czwartek, marzec 28, 2024
środa, 24 październik 2018 11:41

Jak zachwycić gości przystawkami?

Podczas każdego przyjęcia menu gra niezwykle ważną rolę. Główne dania mają kluczowe znaczenie, jednak nie można zapomnieć o istocie przystawek. Choć to drobny przerywnik między większymi potrawami to należy zadbać nie tylko o ich smak, ale również prezencję. Estetyka każdego dania powinna być przemyślana zgodnie z powiedzeniem, że „je się oczami”.

Dekoracje

Świeże zioła wykorzystywane są nie tylko do przyprawiania potraw, ale od wieków stosuje się je jako element dekoracyjny. Posiekana natka pietruszki czy jasnozielone listki bazylii lub mięty dodadzą daniu wyjątkowej świeżości, apetycznego wyglądu oraz sprawiają, że całość zaprezentuje się bardzo estetycznie.

Barwne połączenia

Wielokolorowe przystawki na pewno wprawią gości w zachwyt! Do uzyskania tego efektu wystarczy zastosować warzywa lub owoce i różnych kolorach i zestawić je razem. Przykładem takiej przystawki mogą być koreczki caprese, gdzie na długiej wykałaczce umieszczone są czerwone pomidorki, białe kulki mozzarelli oraz zielone listki bazylii. Inną przekąską jest sałatka z rukolą, fetą, pomidorkami i granatem, która przygotowywana jest w połówce awokado. Więcej podobnych inspiracji znaleźć można na najlepszewkuchni.pl.

Smak

Główny powód zachwytu. Do sukcesu w uzyskaniu wyjątkowych połączeń smakowych prowadzi odpowiednie zestawienie wszystkich składników. Brak umiejętności kucharskich może nie dać oczekiwanych rezultatów, dlatego zawsze warto opierać swoje pomysły na sprawdzonych przepisach. Dzięki temu można być pewnym, że przystawka będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Jakie przystawki najczęściej występują na polskich stołach?

O  dziwo jest to bruschetta, która nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Typowo włoska przystawka składająca się z pieczywa i wybranych dodatków. Na najlepszewkuchni.pl znaleźć można wiele pomysłów na tego typu element menu, na przykład bruschetta z mozzarellą. Do innych, niezwykle szybkich w przygotowaniu przystawek zaliczyć można koreczki z arbuzem, serem i jeżyną. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale również doskonale się prezentują.