czwartek, 21 październik 2021 15:38

Prozdrowotne właściwości sezamu w diecie

internetowy sklep ze zdrową żywnością internetowy sklep ze zdrową żywnością

Sezam to znana człowiekowi od setek, a nawet tysięcy lat roślina. Wzbogacała kuchnie całego świata (głównie kuchnię wschodu). Była też jedną z najstarszych roślin oleistych, która posiadała

wiele zastosowań w diecie. Pochodzi z suchych rejonów Afryki, ale już w starożytności zaczął być uprawiany w Azji, głównie na terenie Indii, a także w Europie. Do dziś uprawy znajdują się w Grecji, Turcji, na Cyprze, ale też w Belgii i Francji. Obecnie to podstawa wielu dań, ceniony dodatek i główny składnik uwielbianych nie tylko przez dzieci słodyczy - poznajcie sezam!

Sezam - co to właściwie jest?

W naturze sezam jest jednoroczną rośliną zaliczaną do bylin, a człowiek najchętniej wykorzystuje jej owoce. Używany w kuchni sezam to potoczne określenie ziarna sezamu (rośliny), które licznie znajdują się w kwiatach, tworzących otwierające się u góry torebeczki.

Nasiona sezamu indyjskiego, najczęściej stosowanego w celach spożywczych, zawierają 48-54% tłuszczu, 17-20% białka, 13,4-26% węglowodanów oraz około 5% wody. Są źródłem wielu cennych mikro- i makroelementów, witamin i dostarczają wielu  wartości odżywczych mających wyjątkowo prozdrowotne cechy.

Czy ziarna sezamu można jeść na surowo?

Większość osób uważa, że popularne słodycze - sezamki, a także pieczywo z sezamem to jedyne możliwości spożycia tych nasion. Nic bardziej mylnego - ziarna sezamu można jeść także na surowo! I z pewnością warto choć raz spróbować takich nasion - mają bardzo orzechowy smak i intensywny aromat.

Czarny sezam, czy biały, klasyczny? Który wybrać?

Najbardziej popularne są dwie odmiany sezamu - czarny i biały. Każdy z nich zawiera duże ilości cennych składników odżywczych, co jest faktem znanym nie od dziś - już starożytni żołnierze zabierali na wyprawy zapas ziaren sezamu. Był dla nich źródłem wysokoenergetycznego pokarmu i pozwalał na zachowanie dobrego zdrowia.

Sezam biały jest łagodniejszy w smaku, natomiast “czarnuszką” zachwycą się miłośnicy bardziej intensywnych doznań smakowych i zapachowych. Ma mocniejszy, orzechowy aromat, który jest nieco słodkawy.

Czarny, czy biały - nie ma to dużego znaczenia. Zastosowanie każdego rodzaju sezamu w diecie przyniesie wiele korzyści.

sezam

sezam

Właściwości i wartości odżywcze sezamu

Wszystkie produkty wytworzone z sezamu - olej sezamowy, pasta, prażone lub surowe ziarna sezamu - łączą prozdrowotne właściwości oraz duża dawka energii dostarczana organizmowi po spożyciu.

Nasiona sezamu zawierają niemal tyle białka, co jaja - niewiarygodne, a jednak prawdziwe. Z tego względu warto dodać sezam do posiłków, szczególnie stosując dietę wegańską lub wegetariańską. 

O odpowiedni poziom cholesterolu i właściwe ciśnienie krwi zadba solidna dawka magnezu, który w dużej ilości znajduje się w ziarnach.

Nasiona sezamu są bogate w bezcenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy i linolenowy. Dostarczają cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i sód.  Cynk, który też znajduje się w sezamie, zadba o zdrową skórę, gdyż pomaga w odbudowie włókien kolagenowych.

Sezam, podobnie do orzechów, zawiera też dużą dawkę błonnika. To dobra wiadomość dla przewodu pokarmowego każdego miłośnika zdrowej kuchni.

Sezam w diecie to nie tylko urozmaicenie smaku. Właściwości lecznicze tego produktu można łatwo zauważyć. Te małe ziarna dostarczają organizmowi niezbędnych mikro- i makroelementów. Miłośnicy sezamu odczują działanie tych ziaren na własnej skórze.

Czy sezam zawiera witaminy?

Ziarna sezamu zawierają wiele witamin, między innymi A, E oraz B. Ta pierwsza wspiera odporność i działa dobrze na prawidłowe widzenie. Jest też korzystna dla stanu włosów, skóry i paznokci. Wspomaga płodność. Witamina E nazywana jest czasem witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia skóry, nawilża ją i regeneruje. Pomaga uzyskać dobrą kondycję i utrzymać ją przez wiele lat. Cała grupa witamin B to duże wsparcie dla układu nerwowego, a także zdrowia psychicznego. Wychodzi na to, że nie tylko lubiany smak chałwy i sezamków poprawia nastrój, a cały ten proces jest znacznie bardziej złożony.

Sezam znajduje zastosowanie w kuchniach całego świata, warto regularnie go jeść.

Liczne właściwości lecznicze sezamu doceniane były od tysięcy lat, a dziś, dzięki zaawansowanej nauce, wiemy że z pewnością nie był to efekt placebo.

Sezam - na co pomaga? Na prawie wszystko!

Opracowanie merytoryczne we współpracy z Delikatesy Zdrowo -internetowy sklep ze zdrową żywnością DelikatesyZdrowo.pl