Firma Kupiec specjalizuje się w produkcji zdrowej żywności i specjalnie dla łakomczuchów, a także Pań dbających o linię, przygotowała przepisy na słodkości, które wcale nie zaszkodzą naszym boczkom.
Sekretem jest wykorzystanie otrębów z wysoką zawartością błonnika.
Czekoladowe praliny z otrębami
Składniki
• 200 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki mleka
• 50 g masła
• 100 g suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę
• 200 g otrąb granulowanychz truskawkami Kupiec
• kakao do obtoczenia
Przygotowanie
Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka, dodać morele i otręby. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczać w kakao.
Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
• 1,5 kg kwaśnych jabłek
• sok wyciśnięty z jednej cytryny
• 100 g rodzynek
• 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki Kupiec
• 2 łyżeczki cynamonu
• 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
• 100 g cukru
• 100 g mąki pszennej
• 100 g otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
• 1 szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczone naczynie do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.