Polecane artykuły

  • 1

piątek, 06 kwiecień 2018 15:56

Dlaczego płatki śniadaniowe są tak popularne w naszym kraju?

Statystyki pokazują, że dużo osób je płatki śniadaniowe. Nie dzieje się to przypadkowo. Dlaczego Polacy tak chętnie wybierają to danie? Czy płatki to dobry pomysł na zdrowe śniadanie? O tym wszystkim przekonacie się czytając dzisiejszy artykuł poświęcony temu zagadnieniu.

Warto zaznaczyć, że płatki śniadaniowe mają rozmaite zalety. Jakie? Na pewno trzeba wiedzieć, że dają energię na wiele godzin. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na takie zdrowe śniadanie. Polacy bowiem doskonale zdają sobie sprawę, że takie rozwiązanie powoduje, że człowiek przez kilka godzin na pewno nie będzie głodny. Dzięki temu będzie mógł w spokoju skupić się na wykonywaniu obowiązków w pracy czy szkole. Trzeba zaznaczyć, że płatki śniadaniowe poprawiają także trawienie. Są zatem przeznaczone dla osób, które mają pewne kłopoty w tym aspekcie. Takie zdrowe śniadanie nie podrażnia żołądka, ani błony śluzowej. Dzięki temu ludzie, którzy wybierają płatki śniadaniowe mogą mieć pewność, że nie będą czekać ich żadne rewolucje w brzuchu, które są bardzo uciążliwe i powodują spory dyskomfort... Takie danie to bez wątpienia także świetny sposób dla ludzi, którzy mają rano zaparcia. Płatki śniadaniowe ułatwiają bowiem wypróżnianie, co też ma wpływ na nasze samopoczucie. Warto o tym pamiętać.

To jednak nie wszystko. Warto zaznaczyć, że takie zdrowe śniadanie jest też bogatym źródłem magnezu. Z kolei ten składnik bardzo dobrze działa na nasze nerwy. Dzięki temu jesteśmy bardziej wyciszeni oraz zrelaksowani. Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że ma to duży wpływ na efektywność w trakcie wykonywania codziennych obowiązków. Magnes działa także kojąco na mięśnie. Chroni przed atakami serca i udarami mózgu. Ponadto poprawia koncentrację, pamięć oraz samopoczucie. Płatki śniadaniowe są także dobre w aspekcie wydolności fizycznej. Nic więc dziwnego, że zawodowi sportowcy często spożywają takie właśnie zdrowe śniadanie. O czym jeszcze warto wiedzieć? Płatki regulują poziom cukru, zmniejszają ryzyko nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nie może chyba zatem zaskakiwać, że to danie tak często gości na polskich stołach.

Czytany 146 razy

Artykuły powiązane

  • Jak przygotować się do wysiłku umysłowego? Jak przygotować się do wysiłku umysłowego?

    Przygotowujesz się do sesji? Przed Tobą duży projekt w pracy? Dobre tłuszcze w diecie, dzienna porcja magnezu i dobre nawodnienie organizmu – oto klucz do sukcesu! Sprawdź, jak zapewnić sobie lepszą koncentrację i jak uzupełnić elektrolity, które możesz stracić po dużym wysiłku intelektualnym.

  • Osłona przy antybiotyku dla dorosłych Osłona przy antybiotyku dla dorosłych

    Jest niezwykle ważna, bo pomaga zachować dobrą mikroflorę jelit. Sprawdź, dlaczego warto przyjmować probiotyk przy antybiotyku.

  • Leczenie tlenem - wskazania, przebieg i działanie Leczenie tlenem - wskazania, przebieg i działanie

    Leczenie tlenem, czyli tlenoterapia, to terapia polegająca na podaniu dużego stężenia tlenu we wdychanym przez pacjenta powietrzu pod zwiększonym ciśnieniem hiperbarycznym, które może osiągnąć wysokość nawet trzy razy wyższą niż ciśnienie atmosferyczne. Jest ona przeprowadzana w specjalnie do tego celu stworzonej komorze hiperbarycznej.

  • Krwiak – jak powstaje i jak przyspieszyć jego leczenie Krwiak – jak powstaje i jak przyspieszyć jego leczenie

    Krwiak jest to wynaczyniona krew z uszkodzonych naczyń krwionośnych. Może powstać w każdym organie naszego ciała, ale dzisiaj skupimy się na krwiakach podskórnych. Najczęściej powstają one na skutek uderzenia, upadku lub zmiażdżenia. Są widoczne na skórze jako fioletowe, zielone lub żółte obszary. W zależności od siły urazu, mają różną wielkość. Bywają bardzo bolesne, często towarzyszy im obrzęk, ocieplenie skóry oraz tkliwość.

  • Owoce wspomagające odporność Owoce wspomagające odporność

    Zima to czas, gdy męczą nas grypy i przeziębienia, a chcąc je szybko wyleczyć, musimy przyjmować agresywne leki. Warto jednak zadbać o to, by chorować jak najmniej. Jak to zrobić? Dobrze przygotujmy się do zimy, by nasz system odpornościowy był w dobrej formie i radził sobie z wirusami. Co robić? Jedzmy zdrową żywność, owoce, które podnoszą odporność organizmu. Jeśli podejrzewamy, że jemy ich za mało i nie bardzo mamy pomysł na to, by jeść więcej, kupmy produkt zawierający wyciąg z owoców.