Szałwia
Wywar lub napar z szałwii skutecznie goi nerwy, poprawia trawienie, zatrzymuje biegunkę, łagodzi objawy przeziębienia i działa przeciwgorączkowo. Szałwię stosuje się do płukania jamy ustnej w razie aft lub innych zmian miejscowych.
Zielona pietruszka
Napar z zielonej pietruszki łagodzi bóle reumatyczne. Codzienna porcja natki pokrywa nasze zapotrzebowania na witaminę C, poprawia odporność i chroni przed przeziębieniami. Zielona pietruszka ma korzystny wpływ na trawienie- zwalcza wzdęcia brzucha- a także działa łagodnie moczopędnie.
Szczypiorek
Ta roślina pobudza apetyt i poprawia trawienie, a jednocześnie działa moczopędnie i jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza i innych cennych substancji odżywczych. Szczypiorek zasługuje na stałe i ważne miejsce wśród przypraw kuchennych, które oprócz przyjemności dla podniebienia zapewniają nam również zdrowie na co dzień.
Seler naciowy
Napar z selera naciowego poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego, na przykład w postaci zimnych okładów na zmęczone czy podrażnione oczy. Seler naciowy przyspiesza regenerację tkanek, włącznie ze skórą.
Koper włoski
Roślina ta, spożywana w postaci naparu, sprzyja wydajnej produkcji mleka przez kobietę karmiącą piersią.
Macierzanka piaskowa
Ma właściwości odkażające, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Zaleca się ją szczególnie w zapaleniu oskrzeli i innych chorobach układu oddechowego, w którym sprzyja upłynnieniu i wydzielaniu wydzieliny.
Kozłek lekarski
Kozłek lekarski jest to roślina, która rośnie dziko, ale można ją uprawiać w ogrodzie czy doniczce. Z jego kłaczy otrzymuje się walerianę, substancję o bardzo silnych właściwościach uspokajających. Waleriana wymaga stosowania z umiarem, tak jak lek. W okresach bezsenności można pić na noc wywar z tartych kłączy albo używać liści jako dodatku do kąpieli.
Lawenda
Napar z lawendy łagodzi bóle i zawroty głowy, a w szczególności na tle napięć nerwowych. Z tych samych wskazań stosujemy zewnętrzne okłady z octu lawendowego na skronie.