Polecane artykuły

  • 1

czwartek, 26 lipiec 2018 17:25

Olej kokosowy. Leczniczy super produkt.

O wspaniałych właściwościach oleju kokosowego wie naprawdę niewielu ludzi. A szkoda, bo jest on zaliczany do wąskiej grupy super produktów, mających właściwości wspomagania walki z wieloma dolegliwościami. Warto więc przedstawić zalety spożywania tego rzadko spotykanego produktu. Kwasy tłuszczowe w nim zawarte, bardzo dobrze wpływają na zdrowie organizmu ludzkiego, co zostało potwierdzone badaniami klinicznymi i testami na ludziach.

Ma on w sobie prawie 90 procent znanych człowiekowi kwasów tłuszczowych nasyconych. Na co więc pomaga? Lista naprawę jest długa.

Nasycone kwasy tłuszczowe, wbrew wcześniejszym poglądom na ich temat, nie są szkodliwe dla człowieka. Zatykanie przez nie tętnic, to tylko mit. Mało tego, te zawarte w oleju kokosowym wspomagają spalanie tłuszczu. Długoterminowe spożywanie oleju, może spowodować znaczny spadek wagi ciała, więc jest idealnym produktem dla osób odchudzających się. Uwaga! Nadmierne spożywanie może mieć skutek przeczyszczający.

Chcąc zmniejszyć u siebie apetyt, tym samym wspomóc walkę z podjadaniem podczas diety, można zastosować olej kokosowy. Ma on także tą właściwość. Odpowiednia długość łańcuchów tych kwasów powoduje, że trafiają one bezpośrednio do wątroby. Tam stają się szybko przyswajalnymi źródłami energii, lub związkami ketonowymi.

Wspomniane związki ketonowe mają terapeutyczny wpływa na schorzenia układu nerwowego. Olej z kokosa jest więc dobrym środkiem hamującym rozwój chorób takich jak Alzheimer czy padaczka. To jest właśnie najczęstsze wykorzystanie tego specyfiku. Dietę z oleju kokosowego stosuje się wśród dzieci ze stwierdzoną padaczką lekoodporną.

Wśród osób regularnie spożywających produkty kokosowe, ryzyko wystąpienia objawów choroby serca znacznie maleje. Redukuje on przyswajanie cholesterolu, jajk również poprawia czynnik krzepnięcia krwi.

Działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze? Proszę bardzo! Dzięki kwasowi laurynowemu i tworzonemu z niego monolaurynu eliminuje bakterie, grzyby i wirusy.

Nie tylko do jedzenia! Olej z kokosa ma też zastosowanie w kosmetyce. Po prostu poprawia i regeneruje wilgotność skóry i włosów. Ma tez umiejętność chronienia skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zatrzymuje nawet do 20% promieni ultrafioletowych, przez co ma zastosowanie w filtrach do opalania. Jest też składnikiem wielu płukanek do ust, oczywiście dzięki swojej bakteriobójczości. O tym jak wykorzystać olejek kokosowy do poprawy cery poczytaj na Temat Moda.

Wnioski nasuwają się więc same. Olej z kokosa śmiało można nazwać panaceum pomocniczym przy walce z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Warto go też spożywać, żeby się takich dolegliwości wystrzegać. Dlaczego więc wiedza społeczeństwa na temat tego produktu jest tak nikła? Niezrozumiałe..
    

Czytany 211 razy

Artykuły powiązane