Polecane artykuły

  • 1

wtorek, 11 wrzesień 2018 08:47

Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych – chwilowa moda czy ważny element edukacji zdrowotnej?

Dbamy o nasze dzieci na wiele sposobów. Troszczymy się o to, aby spożywały one zdrowe posiłki zarówno w domu, jaki i w szkołach oraz przedszkolach. Dlaczego jest to tak ważne? Co powinny mieć na uwadze podmioty dostarczające produkty do sklepików szkolnych?

Edukacja zdrowotna – na czym polega?

Jest to proces i wszelkie działania, których celem jest uformowanie postaw, zachowań i nawyków dbania o zdrowie już od najmłodszych lat. Zgodnie z zamierzeniem Ministra Edukacji Narodowej założenia edukacji zdrowotnej wdrażane są dzieciom przez nauczycieli m.in. w ramach zajęć szkolnych, np. lekcji biologii, czy wiedzy o społeczeństwie.

Ogromne znaczenie ma również dostarczanie uczniom produktów i napojów, które mają bardzo wysokie walory zdrowotne. Asortyment znajdujący się w sklepikach szkolnych powinien być zgodny z zasadami zdrowego żywienia. Dlatego do minimum ograniczane są produkty zawierające duże ilości cukru, soli i tłuszczów.

Szczegółowe przepisy regulujące tę kwestię znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016r. Poz. 1154).

Co mogą kupić dzieci?

Po wejściu w życie wspomnianego rozporządzenia dzieci mogą nabyć sklepikach szkolnych, a także bufetach i automatach tylko ściśle określone produkty. Są to między innymi warzywa i owoce, włącznie z tymi suszonymi, a także orzechy, nasiona bez dodatku cukrów oraz substancji słodzących, soli. Dostępna może być także czekolada, ale tylko taka, która zawiera minimum 70 proc. miazgi kakaowej.

Warto podkreślić, że bakalie to produkty zawierające składniki szczególnie cenne dla młodych organizmów. Znajdziemy w nich wiele wartościowych składników odżywczych.

Gdzie zamawiać towary do sklepików szkolnych?

Przed dostawcami tego rodzaju produktów stoi bardzo ważne zadanie. Muszą być one nie tylko świeże, pełnowartościowe, ale także zgodne z ustalonymi normami. Szybką i bezpieczną dostawę zapewni skorzystanie z nowoczesnej platformy zakupowej ebakalland.pl. Składający zamówienia w tym miejscu cenią m.in. dostęp do efaktury i możliwość śledzenia zamówienia online. Przekonaj się o tym, jakie to proste!

Sprawdź ofertę zdrowej żywności dla sklepików szkolnych na ebakalland.pl/edukacja.html

Czytany 373 razy

Artykuły powiązane

  • Irygator dentystyczny – charakterystyka i zastosowanie Irygator dentystyczny – charakterystyka i zastosowanie

    Odpowiednia higiena jamy ustnej jest bardzo ważnym zagadnieniem, dlatego też już od najmłodszych lat życia kładzie się na nią duży nacisk. Aktualnie do wyboru mamy wiele narzędzi i akcesoriów, które mają za zadanie ułatwić nam dbanie o zdrowy uśmiech Są to nici, płyny czy też irygator dentystyczny.

  • Chłoniak. Dlaczego łatwo pomylić go z przeziębieniem Chłoniak. Dlaczego łatwo pomylić go z przeziębieniem

    Gorączka, nocna potliwość, osłabienie organizmu i kaszel mogą wskazywać nie tylko na przeziębienie lub grypę. Gdy objawy te utrzymują się pomimo leczenia, należy poinformować o tym lekarza. Symptomy te są bowiem charakterystyczne także dla poważniejszych chorób takich jak np. chłoniak.

  • Oxybrazja - zabieg peelingujący i odświeżający cerę Oxybrazja - zabieg peelingujący i odświeżający cerę

    Oksybrazja to peeling wodno-tlenowy, który polega na delikatnym, ale niezwykle skutecznym usunięciu martwego naskórka poprzez użycie tlenu oraz soli fizjologicznej aplikowanej na skórę pod ciśnieniem. Na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

  • Grzybica paznokci, objawy i leczenie Grzybica paznokci, objawy i leczenie

    Czasami błahe choroby prowadzą do poważnych konsekwencji, z całą pewnością należy do nich grzybica paznokci.

  • Czym zastąpić kupne pieczywo? Czym zastąpić kupne pieczywo?

    Stosując różnego rodzaju diety bardzo często spotykamy się ze stwierdzeniem, że powinniśmy wyeliminować białe pieczywo z naszej diety. Dlatego też w zasadzie każdy, kto stosuje dietę odchudzającą stara się ograniczać kalorie i jeść zdrowe produkty, o niskim indeksie glikemicznym i bez cukru.