piątek, marzec 29, 2024
czwartek, 23 maj 2019 14:39

Zgaga - skąd się bierze i jak z nią walczyć?

Zgaga jest dolegliwością układu pokarmowego, która najczęściej pojawia się po obitym posiłku. Objawia się ona nieprzyjemnym uczuciem pieczenia, dlatego też w takich przypadkach ratunkiem okazuje się odpowiedni lek na zgagę. Co powoduje tę dolegliwość oraz w jaki sposób możemy z nią walczyć? 

 

Czym jest oraz skąd bierze się zgaga? 

Uczucie zgagi związane jest z nieprawidłowościami występującymi podczas trawienia pokarmów. Powstaje ona w wyniku zarzucania (cofania się) do przełyku soku żołądkowego oraz enzymów (pepsyny i kwasu solnego), które powodują podrażnienie błony śluzowej przełyku. Podłożem zgagi są zaburzenia funkcjonowania mięśnia zwieracza dolnego przełyku oraz jego niewydolność. Jego prawidłowe działanie nie pozwala bowiem na zawracanie treści pokarmowej wraz z sokiem żołądkowym oraz enzymami, gdyż po przejściu pokarmu przez ten odcinek ulega on natychmiastowemu zwężeniu. 

Zgaga może powstawać także w wyniku zaburzeń pracy żołądka, który nie radzi sobie z nadmiarem nagromadzonego tam pożywienia i jego prawidłowym opróżnieniem. Co więcej, spożywanie pokarmów tłustych, solonych lub ostrych, objadanie się, picie kawy, napojów alkoholowych, mocno gazowanych lub palenie tytoniu również sprzyja pojawianiu się uczucia charakterystycznego pieczenia. 

Zgaga może pojawiać się także częściej u kobiet ciężarnych, osób z nadwagą lub też chorych na cukrzycę, sklerodermę oraz zespół CREST.

Objawy zgagi

Najczęstsze objawy zgagi to:

  • pieczenie oraz ból w okolicach mostka, który następnie promieniuje do przełyku, 
  • uczucie zarzucania treści pokarmowej do przełyku,
  • odbijanie po posiłku,
  • wzdęcia, 
  • kwaśny posmak w ustach,
  • czasami może pojawiać się także utrudnione połykanie oraz czkawka.

Sposoby na zgagę

Dieta na zgagę

Najskuteczniejszy lek na zgagę to bez wątpienia odpowiednia dieta, gdyż pieczenie i piekący ból w przełyku są w większości przypadków powodowane przez złe nawyki żywieniowe. Osoby borykające się ze zgagą powinny zrezygnować przede wszystkim z potraw ostrych, tłustych, smażonych kwaśnych i mocno solonych. Ponadto, zaleca się ograniczenie lub całkowite odstawienie kofeiny, napoi gazowanych oraz alkoholi, a także wyeliminowanie czekolady, owoców cytrusowych, a w niektórych przypadkach również pomidorów. 

Pamiętamy także, aby posiłki spożywać powoli i dokładnie oraz w mniejszych, ale częstszych ilościach. Sposób, w jaki jemy ma bowiem wpływ na nasze późniejsze samopoczucie. Jedząc powoli zmniejszamy ryzyko niepożądanego przejedzenia się. 

Zioła i domowe napary

Na zgagę pomocne są także herbatki ziołowe oraz napary z wykorzystaniem przypraw. Warto zaopatrzyć się w szczególności w:

  • koper włoski,
  • kardamon,
  • dziurawiec,
  • imbir,
  • anyżek,
  • cynamon,
  • siemię lniane. 

Leki na zgagę

W przypadku nawracających problemów ze zgagą pacjentom zaleca się także odpowiedni lek na zgagę, który zobojętnia kwaśną treść żołądkową. Wiele z nich dostępnych jest w każdych aptekach bez konieczności posiadania recepty.