Toksyczność muchomora sromotnikowego
Muchomor sromotnikowy zawiera niebezpieczne związki, takie jak fallotoksyny i amatoksyny. Fallotoksyny uszkadzają komórki krwi, ale można je zniszczyć podczas gotowania. Niestety amatoksyny są znacznie bardziej trwałe. Nawet długie gotowanie nie niszczy tych toksyn. Amatoksyny niszczą komórki wątroby, powodując ich rozpad. Wystarczy zjeść jeden kapelusz, aby doszło do śmiertelnego zatrucia. Dr hab. Marta Wrzosek wyjaśniła, że amanityna blokuje syntezę RNA w komórkach wątroby, co prowadzi do ich śmierci.
"Amanityna się tak łatwo nie rozkłada, nawet długie gotowanie jej nie niszczy. Amatoksyny, żeby uległy zniszczeniu, muszą być poddane temperaturze co najmniej 260 stopni C., więc grzyb się prędzej zwęgli, niż to nastąpi" – dr hab. Marta Wrzosek.
Objawy zatrucia
Zatrucie muchomorem sromotnikowym objawia się dopiero po kilku godzinach. Objawy pojawiają się najczęściej po 6 do 16 godzin od spożycia. Do głównych objawów należą:
- bóle głowy,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- biegunkę,
- przyspieszone tętno,
- trudności w oddychaniu.
W zaawansowanych przypadkach zatrucia, jedynym ratunkiem jest przeszczep wątroby. Jak zaznacza dr Wrzosek, czas ma tu ogromne znaczenie. Im szybciej pacjent trafi do szpitala, tym większe szanse na przeżycie.
Zatrucie całych rodzin
Zatrucia muchomorem sromotnikowym często dotyczą całych rodzin. W jednym garnku może znaleźć się kilka trujących grzybów, co sprawia, że cała rodzina jest narażona na zatrucie. W mniejszych szpitalach brakuje miejsc na oddziałach intensywnej opieki medycznej, co dodatkowo komplikuje sytuację. W takich przypadkach lekarze muszą szybko decydować o priorytetach leczenia, co niestety może wpłynąć na rokowania pacjentów.
Jak zapobiegać zatruciom?
Liczba zatruć muchomorem sromotnikowym zmniejsza się dzięki wzrastającej świadomości grzybiarzy. Edukacja i ostrożność to kluczowe elementy w zapobieganiu zatruciom. Jak podkreśla dr Wrzosek, w tym roku, poza jednym przypadkiem, nie odnotowano zatruć tym grzybem. Mimo to należy być szczególnie czujnym w sezonie grzybowym, aby uniknąć tragicznych skutków niewłaściwego rozpoznania grzybów.
Warto przypomnieć sobie podstawowe zasady grzybobrania: nie zbierajmy grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności, i zawsze konsultujmy się z bardziej doświadczonymi grzybiarzami lub ekspertami. W ten sposób możemy uniknąć niebezpiecznych pomyłek i ochronić zdrowie oraz życie nasze i naszych bliskich.
źródło: Poradnik Zdrowie