sobota, 03 styczeń 2015 14:58

Przepis na zdrowe muffinki z jagodami goji i żurawiną

Sencor - Robot Planetarny Sencor - Robot Planetarny

Przygotowanie domowych wypieków to jeden z przyjemniejszych sposobów spędzania czasu, gdy za oknem coraz chłodniej. W oczekiwaniu na święta wypróbujmy przepis na aromatyczne muffiny - słodkiego faworyta stołu. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor stworzymy przysmak, który urzeknie wyglądem i smakiem!

Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady

Porcje: 6

SKŁADNIKI
Ciasto
• 60 g mąki pszennej
• 80 g gorzkiej czekolady
• 35 g cukru
• 75 g masła
• 2 jajka
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka żurawiny
• 1 łyżka jagód goji
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Polewa z gorzkiej czekolady
• 50 g gorzkiej czekolady
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka masła
• kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji

CIASTO
Krok 1
W rondlu umieszczamy masło, cukier i czekoladę.
Krok 2
Rondel ustawiamy na niewielkim ogniu, mieszając doprowadzamy do połączenia składników
i zdejmujemy z palnika. (uwaga - masy nie wolno zagotować).
Krok 3
Tak przygotowaną masę przekładamy do misy robota kuchennego, w której będziemy mieszać składniki.
Krok 4
Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy po czym dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy.
Krok 5
Na koniec, za pomocą łyżki dodajemy do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę
z pomarańczy. Do foremek nakładamy ciasto łyżką do ok 2/3 wysokości.
Krok 6
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C
i pieczemy ok. 20-25 minut.
Krok 7
Najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdzić czy muffin wewnątrz jest już suchy, jeśli tak to możemy całość wyjmować, jeśli nie, należy je jeszcze zostawić na ok. 5 min.
Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić.
Krok 9
Przestudzone muffiny polewamy polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.

POLEWA
Krok 1
Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku.
Krok 2
Na małym ogniu podgrzewamy do momentu połączenia składników (uwaga by nie zagotować).

Czytany 7302 razy

Artykuły powiązane

  • Kanapki to nic złego!

    Portale o zdrowej żywności bombardują nas pomysłami na zdrowe przekąski. Proponują aby zamiast oklepanej bułki z wędliną zabierać do pracy humus albo sushi. Ale jeśli jednak lubi się te oklepane bułki z wędliną i wcina w przerwie śniadaniowej to od razu trzeba się liczyć z otłuszczeniem wątroby i ekspresowym tyciem? Nic bardziej mylnego! Zamiast rezygnować z naszej kanapki poprawmy jej jakość.

  • Oleje CBD, czyli lekarstwo doskonałe

    Konopie znane są ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytności zauważono, że posiadają bardzo wartościowe właściwości.

  • Twaróg z ziołami - z krainy mlekiem płynącej

    Kiedy brakuje czasu albo możliwości (jak w tym roku), żeby wybrać się nad Morze Śródziemne, delektujmy się w domu smakami z tego regionu.

  • Apteki internetowe – kiedy warto z nich korzystać?

    Biznes w sieci kwitnie. Coraz więcej firm przestawia się częściowo lub całkowicie na sprzedaż online. Dzieje się tak również w przypadku aptek.

  • Sildenafil (Kamagra) na potencję 

    Sildenafil (https://euro-sterydy.pl/kamagra-w-zelu-na-potencje/ ) stanowi substancję czynną, która pozwala osiągnąć długotrwały i satysfakcjonujący wzwód. Jeszcze nie tak dawno, kupienie tabletek zawierających w składzie sildenafil wiązało się z koniecznością wcześniejszej wizyty u lekarza, ponieważ musiał on wystawić na ten środek receptę.

Media

Znajdź najtaniej w tysiącach sklepów w Polsce

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.