Polecane artykuły

  • 1
wtorek, 17 kwiecień 2018 12:08

Zielona żywność – czy rzeczywiście warto?

Niestety mimo obfitości żywności na półkach sklepowych, nasz organizm jest coraz bardziej niedożywiony. Paradoks? Otóż nie. Większość spożywanej żywności jest poddawana obróbce, podczas której pozbawiana jest witamin i innych składników odżywczych, na dodatek wzbogacana jest konserwantami, które w większości przypadków są szkodliwe dla zdrowia.

Czym jest tzw. "zielona żywność"?

Właściwości zielonej żywności odkryli Amerykanie i Japończycy.Ze względu na właściwości zdrowotne zielona żywność bardzo szybko znalazła miliony zwolenników. W Polsce też już ma spore grono entuzjastów. Największą zaletą zielonej żywności jest jej wartość odżywcza. Dostarcza organizmowi wszystkie niezbędne składniki, dodatkowo poprawia funkcjonowanie różnych tkanek, ma działanie profilaktyczne w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza nowotworowych. Zielona żywność to przede wszystkim młody jęczmień oraz chlorella.

Sok z młodego jęczmienia pozyskiwany jest z roślin, które nie przekroczyły 25 cm wysokości, dzięki temu jest bardzo bogaty w witaminy (C, E, z grupy B), mikro i makroelementy, chlorofil. Tak bogaty skład sprawia, że sok z młodego jęczmienia ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim odkwasza organizm (skutek niezdrowego jedzenia), ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza wolne rodniki przez co spowalnia proces starzenia się komórek.

 

 

Chlorella to alga słodkowodna o niezwykłych właściwościach. Z wszystkich roślin zawiera najwięcej chlorofilu, który doskonale wpływa na krew, stosowany jest w leczeniu anemii. Chlorella to jednak przede wszystkim odtrutka dla ludzkiego organizmu. Potrafi oczyścić go z metali ciężkich i kilkudziesięciu różnych toksyn. Ponad to poprawia pamięć, koncentrację, wzmacnia odporność organizmu. Bardzo dobrze wspomaga leczenie chorób przewlekłych jak reumatyzm, cukrzyca, nadciśnienie, artretyzm.

Zwolennicy zielonej żywności zalecają równoczesne picie soku z zielonego owsa i spożywanie chlorelli, efekt jest wtedy znacznie lepszy niż jedzenie ich osobno przez jakiś czas. Bardzo istotny jest również fakt, że w przeciwieństwie do suplementów nie można ich przedawkować, tak jak nie można przedawkować owoców czy warzyw.

Źródło: Sklep ekologiczny Ekoflos.pl

Czytany 261 razy

Artykuły powiązane

  • Co na zmęczenie? Co na zmęczenie?

    Regenerująca dieta, sen, aromaterapia, dodające sił napoje, suplementy (np. solgar magnez) to tylko niektóre sposoby na regenerację organizmu, która jest wręcz niezbędna po ciężkim dniu. Poznaj jak działają te sposoby radzenia sobie ze zmęczeniem.

  • Jak poprawić smarowanie stawów? Jak poprawić smarowanie stawów?

    Chód, bieg, a nawet gryzienie – każda z tych czynności angażuje do działania stawy. W momencie, gdy sprawują się one bez zarzutu, rzadko kto zwraca uwagę na ich kondycję. Jednak w sytuacji pogorszenia się ich stanu, samodzielne funkcjonowanie staje się nie lada wyzwaniem.

  • Jak walczyć z żylakami? Jak walczyć z żylakami?

    Jeszcze niedawno pozbycie się żylaków było możliwe jedynie za pomocą poważnej operacji. W obecnych czasach stosuje się mało inwazyjne zabiegi, w których nie korzysta się już ze skalpela, tak więc nie budzą już one tyle grozy. Warto pamiętać, iż żylaki to sprawa, której nie należy bagatelizować, ponieważ są one nie tylko defektem kosmetycznym, ale i objawem choroby, którą powinno się zdiagnozować i leczyć.

  • Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony? Co zrobić gdy cały czas czuje się zmęczony?

    Ciągłe uczucie zmęczenia może oznaczać pojawieniem się anemii. Jest to choroba, w której zaburzenia dotyczą czerwonych krwinek i ilości hemoglobiny będącej czerwonym barwnikiem krwi. Choroba ta jest niezwykle groźna dla serca oraz mózgu, tak więc przy pierwszych takich objawach należy niezwłocznie udać się do lekarza, który na początku zleci proste badanie krwi mające na celu wykrycia lub wykluczenia anemii.

  • Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną? Co stosować na pokrzywkę idiopatyczną?

    Pokrzywka idiopatyczna jest schorzeniem utrudniającym życie wielu pacjentom, ponieważ jest jaeną z najczęściej pojawiających się pokrzywek przewlekłych. Jej objawy, takie jak swędzące wykwity, mogą utrzymywać się ponad 6 tygodni i towarzyszy im bardzo często złe samopoczucie, bezsenność i rozdrażnienie.