jest znacznie wyższe, wynosić może od kilkuset do nawet 1000 mg. Najwięcej witaminy C potrzebują:
- małe dzieci
- osoby w podeszłym wieku
- palacze tytoniu
- osoby dotknięte chorobami układu sercowo – naczyniowego
- osoby uprawiające sport
- pracujący umysłowo
- chorujący na cukrzycę
- kobiety w ciąży i karmiące piersią
- cierpiący na zaburzenia wchłaniania
- stosujący przewlekle kwas acetylosalicylowy
Te osoby są szczególnie narażone na niedobór witaminy C. Aby mu zapobiec, warto spożywać jak najwięcej produktów zawierających witaminę C, w miarę możliwości nie poddając ich obróbce termicznej. Mowa zwłaszcza o cytrusach, natce pietruszki, aceroli, dzikiej róży, pomidorach, papryce. A jeszcze skuteczniej jest sięgnąć po naturalną witaminę C w kapsułkach, taką jak witamina C Cheers. Jeśli źródłem witaminy C w suplemencie jest ekstrakt z aceroli i dzikiej róży, a skład wzbogacony jest bioflawonoidami cytrusowymi – otrzymujemy doskonale przyswajalną witaminę C, która bardzo szybko uzupełni ewentualne niedobory i umożliwi zachowanie nienagannego zdrowia.