Polecane artykuły

  • 1

niedziela, 08 lipiec 2018 12:38

Zalety spożywania soków owocowych i warzywnych

Picie soków owocowych i warzywnych niesie ze sobą wiele cennych właściwości dla zdrowia całego organizmu. Soki owocowo-warzywne dostarczają organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów, które pozwalają cieszyć się zdrowiem oraz doskonałym samopoczuciem.

Wzmacniają organizm i dodają witalności, co jest szczególnie ważne w okresach, kiedy odporność organizmu jest wystawiona na próbę - chociażby podczas jesiennego przesilenia. Dodatkowo soki są świetną alternatywą dla niezbyt zdrowych napojów gazowanych i gotowych soków, które oprócz zbędnych konserwantów i dodatków zawierają przede wszystkim bardzo dużą ilość cukru. Dlatego też świeżo wyciskane soki tworzone w domowych warunkach polecane są dla całej rodziny - warto jest wyrabiać w każdym domowniku zdrowe nawyki sięgania po takie własnoręcznie przygotowane napoje.

Aby przygotowywanie domowych soków z owoców i warzyw było proste i przyjemne warto jest postawić na nowoczesną technologię, jaką są funkcjonalne wyciskarki. Na rynku można znaleźć bardzo szeroki wybór takich urządzeń, z których każda zainteresowana osoba może znaleźć coś dla siebie. Dostępne są zarówno klasyczne wyciskarki ręczne, jak i nowoczesne urządzenia, takie jak wyciskarki wolnoobrotowe i wyciskarki jednoślimakowe. Niewątpliwą zaletą tych ostatnich produktów jest wysoka funkcjonalność oraz szybkość, z jaką można przygotować domowe soki. Dodatkowo nowoczesne wyciskarki wolnoobrotowe ze względu na zastosowaną technologię oraz specyfikę działania pozwalają maksymalnie wykorzystywać produkty, co przekłada się na znacznie większą ilość uzyskanego soku z danej partii owoców i warzyw, w porównaniu do klasycznych wyciskarek ręcznych lub bardzo popularnych sokowirówek. Nowoczesne urządzenia pozwalają także zachować większość witamin oraz minerałów. Wyciskarki wolnoobrotowe wyciskają sok z warzyw i owoców na niskich obrotach, co pozwala uzyskać sok bardziej bogaty w błonnik. Zaletą urządzeń tego typu jest bardzo szeroka możliwość zastosowania - świetnie sprawdzają się do wyciskania soków z owoców i warzyw miękkich (jabłka, śliwki, brzoskwinie itd), jak również z natki pietruszki, a także namoczonych twardszych produktów (daktyle, orzechy). Pozwala to uzyskać bardzo różnorodne połączenia produktów w domowych sokach, co z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Czytany 205 razy

Artykuły powiązane