wtorek, kwiecień 23, 2024
piątek, 27 marzec 2015 12:26

Słodki akcent na wiosennym stole: tarta z musem z białej czekolady

Sencor - Robot kuchenny Sencor - Robot kuchenny

Wiosna sprzyja poszukiwaniom przepisów na najlepsze wypieki, którymi pragniemy delektować się w czasie spotkań z bliskimi. Słodkim hitem wśród domowych specjałów będzie tarta z musem z białej czekolady, będąca alternatywą dla świątecznych ciast i deserów. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor z łatwością stworzymy ten przysmak!

Tarta z musem z białej czekolady ze świeżymi truskawkami i miętą

Porcje: 8
Czas: 120 minut +

SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
4 łyżki wody
szczypta soli

MUS
400 ml śmietany 30%
150 g białej czekolady
30 dkg świeżych truskawek (można użyć innych owoców)


PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Miksujemy około minuty do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy 4 łyżki wody, miksujemy całość kilka razy do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio nad nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli poza formą zostanie dużo ciasta, przejeżdżamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki, ciasto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.

Ciasto pieczemy ok. 12 min. w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mus: w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok. 50 ml) powoli roztapiamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Pozostałą śmietanę ubijamy blenderem z trzepaczką na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.
Truskawki: umyte i osuszone truskawki kroimy w 4-5 mm plastry.

Wykończenie: Na upieczony i wystudzony spód wykładamy mus z białej czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki. Schłodzoną tartę dekorujemy truskawkami, zaczynamy od układania truskawek przy brzegu tarty, kończymy na środku.

Smacznego!