piątek, marzec 29, 2024
poniedziałek, 07 styczeń 2019 15:14

Czym zastąpić kupne pieczywo?

Stosując różnego rodzaju diety bardzo często spotykamy się ze stwierdzeniem, że powinniśmy wyeliminować białe pieczywo z naszej diety. Dlatego też w zasadzie każdy, kto stosuje dietę odchudzającą stara się ograniczać kalorie i jeść zdrowe produkty, o niskim indeksie glikemicznym i bez cukru.

 

Przede wszystkim, na początku, rezygnujemy ze spożywania białego pieczywa, bułek słodkich, ciasta drożdżowego. Jednak zanim do tego dojdzie poszukujemy produktów, które pomogą nam zastąpić chleb. Najczęściej w takim przypadku sięgamy po chleb razowy lub żytni, a także takie produkty jak wafle ryżowe czy chrupkie pieczywo. Jak się okazuje im chleb jest bielszy, tym mniej wnosi do naszego organizmu, dlatego powinniśmy go zastąpić ciemnym pieczywem.

Po jakie pieczywo zatem sięgać?

Powinniśmy sięgać po chleb razowy, pieczywo orkiszowe czy też inny ciemny chleb z ziarnami. Jeżeli jednak jesteśmy zwolennikami pieczywa chrupkiego, powinniśmy wybrać to, które jest pełnoziarniste. Tego rodzaju pieczywo powinno być tylko przekąską, a nie głównym posiłkiem naszej diety, w innym przypadku powinniśmy wzbogacić kanapki o plasterki wędlin, warzywa, bądź serek wiejski, wtedy nasz posiłek będzie znacznie bardziej treściwy.

Jeżeli jednak mimo wszystko ciężko nam zrezygnować z białego chleba i nie możemy przyzwyczaić się do ciemnego pieczywa powinniśmy swój poranny posiłek w postaci kanapek zamienić na inny jeszcze bardziej pożywny jak np. owsianka, jogurt z płatkami i owocami suszonymi lub świeżymi. Doskonałym pomysłem będzie samodzielne przygotowywanie zdrowych i pysznych ciastek owsianych oraz batoników zbożowych. Skąd czerpać inspiracje do ich przygotowania? Z wkuchnizwedlem.wedel.pl

Tego typu produkty, spożywane na śniadanie będą bardzo pożywne i z pewności przez kilka najbliższych godzin nie odczujemy uczucia głodu. Wypiekanie tego typu ciasteczek samodzielnie ma także jedną dużą zaletę - ma się pełną kontrolę nad tym, co się do nich dodaje. Można samodzielnie decydować o tym, czy cukier zostanie zastąpiony np. miodem lub stewią, jaka mąką (o ile w ogóle) zostanie użyta do przygotowania, jakie płatki owsiane będą użyte podczas przygotowywania... Wszystko zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji i potrzeb żywieniowych! 

Smacznego!