Układ odpornościowy człowieka jest bardzo skomplikowany – w wielu przypadkach rzeczywiście chroni nas przed groźnymi infekcjami, ale z drugiej strony wystarczą tylko niewielkie zmiany, aby zaburzyć jego działanie i zwiększyć ryzyko infekcji. Warto wobec tego dowiedzieć się, co powoduje, że mamy niższą odporność, a także jak powinniśmy ją wspierać, by nie chorować.
Co wpływa na obniżenie odporności?
Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna dla odporności jest dieta. Gdy prowadzimy dietę zbilansowaną, pełną wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów, wtedy szansa na zachorowania jest niższa. Gdy jednak nie jemy regularnie i nasza dieta jest monotonna, tłusta, uboga w warzywa i owoce, wtedy odbija się to też na pracy układu odpornościowego.
Również na choroby bardziej narażone są te osoby, które nie prowadzą żadnej aktywności fizycznej, często korzystają z używek, na przykład kawy, papierosów, alkoholu. Naszą odporność zmniejszają też klimatyzacja, nagłe zmiany temperatury, przyjmowanie antybiotyków.
Jak chorować mniej?
Powinniśmy więc jeść więcej owoców i warzyw, produktów takich jak jogurty naturalne, ryby, miód, kiszonki, oleje nierafinowane roślinne, które naturalnie wspomagają odporność. Możemy też wybrać suplementy diety, na przykład liść oliwny – kapsułki z wyciągiem z liści drzewa oliwnego zawierają oleuropeinę oraz polifenole. Wobec tego kapsułki z liściem oliwnym wspomagają układ odpornościowy. Dobrym wyborem będą też kompleksy witaminowe.
Ponadto pamiętajmy o ruchu, nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja. Nawet zwykłe spacery będą w stanie dać bardzo dobre rezultaty. Możemy też hartować organizm, na przykład saunie. Dzięki temu pobudzimy układ immunologiczny do właściwej pracy i w rezultacie będziemy chorowali rzadziej.