Polecane artykuły

  • 1

niedziela, 02 luty 2014 19:43

Dieta w czasie przeziębienia

Przeziębiona kobieta Przeziębiona kobieta

Masz katar, kaszel, jesteś osłabiona? Tak, to pierwsze oznaki przeziębienia! Spróbuj pomóc sobie roślinną kuracją, zanim sięgniesz po chemie. Przeziębienie to najczęstsza przypadłość zimowa. Tak naprawdę nie ma na nie jednego, skutecznego leku. Aby dojść do siebie potrzeba zwykle trochę czasu. Warto w tedy wygrzewać się w łóżku, stosować domowe kuracje oraz zwiększyć odporność przy pomocy diety przeziębieniowej. 

 

Po pierwsze: cebula! Ma właściwości bakteriobójcze, a syrop z tego warzywa pomógł nie jednej z naszych babć uporać się z przeziębieniem. Posiekaną cebulę trzeba zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce. Syrop z cebuli i czosnku pij kilka razy dziennie.

Po drugie: rumianek! Przygotuj z niego napar i pij jak najcieplejszy. Jeśli dodamy trochę miodu lub soku z malin, wzmocnimy jego działanie. Naparem można także płukać obolałe gardło.

Po trzecie: dzika róża! Owoce tej rośliny są bardzo bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, w skutek czego działa wzmacniająco i wspomaga odporność. Syrop z dzikiej róży najlepiej dodawać do świeżo zaparzonej herbaty. 

Po czwarte: malina! Sok i napar z dzikich malin działają napotnie oraz wzmacniająco. Warto je pić przy infekcjach, którym towarzyszy gorączka. Najkorzystniejsze będzie picie ciepłego naparu. 

Po piąte: czarny bez! Kwiat tej rośliny obniża temperaturę oraz działa napotnie. Jeśli połączymy go z lipą lub rumiankiem, napar będzie niezastąpiony żadnym lekarstwem.  

 

Czytany 1021 razy

Artykuły powiązane