wtorek, 13 marzec 2018 08:53

Żywienie bez granic

Wykład o żywieniu pozajelitowym dr. hab. Jacka Sobockiego Wykład o żywieniu pozajelitowym dr. hab. Jacka Sobockiego

Konferencją prasową w siedzibie Hajoty Press Club została zainaugurowana Ogólnopolska Kampania Społeczna Feed Them All – Żywienie bez granic.

 

Czy istnieją ludzie, którzy żyją bez jedzenia? Co by się stało gdybyśmy nie mogli jeść? Czy wyobrażasz sobie, że mógłbyś już nigdy więcej nie poczuć smaku swojej ulubionej potrawy? Czy wyobrażasz sobie, żeby jedzenie uniemożliwiało Ci wyjście z domu?

Największy apetyt na życie mamy wtedy, gdy nie możemy go smakować wszystkimi zmysłami. Co robić, żeby móc - mimo wszystko - cieszyć się z każdego nowego dnia? Jak dbać o dobre samopoczucie w chorobie i dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu do życia składników odżywczych?

Na wszystkie te pytania starają się odpowiedzieć organizatorzy Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej #FeedThemAll – Żywienie bez granic, poświęconej problemom żywienia pozajelitowego.

- Celem kampanii jest zwiększanie wiedzy i świadomości Polaków o tym, jak istotne jest żywienie ludzi chorych, jakie problemy mogą się z nim wiązać i jak sobie z nimi radzić. W tym roku będziemy promowały wiedzę na temat żywienie pozajelitowego. Zwrócimy uwagę, jak pomóc chorym zmuszonym tak się odżywiać. Liczymy na to, że dzięki kampanii rozpocznie się otwarta dyskusja, która zainicjuje pozytywne zmiany w zakresie żywienia w chorobach w naszym kraju – mówi mgr Zuzanna Zaczek, dietetyk, współinicjatorka i współorganizatorka kampanii.

- Kluczowym elementem kampanii będą publikowane w mediach społecznościowych (Instagram, Facebook) filmiki pokazujące w sposób przystępny różne aspekty związane z żywieniem pozajelitowym. Wystąpią w nich wykwalifikowani dietetycy, lekarze, pielęgniarki, pacjenci oraz znani artyści i osoby publiczne. Zebrane fundusze zostaną przekazane Fundacji Linia Życia, wspierającej pacjentów żywionych pozajelitowo. Środki zostaną wykorzystane na zakup pomp do żywienia pozajelitowego oraz niezbędnego do ich wykorzystania sprzętu, czyli aparatów, worków, plecaków – dodaje mgr Zuzanna Przekop, dietetyk, współinicjatorka i współorganizatorka kampanii.

- Żywienie pozajelitowe (nazywane również żywieniem parenteralnym,) to dostarczanie energii oraz wszystkich niezbędnych do życia składników pokarmowych, czyli: białka, węglowodanów, tłuszczów, makro- i mikroelementów, witamin oraz wody – drogą dożylną. Tę formę żywienia stosuje się, gdy pacjent nie jest w stanie odżywiać się drogą fizjologiczną, czyli drogą przewodu pokarmowego, albo gdy takie odżywianie jest niewystarczające. Jest to istotny element terapii ratującej pacjentów przed niedożywieniem i śmiercią głodową. Nazywane jest kolejnym kamieniem milowym w medycynie – obok fundamentalnych dla niej osiągnięć, takich jak: aseptyka i antyseptyka, znieczulenie ogólne i antybiotyki – wyjaśnia dr hab. Jacek Sobocki, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Mieszaninę żywieniową podaje się przez cewniki permanentne (cewniki centralne) służące do długotrwałego żywienia pozajelitowego. Cewnik centralny zakłada się na sali operacyjnej w znieczuleniu miejscowym. Końcówkę cewnika umieszcza się w miejscu zbiegu prawego przedsionka serca i żyły głównej górnej i tam też trafia przetaczana mieszanina żywieniowa.

Przetaczanie mieszaniny żywieniowej, w zależności od jej objętości oraz stanu zdrowia pacjenta, trwa ok. 14-20 godzin dziennie.

W ramach refundacji żywieni w ten sposób pacjenci otrzymują preparaty i sprzęty niezbędne do przygotowania i podaży mieszaniny metodą grawitacyjną (jak kroplówka). W praktyce oznacza to, że po podłączeniu worka z mieszaniną pacjent jest „przykuty do stojaka” przez kolejnych kilkanaście godzin, bo do prawidłowego przepływu mieszaniny niezbędne jest, aby worek znajdował się wyżej niż wkłucie.

Istnieją jednak specjalne pompy infuzyjne, które regulują tempo podaży pokarmu – dzięki nim można umieścić worek z mieszaniną w specjalnym plecaku i zyskać mobilność.

Dorosłym pacjentom nie refunduje się pomp, a koszt jednej to około 3 tysiące złotych. Należy pamiętać, że do ceny samej pompy dochodzi koszt zakupu dostosowanych do niej worków i aparatów (drenów łączących worek z cewnikiem). Worki i aparaty są jednorazowe, a więc codziennie należy wykorzystać nowy zestaw, którego koszt to około 20 zł.

W zdobywaniu pomp i zestawów starają się pomagać pacjentom fundacje i stowarzyszenia, na przykład: Polskie Stowarzyszenie Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych (PERMAF), Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Pacjentów Leczonych Żywieniowo „Mogę Żyć”, Stowarzyszenie Apetyt na Życie, Fundacja „Linia Życia”.

Pacjenci zakwalifikowani do żywienia pozajelitowego w domu są objęci opieką poradni żywienia. W skład takiej poradni wchodzą lekarze, wykwalifikowane pielęgniarki żywieniowe, dietetyk, psycholog.

W inaugurującej kampanię konferencji prasowej w Hajoty Press Club udział wzięli również: dr nauk o zdrowiu Krystyna Majewska - kierownik Poradni Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego w warunkach domowych przy Oddziale Żywienia i Chirurgii SPSK im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie, Krystyna Matusiak - prezes Fundacji Linia Życia, Zbigniew Kutrzebka - wiceprezes tej fundacji oraz Marcin Łuczyński prezes stowarzyszenia PERMAF.


Honorowy patronat nad kampanią objął prof. dr hab. Mirosław Wielgoś, rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

  Ostatnie ustalenia przed rozpoczęciem konferencji

 Wykład o żywieniu pozajelitowym dr. hab. Jacka Sobockiego

  Wykład o żywieniu pozajelitowym dr. hab. Jacka Sobockiego

Zuzanna Przekop i Zuzanna Zaczek mówią o leczeniu dietą

 Zuzanna Przekop i Zuzanna Zaczek mówią o leczeniu dietą

 Dziennikarze w salonie Hajoty Press Club

 Dziennikarze w salonie Hajoty Press Club

 Rozmowy kuluarowe

Autorski poczęstunek w Hajoty Press Club

 Lekarze, pacjenci i dietetycy biorący udział w konferencji

Czytany 105 razy

Artykuły powiązane

  • Przechowywanie herbaty - jak cieszyć się aromatem przez długi czas? Przechowywanie herbaty - jak cieszyć się aromatem przez długi czas?

    Herbata to wyjątkowa roślina. Za jej pomocą przygotowujemy pyszny, rozgrzewający napój. Niestety jest bardzo wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych takich jak wilgotność powietrza czy temperatura. Kiedy przechowujemy ją w niewłaściwy sposób, łatwo pochłania zapachy, pleśnieje i traci aromat. Jej smak staje się płaski, a wszystkie właściwości prozdrowotne zostają utracone. Jak prawidłowo przechowywać herbatę, aby jak najdłużej cieszyć się jej aromatem?

  • Aparat Ortodontyczny w każdym wieku? Aparat Ortodontyczny w każdym wieku?

    Proste zęby mają wpływ nie tylko na wygląd, ale również na zdrowie człowieka. Krzywy zgryz może być przyczyną rozchwiania oraz wysuwania się zębów, chorób przyzębia czy zaburzeń funkcjonowania stawów skroniowo-żuchwowych, objawiających się bólami głowy. Co więcej, nieprawidłowo ustawione zęby trudno jest dokładnie wyczyścić, przez co odkłada się na nich kamień nazębny i płytka bakteryjna.

  • Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych – chwilowa moda czy ważny element edukacji zdrowotnej? Zdrowa żywność w sklepikach szkolnych – chwilowa moda czy ważny element edukacji zdrowotnej?

    Dbamy o nasze dzieci na wiele sposobów. Troszczymy się o to, aby spożywały one zdrowe posiłki zarówno w domu, jaki i w szkołach oraz przedszkolach. Dlaczego jest to tak ważne? Co powinny mieć na uwadze podmioty dostarczające produkty do sklepików szkolnych?

  • Alveo Alveo

    Często, kiedy nam coś dolega np. bóle głowy, wypryski czy często się przeziębiamy, szukamy pomocy u lekarzy, którzy kierują nas na serię badań i przypisują leki. Jest to odpowiednie działanie, które pozwala na znalezienie przyczyny takich dolegliwości. Warto jednak wiedzieć, że kuracje farmaceutyczne po konsultacji z lekarzem można uzupełniać o preparaty ziołowe i roślinne.

  • Czy bieganie jest nadal modne? Czy bieganie jest nadal modne?

    Do Polski moda na bieganie dotarła z pewnym opóźnieniem – na Zachodzie popularna już w latach 70. XX w., w naszym kraju pojawiła się dopiero na początku XXI wieku. I od tamtej pory ilość biegaczy ciągle rośnie. Pomimo innych, falowych tendencji jak np. crossfit, to właśnie jogging wciąż zdobywa serca Polaków.