poniedziałek, 12 marzec 2018 08:04

Wegańskie śniadanie? Sprawdź nasze przepisy!

Z własnego wyboru rezygnujesz ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego? Twoja dieta wcale nie musi być nudna i mało smaczna – także w kwestii śniadań. Odrobina kreatywności wystarczy, by zwykłe śniadanie zamienić w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wypróbuj poniższe przepisy – niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie. Są one na tyle uniwersalne, że będą smakowały każdemu. Przekonaj się o tym koniecznie.

 

Jeśli masz ochotę na wegańskie śniadanie, w Warszawie, we Wrocławiu i każdym innym polskim mieście znajdziesz lokal serwujący takie dania. Możesz jednak pokusić się o samodzielne przyrządzenie takiego posiłku – szczególnie że jego przygotowanie wcale nie jest trudne.

  • Pieczona owsianka

Tego typu śniadanie w Warszawie, a obecnie także w większości innych miast, serwowane jest właściwie w każdym lokalu. Wyróżnia się przede wszystkim doskonałym smakiem oraz... prostotą wykonania.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść pokrojonych w kostkę ulubionych owoców
  • garść orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego, sojowego

Wszystkie składniki sypkie umieść w żaroodpornej miseczce, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po 20 minutach zapiekania danie jest gotowe do spożycia.

  • Jajecznica z tofu

Masz ochotę na jajecznicę, ale z wiadomego powodu musisz sobie odmówić? Przyrządź tzw. tofucznicę z dowolnymi dodatkami.

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/4 dużej papryki czerwonej, zielonej lub żółtej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta czarnej soli
  • oliwa z oliwek

Czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także rozgniecione widelcem tofu. Dopraw niewielką ilością czarnej soli oraz kurkumy. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz, gdy tofu będzie ciepłe.

  • Owocowy koktajl energetyczny

Jeżeli chcesz przygotować szybkie, ale dostarczające sporą dawkę energii śniadanie, owocowy koktajl to propozycja idealna dla Ciebie.

Składniki:

  • garść suszonych jagód goji
  • 1 banan pokrojony w plastry
  • 1 kiwi pokrojone na kawałki
  • 1/4 cytryny (lub więcej, jeśli lubisz kwaśne smaki)
  • mleko roślinne

Wszystkie owoce dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko roślinne i wymieszaj.

  • Kokosowa jaglanka z owocami

Kasza jaglana to świetny produkt, który wcale nie musi stanowić obiadowego dodatku. Doskonale sprawdza się jako baza wielu deserów, a nawet śniadań. Kokosowa jaglanka to smaczna alternatywa dla owsianki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 350 ml mleczka kokosowego
  • szczypta soli
  • garść pestek granatu
  • kilka daktyli
  • syrop klonowy

Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Powtórz czynność raz jeszcze, a następnie wlej do garnka mleko roślinne. Posól do smaku. Gotuj na najmniejszym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Dodaj mleczko kokosowe – tak by kasza miała kremową konsystencję.

Umieść ugotowaną kaszę w miseczkach, polej syropem klonowym, udekoruj plasterkami suszonych daktyli i granatem.

Zaspałeś? Zamów śniadanie z dostawą do pracy

Nie zdążyłeś przygotować śniadania, bo... zaspałeś? Możesz zamówić śniadanie w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni czy każdym innym mieście i wskazać adres pracy jako adres dostawy. Dzięki temu nie zrezygnujesz z ważnego posiłku, który da Ci energię na cały dzień.

Czytany 80 razy

Artykuły powiązane

  • Przechowywanie herbaty - jak cieszyć się aromatem przez długi czas? Przechowywanie herbaty - jak cieszyć się aromatem przez długi czas?

    Herbata to wyjątkowa roślina. Za jej pomocą przygotowujemy pyszny, rozgrzewający napój. Niestety jest bardzo wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych takich jak wilgotność powietrza czy temperatura. Kiedy przechowujemy ją w niewłaściwy sposób, łatwo pochłania zapachy, pleśnieje i traci aromat. Jej smak staje się płaski, a wszystkie właściwości prozdrowotne zostają utracone. Jak prawidłowo przechowywać herbatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej aromatem?

  • Aparat Ortodontyczny w każdym wieku? Aparat Ortodontyczny w każdym wieku?

    Proste zęby mają wpływ nie tylko na wygląd, ale również na zdrowie człowieka. Krzywy zgryz może być przyczyną rozchwiania oraz wysuwania się zębów, chorób przyzębia czy zaburzeń funkcjonowania stawów skroniowo-żuchwowych, objawiających się bólami głowy. Co więcej, nieprawidłowo ustawione zęby trudno jest dokładnie wyczyścić, przez co odkłada się na nich kamień nazębny i płytka bakteryjna.

  • Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych – chwilowa moda czy ważny element edukacji zdrowotnej? Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych – chwilowa moda czy ważny element edukacji zdrowotnej?

    Dbamy o nasze dzieci na wiele sposobów. Troszczymy się o to, aby spożywały one zdrowe posiłki zarówno w domu, jaki i w szkołach oraz przedszkolach. Dlaczego jest to tak ważne? Co powinny mieć na uwadze podmioty dostarczające produkty do sklepików szkolnych?

  • Alveo Alveo

    Często, kiedy nam coś dolega np. bóle głowy, wypryski czy często się przeziębiamy, szukamy pomocy u lekarzy, którzy kierują nas na serię badań i przypisują leki. Jest to odpowiednie działanie, które pozwala na znalezienie przyczyny takich dolegliwości. Warto jednak wiedzieć, że kuracje farmaceutyczne po konsultacji z lekarzem można uzupełniać o preparaty ziołowe i roślinne.

  • Czy bieganie jest nadal modne? Czy bieganie jest nadal modne?

    Do Polski moda na bieganie dotarła z pewnym opóźnieniem – na Zachodzie popularna już w latach 70. XX w., w naszym kraju pojawiła się dopiero na początku XXI wieku. I od tamtej pory ilość biegaczy ciągle rośnie. Pomimo innych, falowych tendencji jak np. crossfit, to właśnie jogging wciąż zdobywa serca Polaków.