Polecane artykuły

  • 1

poniedziałek, 24 październik 2016 10:17

Gorzka czekolada – lekiem na jesienną chandrę i nie tylko

Wielbiciele czekolady dzielą się na tych, którzy doceniają przede wszystkim jej słodycz, sięgając po mleczne kostki, i tych szukających tej najprawdziwszej, czyli gorzkiej. Ta ostatnia jest przysmakiem dla prawdziwych smakoszy, ale też lekiem na skołatane nerwy i wiele innych dolegliwości. Dlatego warto wybierać tę najwyższej jakości – naprawdę gorzka czekolada ma od 70 do 99 procent kakaowego ziarna.

 

Gorzka czekolada sprawia, że wydziela się serotonina, nazywana hormonem szczęścia. Dlatego poprawia humor i pomaga się skoncentrować. Mamy z tym problem zwłaszcza jesienią, kiedy dzień trwa krócej, słońca czasami nie widać całymi tygodniami, za to deszcz jest gościem, który nawiedza nas właściwie codziennie. Ciemna czekolada zaś – jak stwierdzili naukowcy – zawiera całe mnóstwo związków, które intensywnie pobudzają do pracy nasz mózg. Wystarczy jedna kostka, żeby rozjaśnić umysł, poprawić koncentrację, ułatwić zapamiętywanie i skrócić czas reakcji. Problem, który jeszcze wczoraj wydawał się być nie do rozwiązania, po czekoladowym deserze rozwiązujemy w jednej chwili.

Unikajmy jednak jej jedzenia przed snem (oczywiście, jeżeli kładziemy się do łóżka z zamiarem zaśnięcia...), bo dodaje energii i pobudza do działania. Jest źródłem najlepiej przyswajalnych węglowodanów w skoncentrowanej postaci. Warto mieć ją pod ręką, kiedy wiemy, że potrzebny nam będzie szybki zastrzyk energii. To zasługa ogromnych ilości magnezu, potasu i żelaza. Co najważniejsze – w przeciwieństwie do innych energetyków, których reklamami zalewają nas media – właściwie nie zawiera cukru!

Dlatego – paradoksalnie – wysokokaloryczna, gorzka czekolada pozwala nam... schudnąć. Oczywiście jedzona w rozsądnych ilościach. A to dlatego, że spowalnia trawienie i daje uczucie sytości – przekonamy się, że wystarczy zjeść jedną kostkę, żeby głód przestał być problemem. Zwiększa wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów – dlatego warto ją wybrać na deser po ciężko strawnym posiłku.

Dzięki dużej zawartości flawonoidów gorzka czekolada dba o nasz układ krążenia jak najlepszy kardiolog. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom, bo flawonoidy hamują utlenianie się tzw. „złego cholesterolu” i nie pozwalają się zlepić płytkom krwi, które zapychają naczynia krwionośne, prowadząc czasem do udaru mózgu i zawału serca. Zwiększają przepływ krwi w mózgu, chroniąc nas podobno nawet przed chorobą Alzheimera. Wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi.

Flawonoidy to antyoksydanty, czyli chronią nas również przed procesami starzenia, chorobami cywilizacyjnymi i tymi związanymi z wiekiem. Dlatego: jedzmy czekoladę! Pod warunkiem, że jest naprawdę gorzka. Możemy wybierać spośród pięciu gorzkich czekolad Lindt Excellence. Mamy do wyboru tę o zawartości 70%, 85% , 90% i wreszcie... 99% procent kakao. To przysmak dla wielbicieli wyrafinowanych słodyczy o złożonym smaku. Słynna receptura tworzy najdoskonalszą gorzką czekoladę. Gorzkie i słodkie aromaty idealnie się wzajemnie uzupełniają, dając unikalne wrażenia smakowe.

Cena – ok. 9,90 (100 g)

Czytany 949 razy

Artykuły powiązane

  • Lindt Excellence Raspberry Intense – gorzka czekolada z malinami Lindt Excellence Raspberry Intense – gorzka czekolada z malinami

    Lato szybko mija, pozbawiając nas swoich smaków i aromatów. Wielbiciele malin znajdą swój ulubiony owoc w nowej, ciemnej czekoladzie Lindt Excellence Raspberry Intense.

  • Na słodko i wytrawnie Na słodko i wytrawnie

    Jeśli dziś mówimy o firmie spożywczej Wodzisław, to musimy zweryfikować stereotypowe postrzeganie jej produktów spożywczych. Natomiast co do Lindta, to od lat jesteśmy w domu.

  • Składniki do karpatki – Wodzisław Składniki do karpatki – Wodzisław

    Niektórzy twierdzą, że ciasta z kremem to słabość, którą mieli tylko jako dzieci. Tymczasem doświadczenie uczy, że słowo „karpatka” podnosi puls nie tylko najmłodszym, ale też poważnym głowom rodziny i ich wciąż będącym na diecie partnerkom. To ciasto równocześnie lekkie i treściwe, wytrawne w smaku, ale i słodkie – jednym słowem: ideał. Żeby je zrobić, trzeba poświęcić sporo czasu.

  • Pomysł na pyszny deser Pomysł na pyszny deser

    Pinacolada to esencja lata – łączy w sobie wszystko to, co kojarzy się ze słoneczną plażą, wakacjami i dobrą zabawą. Słodkie, smakowite kokosy i soczyste, egzotyczne ananasy – taki koktajl zawsze poprawia nastrój i dodaje energii. Jego smak i aromat odnajdziemy w Pastelowej Galaretce o smaku Pinacolada Wodzisław.

  • Szybki, smaczny i zdrowy deser Szybki, smaczny i zdrowy deser

    Mamy czasem ochotę na coś słodkiego, ale nie wiemy, co moglibyśmy zjeść bez wyrzutów sumienia. Pieczenie ciasta wydaje się zbyt pracochłonne, a poza tym trzeba będzie przecież zjeść nie tylko ten jeden kawałek, ale całość. Chyba że podzielimy się z sąsiadką albo kolegami z pracy. Szybki, smaczny i zdrowy deser stworzymy na bazie Pesso Makaronu Pszenno-Owsianego. Nie trzeba go gotować, nadaje się do spożycia już po 5 minutach i nie zawiera żadnych chemicznych ulepszaczy – wyłącznie naturalne składniki. Może być bazą nie tylko deseru, ale też sałatki, z powodzeniem zastąpi ryż, tradycyjny makaron i ziemniaki