Polecane artykuły

  • 1

wtorek, 13 wrzesień 2016 07:03

Na słodko i wytrawnie

Monika Iskandar przedstawia markę Lindt Monika Iskandar przedstawia markę Lindt

Jeśli dziś mówimy o firmie spożywczej Wodzisław, to musimy zweryfikować stereotypowe postrzeganie jej produktów spożywczych. Natomiast co do Lindta, to od lat jesteśmy w domu.

Podczas konferencji prasowej w siedzibie IMR advertising by PR gośćmi dziennikarzy byli decydenci spółki Wodzisław w osobach prezesa Mariana Oślizło, wiceprezesa Tomasz Oślizło, brand manager Joanny Juszczyk oraz kierownik Działu Rozwoju Produktu i Technologii Sylwii Zgrzendek. Na zaproszenie prezesa Oślizło przyjechał także mgr inż. Ryszard Przygodzki z poznańskiego oddziału Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, w którym opracowano technologię wytwarzania makaronów Pesso. Firmę Lindt reprezentowała Monika Iskandar, dyrektor zarządzająca IMR advertising by PR i prezes Hajoty Press Club.

 Prezes Marian Oślizło przedstawił meandry ponad pięćdziesięcioletniej historii firmy, która najpierw nosiła nazwę Zakłady Koncentratów Spożywczych w Wodzisławiu Ślaskim, od 2003 roku Agro-Wodzisław, a dzisiaj w eliptycznym logu widniej tylko nazwa marki Wodzisław.

Do niedawna firma znana była przede wszystkim z produkcji koncentratów spożywczych, dań gotowych, kisieli i galaretek.

Obecnie w portfolio spółki Wodzisław znajdują się szybkie w przygotowywaniu, nowej generacji dania gotowe w słoikach: bogracz, flaczki, gulasz, zupy typu krem: z brokułów, dyni, pieczarek, ale także tradycyjne, jak krupnik, żurek czy grochówka. Ponadto: pasztety warzywne z suszonymi pomidorami, z pieczarkami i z kiszonymi ogórkami.

Absolutnym hitem marki Wodzisław jest jedyny na polskim i europejskim rynku makaron Pesso w postaci drobnych kuleczek nadający się do spożycia bez gotowania – porcję wystarczy zalać wodą zimną lub ciepłą. Opakowania czterech rodzajów makaronów: pszenny, pszenno-kukurydziany, pszenno-owsiany i pszenno-gryczany posiadają tzw. czystą etykietę, gdyż wytwarzane są wyłącznie z surowców zbożowych bez udziału środków spulchniających, stabilizatorów, emulgatorów i tłuszczów.

Tajemnica makaronu Pesso tkwi w specyficznej budowie wewnętrznej: włókna tworzą swoisty trójwymiarowy szkielet białkowo-skrobiowy, który ułatwia i przyspiesza wchłanianie wody. W procesie wytwarzania Pesso oddziałuje się na zboża tylko przy pomocy czynników fizycznych, nie stosując składników chemicznych, jajek, cukru, cholesterolu ani smażenia w tłuszczu – standardowych metod produkcji potraw, które nie wymagają gotowania – wyjaśniał Ryszard Przygodzki z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

A co można przyrządzić z makaronów Pesso? O to postarał się Henryk Nieciejowski, szef kuchni w restauracji Belvedere w warszawskich Łazienkach, który - przy współpracy z Moniką Iskandar – przygotował autorskie przepisy potraw. W Letniej Akademii Gotowania Wodzisław pod okiem mistrza trzy zespoły dziennikarek (ubrane w firmowe fartuchy) przyrządziły wieloskładnikowe dania. W ocenie jury firmy Wodzisław najsmakowitsze okazało się Pesso pszenno-kukurydziane ze smażonym filetem z kurczaka, szpinakiem, czosnkiem, selerem, sosem sojowym, sezamem, imbirem, słodką chili, sambalem, kolendrą i oliwą.

Po dobrym lunchu nie mogło zabraknąć deserów, również marki Wodzisław. Szczególnym uznaniem smakoszy cieszyły się galaretki pastelowe pinacolada, blue ocean, lychee oraz „kamienne”: szafirowa, ametystowa, bursztynowa, turkusowa, rubinowa i niebieska.

Jakby tego było mało, przygotowaliśmy wodzisławskie „ciasta w mig”, niewymagające pieczenia, a jedynie umiejętnego połączenia składników znajdujących się w opakowanych. Doskonale smakowały: sernik z galaretką, torcik wiśniowy z chrupiącym spodem oraz - trudniejsza do wykonania - karpatka. Najnowszą słodkością Wodzisławia jest ciasto z czekoladą i błonnikiem, ale ono wymaga już upieczenia – mówi Monika Iskandar.

Z kawą, herbatą, ale także winem świetnie konweniowały smakowe czekolady marki Lindt. Zanim jednak uczestnicy konferencji przystąpili do ich degustacji, Monika Iskandar przypomniała ponad stusześćdziesięcioletnią historię szwajcarskiej firmy, mówiła o pasji tworzenia czekoladowych smaków, jakości surowców i produktów. Pokazaliśmy krótki film o historii i dniu dzisiejszym marki Lindt. Zwieńczeniem prezentacji firmy i jej wyrobów był krótki quiz wiedzy o marce. Nagrodami były oczywiście czekolady Lindt.

Każda dziennikarka otrzymała od firmy Wodzisław produkty oraz zestawy akcesoriów umożliwiających przygotowanie ciast, a od firmy Lindt czekolady.

Konferencję fascynująco prowadził aktor Patryk Bartoszewski.

Nasza chow-chow Yoko wita gości konferencji marek Wodzisław i Lindt

Przykład dbałości o szczegóły na karafkach z winami

Prezes Marian Oślizło prezentuje markę Wodzisław

Patryk Bartoszewski wręcza nagrody czekoladowe Lindt

Narada z Henrykiem Nieciejowskim, szefem kuchni restauracji Belvedere: co ugotujemy?

A tu już Henryk Nieciejowski dyskretnie inspiruje gotujące dziennikarki

Letnią porą lunche zawsze podajemy w naszym ogrodzie

Znana warszawska blogerka kulinarna Angelina Ziembińska i Kuba Załęski z IMR advertising by PR

 

Czytany 916 razy

Artykuły powiązane

  • Wampirzy lifting - najpopularniejszy zabieg z osoczem bogatopłytkowym Wampirzy lifting - najpopularniejszy zabieg z osoczem bogatopłytkowym

    Wampirzy lifting to bardzo tajemnicza nazwa zabiegu oferowanego przez kliniki medycyny estetycznej, który pokochały kobiety na całym świecie. Nazwa może początkowo odstraszać, jednak w istocie jest to bardzo skuteczny zabieg odmładzający i regenerujący tkanki. Dlaczego kojarzony jest z wampirami i jaki to ma wpływ na efekty terapii? O to i o inne zagadnienia związane z wampirzym liftingiem zapytaliśmy ekspertów z warszawskiej Kliniki Miracki.

  • Rzęsy norki czy rzęsy syntetyczne, czyli jak wybrać idealny rodzaj sztucznych rzęs i metodę ich przedłużania Rzęsy norki czy rzęsy syntetyczne, czyli jak wybrać idealny rodzaj sztucznych rzęs i metodę ich przedłużania

    Decydując się na zabieg przedłużania rzęs oczekujemy zjawiskowego efektu pięknego spojrzenia, ale również trwałości i wysokiej jakości zabiegu. Aby wybrać najlepszą dla siebie opcję warto poznać rodzaje materiałów używanych do produkcji sztucznych rzęs, rodzaj skrętu i metody aplikacja - dzięki temu możliwe będzie świadome dopasowanie rzęs do swoich potrzeb i typu urody.

  • Nauka wizażu od podstaw - od czego zacząć? Nauka wizażu od podstaw - od czego zacząć?

    Niezależnie od tego, czy jesteś na początku swojej przygody z makijażem i szukasz sposobu na poznanie podstaw, czy wiesz już co nieco, ale chcesz rozwijać swoje umiejętności - ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Wiedząc o tym, jak ciężka może być samodzielna nauka wizażu przygotowaliśmy wskazówki co do tego, jak i gdzie zdobyć wiedzę i praktyczne umiejętności, które będziesz mogła wykorzystać na sobie, swoich bliskich, a w przyszłości, kto wie, może nawet profesjonalnie na klientkach.

  • Kim jest #kobietafloslek? Kim jest #kobietafloslek?

    W tym roku Laboratorium Kosmetyczne FLOSLEK obchodzi jubileusz 25-lecia. Z tej okazji zrodziła się idea, by bliżej poznać Panie, dla których firma tworzy kosmetyki. Zapraszamy do wspólnej zabawy, zaplanowanej na cały rok. Zostań #kobietąfloslek i wygraj wspaniałe, kobiece nagrody!

  • Jak przygotować skórę na wiosnę? Jak przygotować skórę na wiosnę?

    Wyczekiwana z utęsknieniem wiosna, to najlepszy moment na zadbanie o urodę. Zabiegi w salonie i domowa pielęgnacja skóry poprawią Twój wygląd, samopoczucie i sprawią, że uzyskasz świeżą i promienną cerę.