Kiedy zacząć podawać dzieciom zakwas?
Zakwasy to naturalne probiotyki i produkty mające ogromną ilość cennych dla organizmu substancji. Dzieci mogą przyjmować je od pierwszego roku życia, a wówczas codzienna dawka nie powinna przekraczać dwóch łyżek. Po ukończeniu drugiego roku życia dziecko jest gotowe na to, aby spożywać dziennie od czterech do pięciu łyżek zakwasu warzywnego, a w późniejszych latach około czterdziestu pięciu mililitrów. Warto przestrzegać tych dawek, aby nie doprowadzić do skutków ubocznych, takich jak problemy żołądkowe. Jeśli dzieci nie przepadają za smakiem samych zakwasów, można je z powodzeniem przemycić do zup, sosów, kasz czy koktajli warzywnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kiszony napój rozcieńczyć z naturalnym sokiem owocowym lub posłodzić go miodem.
Zakwas z buraków - zdrowy i smaczny
To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych zakwasów, który zapewni dzieciom odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesiennym i zimowym, kiedy w przedszkolach i szkołach szaleją infekcje. Zakwasy produkowane z myślą o dzieciach bardzo często zawierają dodatkowo pietruszkę czy cytrynę, dzięki czemu ich smak jest przyjemniejszy. Pijąc musujący napój, dzieci dostarczają organizmowi ogrom witamin oraz minerałów, a także wspomagają swój układ trawienny, co niweluje wiele problemów żołądkowych. Szczególnie poleca się go dzieciom, które są po chorobie i intensywnej antybiotykoterapii, ale może również stanowić zdrowy napój na co dzień. Doprawiony odpowiednio zakwas z buraków ma smak, do którego dzieci mogą szybko się przyzwyczaić, a nawet go polubić. O ile sok z kapusty kiszonej czy ogórków bywa dla maluchów zbyt kwaśny, o tyle w tym wypadku słodycz buraków niweluje kwaśność w dużym stopniu. W rezultacie można połączyć przyjemne z pożytecznym i serwować dzieciom smaczny napój gazowany, który będzie miał wspaniały wpływ na pracę ich organizmu oraz samopoczucie.