Jeśli masz ochotę na wegańskie śniadanie, w Warszawie, we Wrocławiu i każdym innym polskim mieście znajdziesz lokal serwujący takie dania. Możesz jednak pokusić się o samodzielne przyrządzenie takiego posiłku – szczególnie że jego przygotowanie wcale nie jest trudne.
-
Pieczona owsianka
Tego typu śniadanie w Warszawie, a obecnie także w większości innych miast, serwowane jest właściwie w każdym lokalu. Wyróżnia się przede wszystkim doskonałym smakiem oraz... prostotą wykonania.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść pokrojonych w kostkę ulubionych owoców
- garść orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego, sojowego
Wszystkie składniki sypkie umieść w żaroodpornej miseczce, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po 20 minutach zapiekania danie jest gotowe do spożycia.
-
Jajecznica z tofu
Masz ochotę na jajecznicę, ale z wiadomego powodu musisz sobie odmówić? Przyrządź tzw. tofucznicę z dowolnymi dodatkami.
Składniki:
- 300 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1/4 dużej papryki czerwonej, zielonej lub żółtej
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta czarnej soli
- oliwa z oliwek
Czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także rozgniecione widelcem tofu. Dopraw niewielką ilością czarnej soli oraz kurkumy. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz, gdy tofu będzie ciepłe.
-
Owocowy koktajl energetyczny
Jeżeli chcesz przygotować szybkie, ale dostarczające sporą dawkę energii śniadanie, owocowy koktajl to propozycja idealna dla Ciebie.
Składniki:
- garść suszonych jagód goji
- 1 banan pokrojony w plastry
- 1 kiwi pokrojone na kawałki
- 1/4 cytryny (lub więcej, jeśli lubisz kwaśne smaki)
- mleko roślinne
Wszystkie owoce dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko roślinne i wymieszaj.
-
Kokosowa jaglanka z owocami
Kasza jaglana to świetny produkt, który wcale nie musi stanowić obiadowego dodatku. Doskonale sprawdza się jako baza wielu deserów, a nawet śniadań. Kokosowa jaglanka to smaczna alternatywa dla owsianki.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 350 ml mleczka kokosowego
- szczypta soli
- garść pestek granatu
- kilka daktyli
- syrop klonowy
Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Powtórz czynność raz jeszcze, a następnie wlej do garnka mleko roślinne. Posól do smaku. Gotuj na najmniejszym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Dodaj mleczko kokosowe – tak by kasza miała kremową konsystencję.
Umieść ugotowaną kaszę w miseczkach, polej syropem klonowym, udekoruj plasterkami suszonych daktyli i granatem.
Zaspałeś? Zamów śniadanie z dostawą do pracy
Nie zdążyłeś przygotować śniadania, bo... zaspałeś? Możesz zamówić śniadanie w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni czy każdym innym mieście i wskazać adres pracy jako adres dostawy. Dzięki temu nie zrezygnujesz z ważnego posiłku, który da Ci energię na cały dzień.