Polecane artykuły

  • 1
wtorek, 31 maj 2016 11:09

Frupp na zdrowie!

Według obiegowej opinii często rzeczy smaczne ,te na które mamy ochotę są tuczące albi niekoniecznie zdrowe . Ile razy miałaś ochotę na coś słodkiego, ale obawiałaś się nadmiernej ilości kalorii? Prawie każda kobieta choć raz miała taką sytuację! Są jednak sposoby, aby cieszyć się smakiem, a jednocześnie dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę! Wszystko dzięki nowej technologii i batonom Frupp.

 

Liofilizacja – czyli jak zatrzymać smak i wartości odżywcze
Najlepszą i najzdrowszą przekąską są niewątpliwie świeże owoce i warzywa. Kto jest w stanie oprzeć się słodkiej, soczystej truskawce lub bordowej, lekko kwaśnej wiśni? Owoce zawierają całą gamę witamin, m. in. są skarbnicą witaminy C i B, kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Dodatkowo są słodkie i pyszne! Najlepiej smakują oczywiście te sezonowe: w czerwcu truskawki, w lipcu i sierpniu maliny, wiśnie oraz czereśnie. Ale co zrobić w pozostałe miesiące roku? Zauważyłaś, że często owoce importowane do supermarketów z ciepłych krajów, są pozbawione smaku, a już na pewno nie są tak aromatyczne jak nasze rodzime? Dodatkowo są niestety dość nietrwałe – należy je zjeść lub przetworzyć w ciągu zaledwie kilku dni od zakupu. Inaczej, po prostu się popsują. Dzięki najnowszej technologii możesz cieszyć się smakiem owoców przez cały rok! Dodatkowo nie musisz się martwić, że stracą swoje właściwości. Sekret tkwi w liofilizacji.

Jest to metoda suszenia po zamrożeniu z zastosowaniem obniżonego ciśnienia. Żywność liofilizowana jest odwadniana poprzez usunięcie nawet 99,5% (tak jak jest w przypadku marki Frupp) wody. Powstrzymuje to rozwój mikroorganizmów i bardzo spowalnia procesy enzymatyczne. Efekt? Produkt finalny jest lekki, zawiera wszystkie wartości odżywcze, jakie posiadał przed suszeniem, a także zyskuje dłuższy termin przydatności.

Szczypta historii
Proces liofilizacji jest znany od setek lat! Przez ten czas metoda przeszła wiele zmian i znalazła zastosowanie w nowych dziedzinach. Już między 1250 a 850 r. p.n.e. starożytni Inkowie umieszczali ziemianki oraz inne produkty roślinne na Machu Picchu. Wiedzieli, że niskie cieśnienie na dużych wysokościach sprzyja odparowywaniu wody,dzięki czemu ziemniaki stały się lekkie i chrupkie.

Współczesna liofilizacja wygląda oczywiście zupełnie inaczej. Za jej początek możemy uznać rok 1890, kiedy Altman ogłosił, że udało mu się uzyskać suche tkanki przy niskim ciśnieniu w temperaturze ok - 20°C. Piętnaście lat później Benedict i Manning ogłosili, że wysuszyli tkankę zwierzęcą przy ciśnieniu poniżej 1 atm za pomocą pompy chemicznej. Dalej wszystko szło błyskawicznie. W 1925 roku opatentowano po raz pierwszy metodę suszenia materiałów w warunkach próżniowych. Pierwszy produkt zdatny do spożycia na masową skalę pojawił się w roku 1938, a była nim kawa. Nie można też pominąć informacji, że w tym czasie liofilizację zastosowano w USA w czasie II wojny światowej. Dzięki temu procesowi łatwiej było… transportować osocze krwi na obszary objęte walką. Przełom nastąpił w latach 60. XX wieku. Wtedy po raz pierwszy liofilizację zastosowano do konserwowania żywności dla astronautów w czasie misji kosmicznych. Dzięki temu produkty były nie tylko zdatne do spożycia przez długi czas, ale też były znacznie lżejsze, co w misjach kosmicznych ma ogromne znaczenie. Niezwykłe możliwości liofilizacji zaczęto wykorzystywać również dla marynarzy, alpinistów, pilotów. Teraz dzięki szybkiemu postępowi technicznemu z dobrodziejstw liofilizacji możemy korzystać i my! W 2012 roku nastąpił kolejny przełom: Firma Celiko jako pierwsza na świecie wykorzystała proces liofilizacji do produkcji owocowych batonów. To dlatego batony Frupp są tak wyjątkowe!

Marka Frupp wypuściła na rynek pyszne i zdrowe batony, które możesz zabrać ze sobą wszędzie: do pracy lub na wycieczkę. Bez obaw możesz podać je również swojemu dziecku, gdyż produkty nie zawierają polepszaczy smaku. Frupp to zdrowa i naturalna przekąska. A więc Frupp na zdrowie!
Batony Frupp dostępne są w 4 pysznych smakach: malina, truskawka, wiśnia oraz marakuja-banan-marchew. Każdy z nich ma wyjątkowy skład starannie dobranych owoców lub warzyw.


Batony Frupp

Apetyczna Malina

Ta pyszna i zdrowa przekąska jest alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy. Chrupiący batonik nie zawiera tłuszczu ani soli, a jego wartość energetyczna to zaledwie 37 kcal! Liofilizowany baton malinowy to produkt bezglutenowy. Dlaczego warto po niego sięgnąć? Maliny są bogatym źródłem witamin: C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika i związków mineralnych. Czemu nie przyjąć porcji witamin w tak smaczniej formie? Odkryj delikatne maliny w formie lekkiego, chrupiącego batona.
Baton malinowy zawiera aż 15% błonnika, który jest niezbędny do skutecznej regulacji procesów trawiennych. Masa: 10 g
Sugerowana cena: 1,99 zł

Świeża Truskawka

Truskawki są słodkie, soczyste i zawierają dużo witaminy C. Ten owoc jest niestety bardzo nietrwały, a sezon na nasze rodzime truskawki trwa nieco ponad miesiąc! Na szczęście dzięki marce Frupp możemy się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Jeden baton Frupp to aż 5 dorodnych truskawek! Lekka przekąska w ciekawej formie jest na wyciągnięcie ręki!
Baton truskawkowy zawiera 8% błonnika. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna 37 kcal.
Masa: 10 g
Sugerowana cena: 1,99 zł

Aromatyczna Wiśnia

Wiśnie są źródłem żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu i wapnia. Zawierają także witaminę A, C i K oraz niewielką ilość witamin z grupy B. Znajduje się w nich sporo cennych przeciwutleniaczy. Te małe, bordowe owoce często są dopełnieniem deserów, gdyż idealnie przełamują słodycz ciast czy lodów. Po prostu – wisienka na torcie! Dzięki batonom Frupp możesz cieszyć się lekko kwaśnym smakiem wiśni przez cały rok!
Baton wiśniowy zawiera 6% błonnika. Chrupiący batonik nie zawiera tłuszczu i soli. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna jednej porcji to zaledwie 35 kcal! Masa: 10 g
Sugerowana cena: 1,99 zł


Soczysta Marakuja, słodki Banan, chrupiąca Marchewka

Wieloowocowy Baton Frupp zachwyci cię oryginalnym smakiem i konsystencją. Naturalną słodycz zawdzięcza bananom, marakui i nieoczywistemu dodatkowi marchwi. Przekąskę na pewno docenią wielbiciele słodkości. Każdy ze składników zawiera całą gamę związków mineralnych i witamin. Ich połączenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zrób sobie słodką przerwę na batonik Frupp!
Baton banan, marchew i marakuja zawiera 6% błonnika. Produkt bezglutenowy. Wartość energetyczna jednej porcji to 44 kcal.
Masa: 12 g
Sugerowana cena: 1,99 zł

Czytany 1138 razy

Artykuły powiązane

  • Co na zmęczenie? Co na zmęczenie?

    Regenerująca dieta, sen, aromaterapia, dodające sił napoje, suplementy (np. solgar magnez) to tylko niektóre sposoby na regenerację organizmu, która jest wręcz niezbędna po ciężkim dniu. Poznaj jak działają te sposoby radzenia sobie ze zmęczeniem.

  • Jak poprawić smarowanie stawów? Jak poprawić smarowanie stawów?

    Chód, bieg, a nawet gryzienie – każda z tych czynności angażuje do działania stawy. W momencie, gdy sprawują się one bez zarzutu, rzadko kto zwraca uwagę na ich kondycję. Jednak w sytuacji pogorszenia się ich stanu, samodzielne funkcjonowanie staje się nie lada wyzwaniem.

  • Jak walczyć z żylakami? Jak walczyć z żylakami?

    Jeszcze niedawno pozbycie się żylaków było możliwe jedynie za pomocą poważnej operacji. W obecnych czasach stosuje się mało inwazyjne zabiegi, w których nie korzysta się już ze skalpela, tak więc nie budzą już one tyle grozy. Warto pamiętać, iż żylaki to sprawa, której nie należy bagatelizować, ponieważ są one nie tylko defektem kosmetycznym, ale i objawem choroby, którą powinno się zdiagnozować i leczyć.

  • Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony? Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony?

    Ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać pojawieniem się anemii. Jest to choroba, w której zaburzenia dotyczą czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny będącej czerwonym barwnikiem krwi. Choroba ta jest niezwykle groźna dla serca oraz mózgu, tak więc przy pierwszych takich objawach należy niezwłocznie udać się do lekarza, który na początku zleci proste badanie krwi mające na celu wykrycia lub wykluczenia anemii.

  • Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną? Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną?

    Pokrzywka idiopatyczna jest schorzeniem utrudniającym życie wielu pacjentom, ponieważ jest jaeną z najczęściej pojawiających się pokrzywek przewlekłych. Jej objawy, takie jak swędzące wykwity, mogą utrzymywać się ponad 6 tygodni i towarzyszy im bardzo często złe samopoczucie, bezsenność i rozdrażnienie.