sobota, kwiecień 27, 2024
wtorek, 25 styczeń 2022 20:41

Krótka historia rumu

rum rum blackbeard.store

Kiedyś słabo dostępny w naszym kraju, dziś rum jest obowiązkowym punktem w menu barów i restauracji oraz pojawia się na większości imprez. Nie każdy jednak wie, jak wyglądała droga rumu na przestrzeni ostatnich kilkuset lat - a tak się składa, że na kartach historii rumu znajduje się kilka interesujących stron.

Początki rumu i uprawa trzciny cukrowej

Pochodzenie słowa “rum” nie jest w pełni znane i możemy tu jedynie teoretyzować. Współcześnie w użyciu występuje jednak kilka nazw opisujących ten alkohol - rum, rhum (w lokalizacjach francuskojęzycznych) oraz ron (w lokalizacjach hiszpańskojęzycznych). 

Rum powstaje z trzciny cukrowej, oryginalnie pochodzącej z Papui Nowej Gwinei. Stamtąd trzcina trafiła do Azji, Afryki i następnie Hiszpanii. Niektóre źródła wskazują jednak na wykorzystanie trzciny cukrowej dużo wcześniej - kluczowy był tutaj XXI-XXII wiek, gdy Europejczykom po raz pierwszy przedstawili ją Arabowie. 

Złota era rumu - kolonie 

Trunki przypominające rum pojawiały się w historii kilka razy - od alkoholowych zaleceń Vagbhaty, indyjskiego znachora z VII wieku, przez wspominany w sanskrycie napój Shidhu, czy opisywany przez Marco Polo brum. 

Jednak znany nam rum zyskał na popularności dopiero w XVII wieku, gdy jego produkcja nabrała tempa w europejskich koloniach Ameryki Środkowej. Niektóre źródła sugerują, że pierwsza produkcja tego trunku nastąpiła na Barbadosie, ale nie ma na to twardych dowodów. W tych czasach rum stał się standardowym trunkiem brytyjskiej marynarki (i był nawet oficjalne racjonowany marynarzom!), a jego eksport do Ameryki Północnej i Europy stał się świetnie prosperującym biznesem. Popularność rumu szybko przełożyła się na założenie destylarni na terenie dzisiejszego USA - pierwsza z nich powstała w 1664 roku na bostońskim Staten Island. 

Czy istnieje europejski rum?

Co ciekawe, z czasem również kraje europejskie podjęły się prób produkcji "rumu" z buraków cukrowych, nie był to jednak trunek jaki znamy dziś, a z czasem nazwa "rum" została prawnie zastrzeżona. 

Podział rumów

Najpopularniejsze i najczęściej spotykane są podziały rumu wg stylu (angielski, hiszpański, francuski), barwy koloru ( rumy białe, złote, ciemne).

Źródło:

http://blackbeard.store

https://blackbeard.com.pl/rum-przewodnik-dla-poczatkujacych/

https://rumlovefestiwal.com/pl/rum-jak-wybrac-poradnik-poczatkujacego/