Polecane artykuły

  • 1
piątek, 21 lipiec 2017 11:44

Czas na slow food

Czy tego chcemy czy nie, jedzenie jest ważną częścią naszego życia. Każdy człowiek powinien zjadać trzy posiłki dziennie. Niestety, nie wszyscy przestrzegali dotąd tej reguły. Na szczęście dzięki modzie na slow food zaczyna się to zmieniać.

 

Moda to pojęcie odnoszące się nie tylko do ubrań. Ma ono zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia. Bycie modnym wynika z tego, że człowiek jest zwierzęciem stadnym i ma potrzebę jej zaspokajania. W połowie lat dziewięćdziesiątych, gdy Polska jako kraj otworzyła się na zachodni kapitał, otwierane wtedy restauracje typu fast food stały się bardzo modne. Był to kawałek świata zachodniego, który każdy mógł spróbować za rozsądne pieniądze. Obecnie coraz więcej osób zaczyna preferować zdrowy styl życia. Wielu ludzi zaczęło zdawać sobie sprawę z tego, że własny organizm, to najcenniejszy skarb, o który trzeba dbać. Tym można tłumaczyć wzrost zainteresowania frazami masaż warszawa jak i również dieta do domu warszawa w wyszukiwarkach internetowych.

W dobie ogromnego pośpiechu coraz częściej zapominamy o zdrowym odżywianiu się. Nie mamy czasu na przygotowywanie posiłków w domu i spokojne ich konsumowanie. Obecnie godziny pracy są tak ustawione, że powrót do domu w porze obiadowej jest niemożliwy. Poza tym duża ilość pracowników dojeżdża do pracy z miejsc zamieszkania odległych o kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilometrów. Na powrót tracimy dużo czasu i jest to raczej pora kolacji niż obiadu. To wszystko wymusiło konieczność spożywania posiłków w przerwie obiadowej w pracy. Ludzie kupują posiłki w barach typu fast food nie zastanawiając się, czy takim jedzeniem sami sobie nie szkodzimy. I właśnie w trosce o zdrowie, przeciwwagą dla fast food - ów opracowano slow food, co oznacza „w tempie ślimaka”, bo ślimakowi z natury się nie śpieszy. I to on został symbolem tego ruchu. Slow food ma ochronić od zapomnienia tradycyjne potrawy przyrządzane na bazie ekologicznie wyprodukowanej żywności, jadalnych ziołach, przyprawach i dziko rosnących zbożach i owocach. W produkcji takiej żywności nie stosuje się zaawansowanych technologii – stosuje się metody tradycyjne, dzięki czemu jest ona nisko przetworzona. Produktów spożywczych się nie smaży, nie uciera, nie miksuje i nie poddaje wysokiemu ciśnieniu. Nie stosuje się żadnych dodatków chemicznych typu konserwanty, zamienniki, polepszacze smaku i zapachu, barwniki. Stosuje się natomiast tradycyjne metody jak: marynowanie, wędzenie, dojrzewanie, wyciskanie i duszenie. Ta żywność posiada dużo walorów odżywczych i jest dobrze przyswajalna przez organizm. Nie uczula i nie powoduje zatruć pokarmowych. A co najważniejsze – ma smak i zapach, którego nie znają konsumenci żywności jaka jest teraz na rynku spożywczym.    

Czytany 360 razy

Artykuły powiązane

  • Co na zmęczenie? Co na zmęczenie?

    Regenerująca dieta, sen, aromaterapia, dodające sił napoje, suplementy (np. solgar magnez) to tylko niektóre sposoby na regenerację organizmu, która jest wręcz niezbędna po ciężkim dniu. Poznaj jak działają te sposoby radzenia sobie ze zmęczeniem.

  • Jak poprawić smarowanie stawów? Jak poprawić smarowanie stawów?

    Chód, bieg, a nawet gryzienie – każda z tych czynności angażuje do działania stawy. W momencie, gdy sprawują się one bez zarzutu, rzadko kto zwraca uwagę na ich kondycję. Jednak w sytuacji pogorszenia się ich stanu, samodzielne funkcjonowanie staje się nie lada wyzwaniem.

  • Jak walczyć z żylakami? Jak walczyć z żylakami?

    Jeszcze niedawno pozbycie się żylaków było możliwe jedynie za pomocą poważnej operacji. W obecnych czasach stosuje się mało inwazyjne zabiegi, w których nie korzysta się już ze skalpela, tak więc nie budzą już one tyle grozy. Warto pamiętać, iż żylaki to sprawa, której nie należy bagatelizować, ponieważ są one nie tylko defektem kosmetycznym, ale i objawem choroby, którą powinno się zdiagnozować i leczyć.

  • Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony? Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony?

    Ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać pojawieniem się anemii. Jest to choroba, w której zaburzenia dotyczą czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny będącej czerwonym barwnikiem krwi. Choroba ta jest niezwykle groźna dla serca oraz mózgu, tak więc przy pierwszych takich objawach należy niezwłocznie udać się do lekarza, który na początku zleci proste badanie krwi mające na celu wykrycia lub wykluczenia anemii.

  • Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną? Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną?

    Pokrzywka idiopatyczna jest schorzeniem utrudniającym życie wielu pacjentom, ponieważ jest jaeną z najczęściej pojawiających się pokrzywek przewlekłych. Jej objawy, takie jak swędzące wykwity, mogą utrzymywać się ponad 6 tygodni i towarzyszy im bardzo często złe samopoczucie, bezsenność i rozdrażnienie.