środa, 07 październik 2020 10:16

Najlepsze ciasta, które zachwycą Twoich gości!

Gości zachwycić można wieloma rożnymi deserami, a do najbardziej uniwersalnych i lubianych słodkości należą wszelkiego rodzaju ciasta. Kojarzą się z domowym ciepłem i wprowadzają w przyjemny nastrój, ponieważ przygotowywane są samodzielnie. W przyrządzeniu smacznego ciasta kluczową rolę odgrywa dobry przepis, w którym nie może zabraknąć odpowiednich dodatków.

Ciasto truskawkowe

Ciasta z truskawkami najczęściej przygotowane są w okolicy czerwca, kiedy to nie brakuje tych pysznych owoców na straganach i targowiskach. Puszysty wypiek z truskawkami w roli głównej zrobić można szybko i łatwo, ponieważ samo pieczenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Takie ciasto okazuje się niezastąpione w sytuacji, gdy gości zapowiadają się dosłownie na chwilę przed spotkaniem. Truskawki należy przed pieczeniem dokładnie osuszyć, a także pamiętać o utrzymaniu wszystkich składników w temperaturze pokojowej. W tym przepisie mąkę i proszek do pieczenie dodaje się na sam koniec, mieszając je szpatułką w masę. Ciasto truskawkowe przygotowuje się na oleju, najlepiej w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Ciasto truskawkowe

 

Ciasto truskawkowe

Ciasto porzeczkowiec

Porzeczkowiec to ciasto dla miłośników czarnej porzeczki, a tym samym słodko-kwaskowatego smaku. W tym wypieku charakterystyczny smak owoców podkreślają wilgotne kakaowe blaty, a także śmietankowy krem. Ciasto to idealnie sprawdza się zarówno przy okazji weekendowego spotkania przy kawie, jak i różnego rodzaju świąt. Do przygotowania porzeczkowca najlepiej wykorzystać dżemy stuprocentowe, które są stosunkowo gęste. W przeciwnym wypadku masa może się nadmiernie rozpływać na boki, co może utrudniać krojenie i jedzenie ciasta. W porzeczkowcu warto też zadbać o odpowiednie nasączenie biszkoptu, w czym bardzo dobrze sprawdzi się poncz na bazie rozcieńczonego z wodą soku porzeczkowego.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem jest bardzo oryginalne, dzięki czemu z pewnością zaintryguje gości. Do jego zalet należy niebanalny smak, a także szybkość wykonania. Ciasto z rabarbarem przygotować można w kwadrans, a czas pieczenia to niewiele ponad pół godziny. Przepis na ten wypiek nie należy do szczególnie skomplikowanych, dzięki czemu nawet niedoświadczeni kucharze mają szanse się z nim uporać. Ciasto z rabarbarem najlepiej przygotować na dużej blasze, ponieważ nie wychodzi zbyt wysokie. W takiej formie smakuje też najlepiej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby skorzystać z nieco mniejszej blaszki. W takim przypadku warto zmniejszyć odrobinę ilość owoców, aby nie było ich na powierzchni ciasta zbyt dużo. Z reguły zaleca się też wydłużenie czasu pieczenia.

Ciasto

Ciasto

Brownie

Brownie należy do najpopularniejszych ciast czekoladowych. Jego gliniasta konsystencja sprawia, że często nazywane jest zamierzonym zakalcem. Ciasto to jest bardzo zwarte, dlatego pod względem puszystości znacząco odbiega od klasycznego murzynka. Brownie cieszy się dużym powodzeniem wśród miłośników kuchni amerykańskie, których nie brakuje także w Polsce. W przepisie tym wykorzystać można czekoladę zarówno gorzką, jak i mleczną. W tym drugim przypadku deser będzie słodszy i bardziej kaloryczny, dlatego warto wziąć pod uwagę zastosowanie obu wariantów w odpowiednich proporcjach.

Ciasto malinowa chmurka

Malinowa chmurka to efektowne ciasto z kruchym spodem. Łączy w sobie walory smakowe sernika na zimno z galaretką, kremem, bezą oraz owocami. W przepisie tym najlepiej wykorzystać świeże maliny, jednak poza sezonem można zdecydować się na mrożone. Ciasto malinowa chmurka jest stosunkowo pracochłonna, dlatego warto dzień wcześniej przygotować bezę oraz kruchy spód. Ten drugi można ewentualnie zastąpić pokruszonymi ciastkami owsianymi lub herbatnikami. Interesujący przepis na malinową chmurkę dostępny jest na blogu Kulinarne Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/malinowa-chmurka/ przepis na malinową chmurkę), który zawiera także wiele innych inspirujących pomysłów na domowe wypieki. Warto pamiętać, że ciasto to najlepiej się kroi w dzień po złożeniu - beza wchłania wówczas krem, dzięki czemu przestaje pękać.

Czytany 93 razy

Media

artykuły sponsorowane copywriting

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.