Polecane artykuły

  • 1
czwartek, 20 lipiec 2017 14:36

Skąd się wzięła kawa rozpuszczalna?

Kiedy chcemy szybko odzyskać energię, to jednym z najchętniej pitych napojów po który sięgamy jest kawa. Od wieków znane są jej doskonałe właściwości pobudzające.

 

Wraz z rozwojem techniki proces produkcji i parzenia kawy również ulegał zmianie. Od wielu lat na rynku oprócz mielonej kawy tradycyjnej potocznie zwanej „plujką” mamy bogaty wybór kaw rozpuszczalnych, których niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość jej przygotowania. Wiele kaw rozpuszczalnych znajdujących się na rynku posiada również mniejszą zawartość kofeiny niż kawa parzona tradycyjnie. Coraz większą popularnością wśród klientów cieszą się także ekspresy na kapsułki np. nescafe dolce gusto. Wielu wielbicieli picia kawy uważa tę czynność za rytuał, z którego czerpią dużą przyjemność porównywalną chociażby do masażu. Dla osób chcących skorzystać z zalet masażu najlepszym miejscem do znalezienia profesjonalnego gabinetu będzie wyszukiwarka internetowa wystarczy wpisać np. salon masażu warszawa, aby przekonać się o bogactwie oferty warszawskich salonów masażu.

Według źródeł za wymyślenie w XIX w. kawy instant odpowiadają trzy różne osoby: Sartori Kato z Japonii, Dawid Strang z Nowej Zelandii i Brytyjczyk George Washington z Gwatemali. Jednak za jej rozpowszechnienie odpowiada brazylijski przemysł kawowy. Około 1930 r. wymyślono, aby w ten sposób przechowywać nadwyżkę kawy. Tak powstało Nescafe. Stała się ona ulubionym napojem amerykańskich żołnierzy walczących w II Wojnie Światowej. Armia potrafiła wykupić całą roczną produkcję. Maxwell House w 1963 roku zaczął reklamować kawę otrzymywaną w procesie liofilizacji jako „dobrą do ostatniej kropli”. Ten proces wytwarzania kawy rozpuszczalnej przejęli inni producenci i 20 lat później  stosowała go połowa producentów. Swoje apogeum popularności w USA kawa rozpuszczalna osiągnęła w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku i stanowiła aż 30 % produkcji całej importowanej tam kawy.

W sprzedaż mamy trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, różniące się od siebie metodą obróbki. Ziarna najpierw muszą zostać upalone, a później drobno zmielone i zaparzone. Wielopoziomowe ekstraktory parzą kawę wieloetapowo wodą o temperaturze od 60 do 180 stopni C. pod zwiększonym ciśnieniem, aby nie doprowadzić do wrzenia. Końcowy ekstrakt masy suchej ma duże stężenie wynoszące 28 – 32 %. W procesie technologicznym ekstrakt kawy przed suszeniem jest zagęszczany i klarowany. Charakterystyczne granulki uzyskuje się przez suszenie rozpyłowe gorącym powietrzem, a drobny proszek za pomocą działania gorącego powietrza pod ciśnieniem. Proces trwa od 5 do 30 sek. Natomiast liofilizacja to zamrożenie ekstraktu i pozbycie się lodu za pomocą sublimacji (przejście lodu w stan gazowy z pominięciem stanu ciekłego). Powstałą w ten sposób bryłę kawową tnie się na charakterystyczne dla kawy rozpuszczalnej kryształki.  

Czytany 504 razy

Artykuły powiązane

  • Co na zmęczenie? Co na zmęczenie?

    Regenerująca dieta, sen, aromaterapia, dodające sił napoje, suplementy (np. solgar magnez) to tylko niektóre sposoby na regenerację organizmu, która jest wręcz niezbędna po ciężkim dniu. Poznaj jak działają te sposoby radzenia sobie ze zmęczeniem.

  • Jak poprawić smarowanie stawów? Jak poprawić smarowanie stawów?

    Chód, bieg, a nawet gryzienie – każda z tych czynności angażuje do działania stawy. W momencie, gdy sprawują się one bez zarzutu, rzadko kto zwraca uwagę na ich kondycję. Jednak w sytuacji pogorszenia się ich stanu, samodzielne funkcjonowanie staje się nie lada wyzwaniem.

  • Jak walczyć z żylakami? Jak walczyć z żylakami?

    Jeszcze niedawno pozbycie się żylaków było możliwe jedynie za pomocą poważnej operacji. W obecnych czasach stosuje się mało inwazyjne zabiegi, w których nie korzysta się już ze skalpela, tak więc nie budzą już one tyle grozy. Warto pamiętać, iż żylaki to sprawa, której nie należy bagatelizować, ponieważ są one nie tylko defektem kosmetycznym, ale i objawem choroby, którą powinno się zdiagnozować i leczyć.

  • Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony? Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony?

    Ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać pojawieniem się anemii. Jest to choroba, w której zaburzenia dotyczą czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny będącej czerwonym barwnikiem krwi. Choroba ta jest niezwykle groźna dla serca oraz mózgu, tak więc przy pierwszych takich objawach należy niezwłocznie udać się do lekarza, który na początku zleci proste badanie krwi mające na celu wykrycia lub wykluczenia anemii.

  • Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną? Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną?

    Pokrzywka idiopatyczna jest schorzeniem utrudniającym życie wielu pacjentom, ponieważ jest jaeną z najczęściej pojawiających się pokrzywek przewlekłych. Jej objawy, takie jak swędzące wykwity, mogą utrzymywać się ponad 6 tygodni i towarzyszy im bardzo często złe samopoczucie, bezsenność i rozdrażnienie.