poniedziałek, 03 styczeń 2022 18:35

W jaki sposób mikrobiom matki wpływa na mikroflorę jej dziecka? Wyróżniony

mikrobiom jelitowy, mikrobiom jelitowy, pixabay

Mikrobiom człowieka to ogół drobnoustrojów zasiedlających jego organizm, a konkretnie przewód pokarmowy. W życiu płodowym jelita dziecka są całkowicie sterylne, a jego mikrobiom zaczyna się kształtować dopiero po porodzie. Dowiedz się, w jaki sposób mikroflora matki wpływa na mikrobiom dziecka i jak wspomóc jego prawidłowy rozwój.

Czym jest mikrobiom?

Mikrobiom jelitowy to drobnoustroje znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Nie wszystkie z nich są korzystne dla zdrowia – te dobroczynne noszą nazwę bakterii probiotycznych. Pełnią one w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji: wspierają procesy trawienia i wchłaniania pokarmów, oczyszczają jelita z resztek pokarmowych i zapobiegają tym samym dolegliwościom takim jak gazy czy wzdęcia. Mikrobiom jest ważny także dla naszej odporności – to właśnie w jelitach znajduje się aż 70 procent komórek odpornościowych.

Jak kształtuje się mikrobiom jelitowy dziecka?

W życiu płodowym jelita dziecka są całkowicie sterylne – nie ma w nich żadnych drobnoustrojów. Podczas naturalnego porodu, przechodząc przez kanał rodny i zachłystując się wodami płodowymi, dziecko otrzymuje od mamy „prezent” w postaci dawki dobroczynnych bakterii jelitowych, które mogą następnie zasiedlić jego przewód pokarmowy. W ten sposób zaczyna kształtować się własny mikrobiom dziecka, wspierany dodatkowo przez bakterie probiotyczne obecne w mleku mamy.

Co jednak z dziećmi urodzonymi na drodze cesarskiego cięcia? Te maluchy nie otrzymują od matki mikroflory podczas porodu. Jeśli nie są karmione piersią, ich jelita nadal pozostają sterylne, co ma niekorzystny wpływ na ich odporność i pracę układu pokarmowego. W takich przypadkach warto  suplementować probiotyki od 2. miesiąca życia życia.

Można to zrobić, podając dziecku na przykład Estabiom Baby – suplement probiotyczny (synbiotyk) dla niemowląt. Estabiom Baby zaleca się podawać także dzieciom urodzonym siłami natury, w celu wspierania ich mikrobiomu.

Jak mikrobiom matki wpływa na kształtowanie się odporności dziecka?

Mleko mamy to najlepszy pokarm dla dziecka. Zaleca się karmienie piersią do 2. roku życia, stopniowo wprowadzając dietę następną. Jakość pokarmu matki zależy od jej diety. Ważne, by znalazły się w niej produkty uzupełniające wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu dziecka.

Dla odporności malucha ważne są probiotyki, których dawkę otrzymuje wraz z mlekiem mamy. Pamiętajmy, że pierwsze trzy lata są kluczowe dla kształtowania się mikrobiomu i odporności dziecka, co będzie miało wpływ na jego przyszłe zdrowie.

W diecie mamy karmiącej powinny znaleźć się produkty probiotyczne takie jak kefiry, maślanka, jogurty oraz kiszone warzywa i owoce, a także naturalne prebiotyki, czyli produkty zawierające węglowodany złożone (warzywa, owoce, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Karmiące mamy mogą też suplementować te składniki, przyjmując na przykład Estabiom – synbiotyk dostarczający dobroczynnych bakterii oraz substancji prebiotycznych.