Polecane artykuły

  • 1
wtorek, 29 wrzesień 2015 09:25

Ten produkt pomoże obniżyć podwyższony cholesterol

Ryby to zdrowy element prawidłowo zbilansowanej diety. Dzięki zawartości kwasów omega-3, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz działają prozdrowotnie na cały organizm.

Zdrowy styl życia jest metodą zapobiegania i leczenia chorób powstających na tle niewłaściwego żywienia. Jednym z problemów są zaburzenia lipidowe, czyli wysoki cholesterol całkowity, frakcja LDL oraz niski cholesterol HDL. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwala obniżyć cholesterol w stopniu porównywalnym do jednej dawki leku.  

Postaw na ryby

Urozmaicona dieta powinna przynajmniej 3-4 razy w tygodniu uwzględniać ryby. Są one doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz szeregu innych cennych składników, m.in. witaminy A i D, jodu, fosforu, potasu, magnezu i selenu. Ryby dostarczają znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, głównie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dodatkowo, mięso ryb jest  łatwostrawne i przyswajalne przez organizm ludzki w każdym wieku.

Wpływ omega-3 na zdrowie

Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezwykle cenne dla naszego organizmu, pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Są ważnym elementem zapobiegania i leczenia chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz obniżyć triglicerydy.

Ponadto wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, łagodzą objawy wielu chorób, m.in reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ważne są w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego oraz narządu wzroku.

Które ryby wybrać?

Zawartość kwasów omega-3 – kwasu eikozapenatenowego (EPA) oraz dokzaheksaenowego (DHA) oraz ich wzajemne proporcje w tłuszczu rybim zależą od gatunku i stanu fizjologicznego ryb, pory roku oraz miejsca połowu. Ryby z zimnych mórz północnych zawierają więcej EPA, zaś z południowych więcej DHA. Ponadto, ryby żyjące dziko charakteryzują się większą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, a mniejszą omega-6 w porównaniu z rybami hodowlanymi.

Do gatunków ryb o najwyższej zawartości tych cennych kwasów należą:

  • łosoś,
  • makrela,
  • śledź,
  • sardynka,
  • pstrąg tęczowy,
  • miecznik
  • tuńczyk,
  • halibut.

Ile spożywać kwasów omega-3?

W zaleceniach zdrowego żywienia, ale również w profilaktyce chorób układu krążenia, codzienna dieta powinna dostarczać odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny omega-3 i 6. W prawidłowo zbilansowanej diecie kwasy omega-3, w postaci kwasu alfa-linolenowego, powinny stanowić 0,5% wartości energetycznej diety, a zawartość kwasów EPA i DHA powinna wynosić 250 mg. Istotna jest również proporcja kwasów omega-6 do omega-3.  Optymalny stosunek tych kwasów tłuszczowych powinien wynosić 4:1–5:1 i nie powinien przekraczać 10:1[1].

W jakiej formie jeść rybę?

Ryba uwzględniona w diecie 3-4 razy w tygodniu może być podana w różnej formie. Na obiad w postaci dania z rybą przygotowaną na parze lub pieczoną. W pozostałych posiłkach wykorzystać można ryby marynowane, w puszcze, od czasu do czasu również wędzone. Zdrową przekąską będzie również sushi.

[1][1] Jarosz M. [red]: Normy żywienia człowieka. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2012

Czytany 4504 razy

Artykuły powiązane

  • Co na zmęczenie? Co na zmęczenie?

    Regenerująca dieta, sen, aromaterapia, dodające sił napoje, suplementy (np. solgar magnez) to tylko niektóre sposoby na regenerację organizmu, która jest wręcz niezbędna po ciężkim dniu. Poznaj jak działają te sposoby radzenia sobie ze zmęczeniem.

  • Jak poprawić smarowanie stawów? Jak poprawić smarowanie stawów?

    Chód, bieg, a nawet gryzienie – każda z tych czynności angażuje do działania stawy. W momencie, gdy sprawują się one bez zarzutu, rzadko kto zwraca uwagę na ich kondycję. Jednak w sytuacji pogorszenia się ich stanu, samodzielne funkcjonowanie staje się nie lada wyzwaniem.

  • Jak walczyć z żylakami? Jak walczyć z żylakami?

    Jeszcze niedawno pozbycie się żylaków było możliwe jedynie za pomocą poważnej operacji. W obecnych czasach stosuje się mało inwazyjne zabiegi, w których nie korzysta się już ze skalpela, tak więc nie budzą już one tyle grozy. Warto pamiętać, iż żylaki to sprawa, której nie należy bagatelizować, ponieważ są one nie tylko defektem kosmetycznym, ale i objawem choroby, którą powinno się zdiagnozować i leczyć.

  • Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony? Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony?

    Ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać pojawieniem się anemii. Jest to choroba, w której zaburzenia dotyczą czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny będącej czerwonym barwnikiem krwi. Choroba ta jest niezwykle groźna dla serca oraz mózgu, tak więc przy pierwszych takich objawach należy niezwłocznie udać się do lekarza, który na początku zleci proste badanie krwi mające na celu wykrycia lub wykluczenia anemii.

  • Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną? Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną?

    Pokrzywka idiopatyczna jest schorzeniem utrudniającym życie wielu pacjentom, ponieważ jest jaeną z najczęściej pojawiających się pokrzywek przewlekłych. Jej objawy, takie jak swędzące wykwity, mogą utrzymywać się ponad 6 tygodni i towarzyszy im bardzo często złe samopoczucie, bezsenność i rozdrażnienie.

Media