Polecane artykuły

  • 1

piątek, 28 listopad 2014 18:35

Pyszna i rozgrzewająca zupa dyniowa

Sencor- Blender, dzięki któremu łatwo przygotujesz zupę dyniową Sencor- Blender, dzięki któremu łatwo przygotujesz zupę dyniową

W okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na swoją dietę i postarać się poszerzyć ją o produkty o wysokiej zawartości składników odżywczych i witamin, a także starać się sięgać po te, które posiadają właściwości rozgrzewające. Dziś prezentujemy przepis na zupę dyniową, którą można stworzyć za pomocą kolorowych, antydepresyjnych blenderów marki Sencor!

 SKŁADNIKI

· 60 dkg obranej dyni
· 3 średniej wielkości ziemniaki
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
· 1 mała papryczka chilli
· imbir, kawałek ok 2 cm.
· 300 ml wody
· świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
· sól i pieprz do smaku
Krewetki - przygotowanie
· 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
· 1 łyżka masła
· 1 łyżeczka oliwy
· 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE
Krok 1


Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2


Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.
Krok 3


Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Krok 4


Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.
Krok 5
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Czytany 13783 razy

Artykuły powiązane

Media

Znajdź najtaniej w tysiącach sklepów w Polsce