Polecane artykuły

  • 1

poniedziałek, 12 marzec 2018 08:04

Wegańskie śniadanie? Sprawdź nasze przepisy!

Z własnego wyboru rezygnujesz ze spożywania mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego? Twoja dieta wcale nie musi być nudna i mało smaczna – także w kwestii śniadań. Odrobina kreatywności wystarczy, by zwykłe śniadanie zamienić w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wypróbuj poniższe przepisy – niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie. Są one na tyle uniwersalne, że będą smakowały każdemu. Przekonaj się o tym koniecznie.

 

Jeśli masz ochotę na wegańskie śniadanie, w Warszawie, we Wrocławiu i każdym innym polskim mieście znajdziesz lokal serwujący takie dania. Możesz jednak pokusić się o samodzielne przyrządzenie takiego posiłku – szczególnie że jego przygotowanie wcale nie jest trudne.

  • Pieczona owsianka

Tego typu śniadanie w Warszawie, a obecnie także w większości innych miast, serwowane jest właściwie w każdym lokalu. Wyróżnia się przede wszystkim doskonałym smakiem oraz... prostotą wykonania.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść pokrojonych w kostkę ulubionych owoców
  • garść orzechów, pestek dyni, nasion słonecznika
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego, migdałowego, sojowego

Wszystkie składniki sypkie umieść w żaroodpornej miseczce, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Umieść naczynie w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po 20 minutach zapiekania danie jest gotowe do spożycia.

  • Jajecznica z tofu

Masz ochotę na jajecznicę, ale z wiadomego powodu musisz sobie odmówić? Przyrządź tzw. tofucznicę z dowolnymi dodatkami.

Składniki:

  • 300 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/4 dużej papryki czerwonej, zielonej lub żółtej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta czarnej soli
  • oliwa z oliwek

Czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili także rozgniecione widelcem tofu. Dopraw niewielką ilością czarnej soli oraz kurkumy. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz, gdy tofu będzie ciepłe.

  • Owocowy koktajl energetyczny

Jeżeli chcesz przygotować szybkie, ale dostarczające sporą dawkę energii śniadanie, owocowy koktajl to propozycja idealna dla Ciebie.

Składniki:

  • garść suszonych jagód goji
  • 1 banan pokrojony w plastry
  • 1 kiwi pokrojone na kawałki
  • 1/4 cytryny (lub więcej, jeśli lubisz kwaśne smaki)
  • mleko roślinne

Wszystkie owoce dokładnie zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko roślinne i wymieszaj.

  • Kokosowa jaglanka z owocami

Kasza jaglana to świetny produkt, który wcale nie musi stanowić obiadowego dodatku. Doskonale sprawdza się jako baza wielu deserów, a nawet śniadań. Kokosowa jaglanka to smaczna alternatywa dla owsianki.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 350 ml mleczka kokosowego
  • szczypta soli
  • garść pestek granatu
  • kilka daktyli
  • syrop klonowy

Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a następnie odlej wodę. Powtórz czynność raz jeszcze, a następnie wlej do garnka mleko roślinne. Posól do smaku. Gotuj na najmniejszym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn. Dodaj mleczko kokosowe – tak by kasza miała kremową konsystencję.

Umieść ugotowaną kaszę w miseczkach, polej syropem klonowym, udekoruj plasterkami suszonych daktyli i granatem.

Zaspałeś? Zamów śniadanie z dostawą do pracy

Nie zdążyłeś przygotować śniadania, bo... zaspałeś? Możesz zamówić śniadanie w Warszawie, Wrocławiu, Gdyni czy każdym innym mieście i wskazać adres pracy jako adres dostawy. Dzięki temu nie zrezygnujesz z ważnego posiłku, który da Ci energię na cały dzień.

Czytany 158 razy

Artykuły powiązane

  • Cynk - kiedy warto go suplementować? Cynk - kiedy warto go suplementować?

    Po różnego rodzaju suplementy diety coraz to częściej sięgają nie tylko osoby aktywne fizycznie i trenujące zawodowo, ale również Ci, którzy na co dzień ze sportem nie mają styczności. To sprawdzona droga do zdrowia, ponieważ nasz organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów, których dzienne zapotrzebowanie nie zawsze jesteśmy w stanie pokryć samą dietą.

  • Prozdrowotne właściwości oleju z wiesiołka Prozdrowotne właściwości oleju z wiesiołka

    Prozdrowotnych właściwości oleju z wiesiołka nie sposób zliczyć, jednakże jedno jest pewne: to wyjątkowy produkt dla utrzymania zdrowia wszystkich kobiet! Poznajmy bliżej właściwości oraz zastosowanie oleju z wiesiołka, ponieważ jego włączenie do codziennej rutyny bez wątpienia przyniesie każdemu z nas wiele korzyści. 

  • Niacyna - zdrowotne konsekwencje jej niedoboru Niacyna - zdrowotne konsekwencje jej niedoboru

     Niacyna, inaczej określana jako witamina B3 lub witamina PP nie jest obojętna dla naszego organizmu, a jej niedobory mogą wywoływać negatywne dla zdrowia konsekwencje, takie jak m.in. pelagra. Jakimi właściwościami wyróżnia się niacyna oraz w jaki sposób można utrzymać jej prawidłowy poziom? 

  • Zgaga - skąd się bierze i jak z nią walczyć? Zgaga - skąd się bierze i jak z nią walczyć?

    Zgaga jest dolegliwością układu pokarmowego, która najczęściej pojawia się po obitym posiłku. Objawia się ona nieprzyjemnym uczuciem pieczenia, dlatego też w takich przypadkach ratunkiem okazuje się odpowiedni lek na zgagę. Co powoduje tę dolegliwość oraz w jaki sposób możemy z nią walczyć? 

  • Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe u niemowląt Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe u niemowląt

    Nietolerancje pokarmowe u niemowląt to coraz częstszy problem, z którym borykają się świeżo upieczeni rodzice. Większość rodziców zadaje więc sobie pytania: Jakie są najczęstsze nietolerancje pokarmowe? W jaki sposób je wykryć? Czy testy na nietolerancje pokarmowe są miarodajne? Warto więc przyjrzeć się problemowi nietolerancji pokarmowych u niemowląt trochę bliżej.