poniedziałek, grudzień 09, 2024
piątek, 18 sierpień 2017 11:37

Magnez w naszym organizmie

Magnez to makroelement, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. W kościach znajdujemy go około 50-60%, w mięśniach 27%, zaś w innych tkankach miękkich – 19%. We krwi jest to zaledwie 1%. Magnez to pierwiastek będący kofaktorem około 300 reakcji enzymatycznych.

 

Magnez – za co odpowiada?

Magnez zaraz po potasie, jest jednym z ważniejszych kationów wewnątrzkomórkowych. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, a co za tym idzie, dostarcza energię do komórek nerwowych mózgu. Jest w stanie poprawić pamięć, jak i zadziałać uspokajająco, dzięki zmniejszaniu nadpobudliwości komórek nerwowych.

Spośród efektów jego działania warto wymienić zapobieganie nadmiernym skurczom włókien mięśniowych, jak i wspomaganie ich rozkurczu. Odpowiada zatem za prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Tę samą rolę spełnia względem układu krążenia, bowiem reguluje ciśnienie krwi, jak i bierze udział w krzepnięciu krwi.

Niedobory magnezu i objawy

Stan niedoboru magnezu, który utrzymuje się przez dłuższy czas, wedle prowadzonych badań, sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Mowa przede wszystkim o miażdżycy i zwiększonym ryzyku rozwoju nowotworów.

Objawy sugerujące niedobór magnezu to bezsenność, nadmierne zmęczenie oraz rozdrażnienie. Często odczuwane są kołatania serca oraz powtarzające się skurcze mięśni czy też drganie powiek.

Nadmiar i skutki

Przedawkowanie magnezu to sytuacja dość rzadka, ponieważ im więcej jest go w organizmie, tym słabiej jest wchłaniany i za usuwanie jego nadmiaru odpowiadają nerki. Jeśli jednak zmagamy się z nudnościami, biegunkami, zawrotami głowy oraz trudnościami z oddychaniem, przyczyną może być jego nadmiar.

Uzupełnianie niedoborów

Naturalny sposób na uzupełnienie niedoborów to spożywanie surowych warzyw oraz owoców. Spożywanie pokarmów o wysokiej jego zawartości, jak chociażby produktów zbożowych. Znajdujemy go również w orzechach oraz owocach morza. W razie potrzeby można wspomóc się suplementacją.

27%, zaś w innych tkankach miękkich – 19%. We krwi jest to zaledwie 1%. Magnez to pierwiastek będący kofaktorem około 300 reakcji enzymatycznych.