Polecane artykuły

  • 1

poniedziałek, 03 kwiecień 2017 11:15

Dlaczego warto stosować glutaminę?

Spożywanie suplementów glutaminowych może mieć bardzo korzystny wpływ na organizm ludzki, szczególnie rekomendowana jest dla sportowców. Jakie dokładnie zalety posiada glutamina? Przeczytaj koniecznie.

Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie, czym dokładnie jest glutamina. Jest to jeden z podstawowych aminokwasów kodowanych przez geny. Jest obecna w białkach roślinnych oraz zwierzęcych, a jej główną funkcją jest budowanie masy mięśniowej. Oprócz tego glutamina wzmacnia odporność naszego organizmu, przyśpiesza powrót do sił po treningu, pomaga stabilizować poziom cukru we krwi (dzięki czemu zmniejsza łaknienie słodyczy oraz alkoholu), co jest szczególnie przydatne dla osób przebywających na dietach niskocukrowych, wspomaga gojenie ran, pracę serca i jelit, sprzyja walce z rakiem, a także niweluje ryzyko uszkodzeń tkanki mięśniowej. Mimo faktu, że glutamina jest magazynowana praktycznie w całym organizmie, to jej ilość nie jest w stanie zaspokoić potrzeb człowieka uprawiającego intensywne treningi wysiłkowe.

Na rynku można spotkać wiele suplementów diety z glutaminą, najczęściej występują one w formie sproszkowanej. Warto wiedzieć, jakie dawki glutaminy powinno się przyjmować. Najbardziej optymalne wydaje się spożywanie od dwóch do pięciu gram glutaminy dziennie, ale jak wiadomo, każdy organizm ma indywidualne potrzeby. Dlatego przed zastosowaniem preparatów z glutaminą warto zapytać o zdanie swojego trenera, który pozwoli ustalić dzienną dawkę suplementu. Warto także wiedzieć, kiedy spożywać glutaminę. Najlepiej przyjąć jedną dawkę na czczo, czyli z samego rano, a drugą bezpośrednio po wysiłku fizycznym. Oprócz wymienionych już korzyści suplementacji glutaminą, naukowo stwierdzono również, iż wpływa ona korzystnie na samopoczucie przyjmującego ją pacjenta, a także poprawia funkcjonowanie mózgu i sprzyja koncentrowaniu się. Działa podobnie jak guarana, choć mniej pobudzająco. Zadaniem glutaminy jest zwiększenie naszej wydajności i koncentracji bez pobudzenia. Jej zaletą jest też to, że w toku wielu przeprowadzonych badań i analiz naukowych nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych zażywania glutaminy. Jedynie diabetycy powinni uważać, ponieważ spora część glutaminy przetwarzana jest na glukozę.

Jak pokazuje niniejszy artykuł, glutamina może być pomocna nie tylko dla sportowców. Każdy może wynieść coś pozytywnego z jej spożywania.

Czytany 763 razy

Artykuły powiązane

  • Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy? Czym jest kolka niemowlęca? Jakie są jej objawy?

    Twoje dziecko nieustannie płacze i nie wiesz, co może mu dolegać? Być może to kolka niemowlęca, która przytrafia się bardzo często u tak małych dzieci. Dolegliwości z nią związane są bardzo dokuczliwe i w tym czasie trudno ukoić dziecko. Czym właściwie jest kolka niemowlęca i jakie są jej objawy?

  • Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu Poznaj najnowsze możliwości zakresu korekty wad zgryzu

    Marzy Ci się idealny uśmiech, ale nie chcesz nosić aparatu ortodontycznego ze względów estetycznych? Współczesna ortodoncja wychodzi naprzeciw Twoim oczekiwaniom. Dzisiejsze możliwości w zakresie leczenia wad zgryzu pozwalają przejść przez cały proces w sposób bezbolesny i niewidoczny dla otoczenia.

  • Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź! Jakie produkty mają niski ładunek glikemiczny? Sprawdź!

    Chcesz nauczyć się, jak dobierać odpowiednie produkty spożywcze w swojej diecie? W takim przypadku warto zapoznać się z definicją ładunku glikemicznego!

  • Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu Wrastający paznokieć nie straszny podologom we Wrocławiu

    Odczuwasz dyskomfort przy chodzeniu? Masz uczucie, że coś Cię kłuje lub uwiera w palec? Jeżeli nie wiesz co z tym zrobić, a ból się nasila, zwróć się po pomoc do wrocławskich podologów. Całkiem możliwe że problemem jest wrastający paznokieć.Jakie są przyczyny wrastania paznokcia?

  • Zdrowie rodem z Kanady Zdrowie rodem z Kanady

    Naprawdę niewiele rzeczy na naszym pięknym Świecie są bardziej typowe dla Kanady niż złocisty syrop klonowy.