Polecane artykuły

  • 1

piątek, 27 marzec 2015 12:26

Słodki akcent na wiosennym stole: tarta z musem z białej czekolady

Sencor - Robot kuchenny Sencor - Robot kuchenny

Wiosna sprzyja poszukiwaniom przepisów na najlepsze wypieki, którymi pragniemy delektować się w czasie spotkań z bliskimi. Słodkim hitem wśród domowych specjałów będzie tarta z musem z białej czekolady, będąca alternatywą dla świątecznych ciast i deserów. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor z łatwością stworzymy ten przysmak!

Tarta z musem z białej czekolady ze świeżymi truskawkami i miętą

Porcje: 8
Czas: 120 minut +

SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
4 łyżki wody
szczypta soli

MUS
400 ml śmietany 30%
150 g białej czekolady
30 dkg świeżych truskawek (można użyć innych owoców)


PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Miksujemy około minuty do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy 4 łyżki wody, miksujemy całość kilka razy do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio nad nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli poza formą zostanie dużo ciasta, przejeżdżamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki, ciasto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.

Ciasto pieczemy ok. 12 min. w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mus: w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok. 50 ml) powoli roztapiamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Pozostałą śmietanę ubijamy blenderem z trzepaczką na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.
Truskawki: umyte i osuszone truskawki kroimy w 4-5 mm plastry.

Wykończenie: Na upieczony i wystudzony spód wykładamy mus z białej czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki. Schłodzoną tartę dekorujemy truskawkami, zaczynamy od układania truskawek przy brzegu tarty, kończymy na środku.

Smacznego!

Czytany 2814 razy

Artykuły powiązane

  • Sztywność mięśni karku, barków i bioder - jak zdiagnozować jej powód? Sztywność mięśni karku, barków i bioder - jak zdiagnozować jej powód?

    Jedną z przyczyn pojawienia się problemu ze sztywnością mięśni może być choroba tkanki łącznej o podłożu zapalnym. Polimialgia reumatyczna jest schorzeniem układowym na której obecność mogą wskazywać poranne bóle i sztywność mięśni, zapalenie stawów czy pojawienie się obrzęku stóp i rąk.

  • Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy? Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy?

    Twoje dziecko nieustannie płacze i nie wiesz, co może mu dolegać? Być może to kolka niemowlęca, która przytrafia się bardzo często u tak małych dzieci. Dolegliwości z nią związane są bardzo dokuczliwe i w tym czasie trudno ukoić dziecko. Czym właściwie jest kolka niemowlęca i jakie są jej objawy?

  • Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu

    Marzy Ci się idealny uśmiech, ale nie chcesz nosić aparatu ortodontycznego ze względów estetycznych? Współczesna ortodoncja wychodzi naprzeciw Twoim oczekiwaniom. Dzisiejsze możliwości w zakresie leczenia wad zgryzu pozwalają przejść przez cały proces w sposób bezbolesny i niewidoczny dla otoczenia.

  • Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź! Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź!

    Chcesz nauczyć się, jak dobierać odpowiednie produkty spożywcze w swojej diecie? W takim przypadku warto zapoznać się z definicją ładunku glikemicznego!

  • Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu

    Odczuwasz dyskomfort przy chodzeniu? Masz uczucie, że coś Cię kłuje lub uwiera w palec? Jeżeli nie wiesz co z tym zrobić, a ból się nasila, zwróć się po pomoc do wrocławskich podologów. Całkiem możliwe że problemem jest wrastający paznokieć.Jakie są przyczyny wrastania paznokcia?