poniedziałek, 07 styczeń 2019 15:14

Czym zastąpić kupne pieczywo?

Stosując różnego rodzaju diety bardzo często spotykamy się ze stwierdzeniem, że powinniśmy wyeliminować białe pieczywo z naszej diety. Dlatego też w zasadzie każdy, kto stosuje dietę odchudzającą stara się ograniczać kalorie i jeść zdrowe produkty, o niskim indeksie glikemicznym i bez cukru.

 

Przede wszystkim, na początku, rezygnujemy ze spożywania białego pieczywa, bułek słodkich, ciasta drożdżowego. Jednak zanim do tego dojdzie poszukujemy produktów, które pomogą nam zastąpić chleb. Najczęściej w takim przypadku sięgamy po chleb razowy lub żytni, a także takie produkty jak wafle ryżowe czy chrupkie pieczywo. Jak się okazuje im chleb jest bielszy, tym mniej wnosi do naszego organizmu, dlatego powinniśmy go zastąpić ciemnym pieczywem.

Po jakie pieczywo zatem sięgać?

Powinniśmy sięgać po chleb razowy, pieczywo orkiszowe czy też inny ciemny chleb z ziarnami. Jeżeli jednak jesteśmy zwolennikami pieczywa chrupkiego, powinniśmy wybrać to, które jest pełnoziarniste. Tego rodzaju pieczywo powinno być tylko przekąską, a nie głównym posiłkiem naszej diety, w innym przypadku powinniśmy wzbogacić kanapki o plasterki wędlin, warzywa, bądź serek wiejski, wtedy nasz posiłek będzie znacznie bardziej treściwy.

Jeżeli jednak mimo wszystko ciężko nam zrezygnować z białego chleba i nie możemy przyzwyczaić się do ciemnego pieczywa powinniśmy swój poranny posiłek w postaci kanapek zamienić na inny jeszcze bardziej pożywny jak np. owsianka, jogurt z płatkami i owocami suszonymi lub świeżymi. Doskonałym pomysłem będzie samodzielne przygotowywanie zdrowych i pysznych ciastek owsianych oraz batoników zbożowych. Skąd czerpać inspiracje do ich przygotowania? Z wkuchnizwedlem.wedel.pl

Tego typu produkty, spożywane na śniadanie będą bardzo pożywne i z pewności przez kilka najbliższych godzin nie odczujemy uczucia głodu. Wypiekanie tego typu ciasteczek samodzielnie ma także jedną dużą zaletę - ma się pełną kontrolę nad tym, co się do nich dodaje. Można samodzielnie decydować o tym, czy cukier zostanie zastąpiony np. miodem lub stewią, jaka mąką (o ile w ogóle) zostanie użyta do przygotowania, jakie płatki owsiane będą użyte podczas przygotowywania... Wszystko zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji i potrzeb żywieniowych! 

Smacznego! 

Czytany 500 razy

Artykuły powiązane

  • Oleje CBD, czyli lekarstwo doskonałe

    Konopie znane są ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytności zauważono, że posiadają bardzo wartościowe właściwości.

  • Apteki internetowe – kiedy warto z nich korzystać?

    Biznes w sieci kwitnie. Coraz więcej firm przestawia się częściowo lub całkowicie na sprzedaż online. Dzieje się tak również w przypadku aptek.

  • Sildenafil (Kamagra) na potencję 

    Sildenafil (https://euro-sterydy.pl/kamagra-w-zelu-na-potencje/ ) stanowi substancję czynną, która pozwala osiągnąć długotrwały i satysfakcjonujący wzwód. Jeszcze nie tak dawno, kupienie tabletek zawierających w składzie sildenafil wiązało się z koniecznością wcześniejszej wizyty u lekarza, ponieważ musiał on wystawić na ten środek receptę.

  • Chirurgia plastyczna - kiedy warto skorzystać z pomocy specjalisty?

    Tajemnicą poliszynela jest fakt, że chirurgiczne ingerencje w nasz naturalny wygląd, stają się coraz popularniejsze. Od lat nagminnie korzystają z nich celebryci, dla których ciało jest wizytówką i narzędziem pracy. Czy żyjąc z dala od szołbiznesu, warto w ogóle rozważać opcję skorzystania z usług chirurga plastycznego?

  • Co daje pakowanie próżniowe żywności?

    Nie jest tajemnicą, że żywność ulega procesom chemicznym, wskutek których psuje się i czasem ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem istnieje bardzo prosty sposób, by przedłużyć trwałość produktów spożywczych! Pakowarka próżniowa pozwala na zapakowanie żywności w sposób znacznie wydłużający ich przydatność do spożycia.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.