Chleb razowy:
Powinnaś po niego sięgnąć jeśli twoim oczom doskwiera ból, pieczenie i swędzenie. Chleb razowy zmniejszy te objawy dzięki zawartości witamin z grupy B, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania nerwu wzrokowego.
Jagody:
Jeśli spędzasz dużo czasu przed komputerem, czasem miewasz zaburzenia widzenia - to jagody są owocami, które wspomogą twoje oczy. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i regeneruje uszkodzone przez nie elementy oka. Antocyjany, oprócz sezonowych jagód, znajdziesz również w jagodach acai, a także w wyciągu z czerwonych winogron. Dostępne są również suplementy, tj. ACAI BERRY i COLLAGEN od Noble Health.
Szpinak:
Łagodzi objawy tzw. zmęczonych oczu, a także działa na zasadzie naturalnego filtra UV. Działa tak dzięki zawartej w nim luteinie i witaminie A. Warto pamiętać, że znaczny niedobór tej witaminy może prowadzić nawet do ślepoty!
Makrela (i w zasadzie inne tłuste ryby):
Miewasz czasem uczucie, jakby twoje oczy były suche? To prawdopodobnie niedobór kwasów omega-3, które są składnikiem błon komórkowych. Regularne jedzenie ryb sprawi, że twój organizm będzie produkował większą ilość naturalnego śluzu, który nawilża oczy.
Natka pietruszki:
Istna kopalnia witaminy C. Wpływa na syntezę kolagenu odpowiedzialnego za trwałość naczyń krwionośnych oczu. Niedobór tego pierwiastka może powodować zmętnienie soczewek, krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok.
Orzechy włoskie:
Główne źródło cynku, którego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności. Spożywanie orzechów włoskich uchroni cię przed pogorszeniem ostrości wzroku związanego z wiekiem, ciążą, czy źle dobraną dietą wegetariańską.
Przepis na lekki obiad, który zadba o twoje oczy i sylwetkę:
Łosoś w panierce z orzechów i natką pietruszki
0,5 kg filetów z łososia
50 dag mielonych orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki soku z cytryny
1 jajko
Natka pietruszki
Olej rzepakowy
Sól i pieprz.
Pokrój rybę na mniejsze kawałki, natrzyj ją sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Włóż wszystko do lodówki na kwadrans. Roztrzep jajka i połącz z orzechami, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i mąką kukurydzianą. Obtocz łososia w gotowej panierce. Usmaż go na rozgrzanym oleju.