Zdrowa dieta to nie tylko podstawa dobrego samopoczucia, ale także atrakcyjnego wyglądu. Przy wyborze właściwej diety należy wziąć pod uwagę szereg czynników. Jednym z nich jest tak zwany ładunek glikemiczny. Co warto o nim wiedzieć?
Czym jest ładunek glikemiczny?
Ładunek glikemiczny, czyli w skrócie ŁG, to specjalny czynnik, który opisuje nie tylko indeks glikemiczny produktów, ale także ilość węglowodanów, która się w nich znajduje.
Gdy posiłek ma wysoki ładunek glikemiczny, oznacza to, że powoduje on szybsze zwiększenie stężenia glukozy we krwi – już po jego spożyciu. W rezultacie może prowadzić to do szybszego odkładania się tkanki tłuszczowej, a tym samym do zwiększenia masy ciała.
Zatem wtedy, gdy chcemy odżywiać się zdrowo, warto wybierać te produkty, które mają niski ładunek glikemiczny. Wtedy można skuteczniej dążyć do redukcji wagi i czuć się lepiej!
Jak sprawdzić ładunek glikemiczny produktów spożywczych?
Obliczenie ładunku glikemicznego różnych produktów spożywczych jest bardzo proste. W tym celu należy zastosować wzór:
ŁG = W * IG / 100
ŁG – ładunek glikemiczny
W – ilość węglowodanów w danej porcji
IG – indeks glikemiczny
Praktyczny kalkulator do obliczania ładunku glikemicznego można znaleźć także na stronie internetowej trenera i dietetyka Dawida Woźniakowskiego: https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/.
Jakie produkty posiadają niski ładunek glikemiczny?
Produkty mające niski indeks glikemiczny nie zawsze odznaczają się niskim ładunkiem glikemicznym. Zdarza się, że produkty o niskim indeksie mają wyższy ładunek glikemiczny oraz na odwrót.
Przykładowe produkty z niskim ładunkiem glikemicznym:
- pieczywo razowe, jęczmienne, gryczane, żytnie,
- naturalne płatki zbożowe,
- mleko i jego przetwory,
- owoce, w tym banany niedojrzałe, pomarańcze, jabłka, śliwki, truskawki, gruszki, mango, morele, ananasy, arbuz,
- warzywa, w tym marchew, kukurydza, warzywa strączkowe,
- orzechy.
Zaplanowanie i odpowiednie skomponowanie wartościowych posiłków nie musi być trudnym zadaniem. Znajomość takich wielkości jak indeks i ładunek glikemiczny niewątpliwie może w tym pomóc. Wszystko po to, by mieć pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, co potrzebne.