piątek, marzec 29, 2024
sobota, 01 marzec 2014 08:15

Oczyszczający i zdrowy dzień z kuchnią wegańską

Kuchnia wegańska Kuchnia wegańska

Powstaje coraz więcej restauracji, bistro oraz innych miejsc z wegańskim jedzeniem. Chętnie odwiedzacie takie lokale? Jesteście zwolenniczkami tego rodzaju kulinariów czy raczej przeciwniczkami takiego jedzenia oraz stylu życia? A może macie problem ze sprecyzowaniem, czym właściwie jest weganizm?

Warto na początku powiedzieć, że weganizm, to nie tylko sposób żywienia się z pominięciem składników pochodzących od zwierząt lecz także jedna z cech, która składa się na odpowiedni styl życia. Weganie nie używają kosmetyków ani ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców, bojkotują także wszystkie produkty testowane na zwierzętach. Kuchnia wegańska opiera się na tych samych grupach pokarmowych co kuchnia wegetariańska, z wyłączeniem wszelkiego jedzenia nabiałowego. Podstawą diety wegańskiej są warzywa, owoce, zboża - najlepiej z pełnego przemiału, a także rośliny strączkowe. Wymienione powyżej produkty uzupełniają orzechy, nasiona i oleje roślinne. Dieta poprzez niską zawartość tłuszczów nasyconych jest pozbawiona nadmiernej ilości cholesterolu, co jest bardzo zdrowe. Jest również źródłem dużej ilości witamin, m. in. B1, B2, PP, kwasu foliowego, witaminy C, a także witaminy E.

Przedstawiamy łatwe wegańskie przepisy, które nie pozwolą nam być głodnym, a równocześnie oczyszczą nasz organizm. 

Na śniadanie proponujemy, wszystkim dobrze znaną, owsiankę. Będą nam potrzebne: płatki owsiane, suszone owoce, np. daktyle, żurawina, morele, jagody goji, świeże owoce (poza sezonem dobre będą mrożone, orzechy, przyprawy, np. cynamon, wanilia, siemie lniane (doskonale wspomaga trawienie!) oraz spoiwo czyli banan lub mleko sojowe. Płatki zalej gorącą wodą i odstaw na 5-6 minut aż napęcznieją. Dodaj suszone oraz świeże owoce, uzupełnij bakaliami. Mieszankę możesz przyprawić cynamonem i dodać siemię lniane, co bardzo polecam. Jeśli masz ochotę całość zalej mlekiem sojowym lub bananem (rozgnieć go widelcem, aby powstała odpowiednia konsystencja jako spoiwo płatków). Smacznego! Nie ma tu żadnych sztywnych reguł, mieszaj co lubisz i testuj nowe połączenia. Śniadanie robi się błyskawicznie, jest idealne do pracy i dodaje mnóstwo energii na cały dzień.

Obiad to zupa z soczewicy. Potrzebujemy: 2 marchewki , cebulę, puszkę pomidorów w zalewie bez żadnych ziół, szklankę zielonej soczewicy, ząbek czosnku , 1l bulionu warzywnego, szczyptę mielonego kminku, szczyptę chilli, oliwę z oliwek lub pestek dyni, sól oraz pieprz do smaku. Marchewki pokrój w plasterki, cebulę w piórka. Rozgrzej w garnku oliwę, zeszklij cebulę. Dodaj marchew i chwilę duś całość. Kiedy marchew będzie miękka wlej bulion warzywny. Podgrzewaj ok. 6-7 minut. Soczewicę przepłucz letnią wodą i dodaj do bulionu. Gotuj aż będzie miękka (ok. 25 minut). Dodaj teraz pomidory w puszcze, przeciśnięty czosnek, kminek, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj krótką chwilę, aż soczewica będzie zupełnie miękka, a zupa delikatnie zgęstnieje. Posiłek idealny na chłodne zimowe dni!

Kolacja lekko ale pożywnie pod znakiem hummusa z warzywami. Potrzebujesz: puszkę ciecierzycy w zalewie, sezam lub pastę tahini (osobiście polecam sezam), 2 łyżki oliwy z oliwek, mały ząbek czosnku, sok z połowy cytryny oraz niewielką ilość soli (pamiętajmy, zatyka nerki!). Jeśli nie masz pasty tahini, możesz przygotować ją sama. Ziarna sezamu (6-7 łyżek) upraż na suchej patelni. Poczekaj aż sezam wystygnie i zmiksuj go na gładką masę z oliwą z oliwek. Dodaj czosnek, sok z cytryny, sól. Miksuj  całość dodając stopniowo ciecierzycę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody, lecz nie zbyt wiele. Gotowy hummus podawaj z, najlepiej ciepłym, pieczywem lub świeżymi warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką lub zielonym ogórkiem.