Polecane artykuły

  • 1

wtorek, 29 wrzesień 2015 07:25

Ten produkt pomoże obniżyć podwyższony cholesterol

Ryby to zdrowy element prawidłowo zbilansowanej diety. Dzięki zawartości kwasów omega-3, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz działają prozdrowotnie na cały organizm.

Zdrowy styl życia jest metodą zapobiegania i leczenia chorób powstających na tle niewłaściwego żywienia. Jednym z problemów są zaburzenia lipidowe, czyli wysoki cholesterol całkowity, frakcja LDL oraz niski cholesterol HDL. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwala obniżyć cholesterol w stopniu porównywalnym do jednej dawki leku.  

Postaw na ryby

Urozmaicona dieta powinna przynajmniej 3-4 razy w tygodniu uwzględniać ryby. Są one doskonałym źródłem pełnowartościowego białka oraz szeregu innych cennych składników, m.in. witaminy A i D, jodu, fosforu, potasu, magnezu i selenu. Ryby dostarczają znacznych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, głównie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Dodatkowo, mięso ryb jest  łatwostrawne i przyswajalne przez organizm ludzki w każdym wieku.

Wpływ omega-3 na zdrowie

Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są niezwykle cenne dla naszego organizmu, pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Są ważnym elementem zapobiegania i leczenia chorób sercowo-naczyniowych, gdyż wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz obniżyć triglicerydy.

Ponadto wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, łagodzą objawy wielu chorób, m.in reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy, tocznia rumieniowatego, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Ważne są w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego oraz narządu wzroku.

Które ryby wybrać?

Zawartość kwasów omega-3 – kwasu eikozapenatenowego (EPA) oraz dokzaheksaenowego (DHA) oraz ich wzajemne proporcje w tłuszczu rybim zależą od gatunku i stanu fizjologicznego ryb, pory roku oraz miejsca połowu. Ryby z zimnych mórz północnych zawierają więcej EPA, zaś z południowych więcej DHA. Ponadto, ryby żyjące dziko charakteryzują się większą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, a mniejszą omega-6 w porównaniu z rybami hodowlanymi.

Do gatunków ryb o najwyższej zawartości tych cennych kwasów należą:

  • łosoś,
  • makrela,
  • śledź,
  • sardynka,
  • pstrąg tęczowy,
  • miecznik
  • tuńczyk,
  • halibut.

Ile spożywać kwasów omega-3?

W zaleceniach zdrowego żywienia, ale również w profilaktyce chorób układu krążenia, codzienna dieta powinna dostarczać odpowiednia ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym z rodziny omega-3 i 6. W prawidłowo zbilansowanej diecie kwasy omega-3, w postaci kwasu alfa-linolenowego, powinny stanowić 0,5% wartości energetycznej diety, a zawartość kwasów EPA i DHA powinna wynosić 250 mg. Istotna jest również proporcja kwasów omega-6 do omega-3.  Optymalny stosunek tych kwasów tłuszczowych powinien wynosić 4:1–5:1 i nie powinien przekraczać 10:1[1].

W jakiej formie jeść rybę?

Ryba uwzględniona w diecie 3-4 razy w tygodniu może być podana w różnej formie. Na obiad w postaci dania z rybą przygotowaną na parze lub pieczoną. W pozostałych posiłkach wykorzystać można ryby marynowane, w puszcze, od czasu do czasu również wędzone. Zdrową przekąską będzie również sushi.

[1][1] Jarosz M. [red]: Normy żywienia człowieka. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2012

Czytany 4431 razy

Artykuły powiązane

  • Rękawice lateksowe a objawy uczulenia Rękawice lateksowe a objawy uczulenia

    Lateks jest uniwersalnym materiałem, wykorzystywanym przede wszystkim przez pracowników służby zdrowia, dlatego też to u nich objawy alergii są najczęstsze. Czynnikiem powodującym uczulenia są rękawice lateksowe stosowane w placówkach zdrowotnych, jednakże reakcja alergiczna może wystąpić także przy kontakcie z prezerwatywami. Co niebezpiecznego kryje się w tym materiale oraz jak rozpoznać pierwsze objawy uczulenia na lateks?

  • Jak prawidłowo oczyszczać przestrzenie międzyzębowe? Jak prawidłowo oczyszczać przestrzenie międzyzębowe?

    Codzienna higiena jamy ustnej to obowiązkowa czynność wykonywana przez wszystkich z nas każdego dnia. Jednakże zwykłe szczotkowanie zębów to za mało. Nawet ich najdokładniejsze mycie nie zawsze pozwala bowiem dotrzeć w trudno dostępne miejsca naszej jamy ustnej, czyli tak zwane przestrzenie międzyzębowe, w których gromadzą się resztki pokarmów.

  • Jak nauczyć niemowlę pić z butelki? Jak nauczyć niemowlę pić z butelki?

    Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziecko powinno być karmione mlekiem matki wyłącznie w sposób naturalny do 6 miesiąca życia. Jednakże w niektórych przypadkach, związanych czy to z uwarunkowaniami zdrowotnymi, czy też wynikającymi przykładowo z konieczności podjęcia pracy, nauki przez kobietę zachodzi potrzeba zrezygnowania z karmienia piersią i zamiany na butelkę. Jak w bezpieczny i łagodny sposób przyzwyczaić maluszka do picia z butelki?

  • Wiosenne wzmocnienie Wiosenne wzmocnienie

    Transmisja na żywo offline na: https://youtube.com/Invexremedies

  • Poznaj smak bezglutenowych placuszków bananowych! Przepis bez jajek! Poznaj smak bezglutenowych placuszków bananowych! Przepis bez jajek!

    Masz ochotę na pożywne śniadanie? A może chcesz zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię przekąskę, która nasyci Cię, a jednocześnie pozwoli na utrzymanie Twoich założeń dietetycznych?

Media