Dla wzmocnienia odporności najlepiej zwiększyć ilość spożywanych warzyw i produktów zbożowych. Z myślą o wspaniałym smaku i wzmocnieniu organizmu konsumentów firma Kupiec przygotowała pyszny i łatwy przepis na tartę z cukinia i otrębami owsianymi. Życzymy smacznego!
Składniki
3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
Ciasto:
175 g mąki pszennej
85 g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
0,5 łyżeczki soli
Farsz:
250 g cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
120 g sera żółtego
3 łyżki oliwy
Masa jajeczna:
3 jajka
20 ml słodkiej śmietany kremówki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku oraz szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę siekamy z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy formę, widelcem nakłuwamy ciasto, pieczemy je przez 20min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Posypujemy szczyptą soli, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy cukinie pokrojoną w plastry i smażymy aż się przyrumieni. Ciasto posypujemy serem (trochę zostawiamy na koniec dla ozdoby). Mieszamy składniki na masę jajeczną. Układamy cukinie, czosnek i cebulę na cieście po czym wszystko zalewamy jajeczną masą. Pieczemy około 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Życzymy smacznego!