wtorek, 26 marzec 2019 19:21

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Czujesz się przemęczona i ospała? Masz kołatania serca i zawroty głowy? Z takimi objawami nie ma żartów i najlepiej udać się jak najszybciej do lekarza. To może być anemia!

Anemia – co to takiego?

Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan chorobowy, w którym dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny lub zmniejszenia liczby krwinek czerwonych, poniżej dopuszczonej normy. Przyczynia się do niej nieodpowiednia dieta, zmęczenie, brak snu oraz stres. Najczęstszy rodzaj anemii to ten wywołany niedoborem żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12 we krwi, może być ona również wynikiem przewlekłych i poważnych chorób, takich jak: nowotwory, dolegliwości nerek, problemy z przewodem pokarmowym, grzybica itp. Na anemię mogą cierpieć też kobiety w ciąży lub karmiące piersią.

Objawy - czyli jak rozpoznać anemię?

Choć anemię bardzo łatwo rozpoznać, to jej objawy dość często są bagatelizowane. Nasze podejrzenie powinno wzbudzić chroniczne zmęczenie, powtarzające się zawroty głowy, senność, bladość skóry, stany depresyjne czy kołatanie serca. Kolejnym sygnałem anemii są również suche, matowe i wypadające włosy. W przypadku tych dolegliwości ważne by ich nie lekceważyć, ale jak najszybciej udać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania i ustali właściwe leczenie.
Leczenie anemii!

Leczenie anemii uzależnione jest od jej rodzaju. W anemii wywołanej niedoborem żelaza, lekarz zaleca jego uzupełnienie. Jeśli u pacjenta została stwierdzona anemia megaloblastyczna, wówczas konieczne będzie spożywanie kwasu foliowego oraz witaminy B12, której brak zaburza łączenie nici w DNA, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia ilości erytrocytów (czerwonych krwinek).

Dieta przy anemii ma znacznie.

Niezwykle ważna w leczeniu anemii jest odpowiednia dieta, czyli spożywanie produktów bogatych w żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12. Tu warto sięgnąć po buraki, wątróbkę, szpinak, chude mięso, ryby oraz nabiał, szczególnie jaja oraz różnego rodzaju sery. Dietę można uzupełniać przepisanymi przez lekarza suplementami. W przypadku anemii należy zrezygnować ze spożywania tłustych i ciężko strawnych oraz jakichkolwiek używek: alkoholu i papierosów.

Ważne! Anemia jest dość poważnym stanem chorobowym i nie można go bagatelizować. By wrócić do zdrowia i odzyskać siły, należy zastosować się do wszystkich zaleceń lekarza.

Czytany 151 razy

Artykuły powiązane

  • Oleje CBD, czyli lekarstwo doskonałe

    Konopie znane są ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytności zauważono, że posiadają bardzo wartościowe właściwości.

  • Apteki internetowe – kiedy warto z nich korzystać?

    Biznes w sieci kwitnie. Coraz więcej firm przestawia się częściowo lub całkowicie na sprzedaż online. Dzieje się tak również w przypadku aptek.

  • Sildenafil (Kamagra) na potencję 

    Sildenafil (https://euro-sterydy.pl/kamagra-w-zelu-na-potencje/ ) stanowi substancję czynną, która pozwala osiągnąć długotrwały i satysfakcjonujący wzwód. Jeszcze nie tak dawno, kupienie tabletek zawierających w składzie sildenafil wiązało się z koniecznością wcześniejszej wizyty u lekarza, ponieważ musiał on wystawić na ten środek receptę.

  • Chirurgia plastyczna - kiedy warto skorzystać z pomocy specjalisty?

    Tajemnicą poliszynela jest fakt, że chirurgiczne ingerencje w nasz naturalny wygląd, stają się coraz popularniejsze. Od lat nagminnie korzystają z nich celebryci, dla których ciało jest wizytówką i narzędziem pracy. Czy żyjąc z dala od szołbiznesu, warto w ogóle rozważać opcję skorzystania z usług chirurga plastycznego?

  • Co daje pakowanie próżniowe żywności?

    Nie jest tajemnicą, że żywność ulega procesom chemicznym, wskutek których psuje się i czasem ląduje w koszu na śmieci. Tymczasem istnieje bardzo prosty sposób, by przedłużyć trwałość produktów spożywczych! Pakowarka próżniowa pozwala na zapakowanie żywności w sposób znacznie wydłużający ich przydatność do spożycia.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.