Muscat
Ze szczepu Muscat powstaje cenione wysoko mołdawskie wino Muscat Amador. Jest to wręcz szablonowy przykład doskonałego różowego wina. Skórki winogron tego szczepu pozwalają na zbudowanie ciekawego malinowo-truskawkowo-waniliowego bukietu i sprawiają, że to różowe półsłodkie wino nabiera bardziej deserowego charakteru. Wbrew pozorom jest to dobre, złożone wino, które przy relatywnie niskiej cenie jest w stanie zadowolić nawet bardziej wybrednych degustatorów.
Sklep internetowy z winem Winolubni.pl
Pinot noir
Ten szczep często jest wykorzystywany do produkcji wina czerwonego, ale daje też różowe wina o ciekawej konstrukcji. Templanza Pinot Noir to na przykład wino wytrawne z intrygującym bukietem, w którym wyczuwalna jest czarna porzeczka, ale i poziomka – bardzo rzadkie połączenie. Swoim owocowym aromatem i świeżym smakiem świetnie komponuje się z owocami morza, ale jest też znakomitym aperitifem. Generalnie wina ze szczepu Pinot noir wyróżniają się bukietem czerwonych owoców. Niejedno dobre wino różowe z Pinot noir może być starzone – dojrzewanie odbywa się zwykle przez kilka miesięcy.
Włoskie kupaże
Pięknym przykładem włoskiego kupażowanego wina włoskiego jest Bardolino Chiaretto DOC Linia Colori d’Italia. Ma w sobie świeżość, którą można odnaleźć raczej w winach białych, ale w bukiecie dominują kwiaty i czerwone owoce. Jest lekko wytrawne, świetnie sprawdza się w kuchni, ale jego walory smakowe sprawiają, że rośnie też grupa osób, które degustują je solo. Włoskie wino różowe ma w sobie zwykle świeżość win białych i złożoność win z ciemnych winogron. Pasuje do owoców morza, ale i jarzyn. Za najlepsze wina w tej klasie uchodzą te, które produkowane są z lokalnych, mniej znanych odmian.
Sauvignon blanc
Produkcja win różowych z Sauvignon blanc daje doskonałe rezultaty. Serca Polaków podbija nowozelandzkie Nau Mai Sauvignon Blanc Blush – rodzaj wina, który jest nietypowy z wielu powodów. Mimo że jest to trunek wytrawny, w upalne dni urzeka wyraźną słodyczą ukrytą za dominującą, świeżą kwasowością. Co prawda akurat wina z Nowej Zelandii mają problem z konkurowaniem z ofertą napojów alkoholowych z Mołdawii czy Włoch, ale akurat w tym przypadku smak wina okazał się największym atutem marketingowym. Jest to bowiem świetne wino nie tylko do dań z owocami morza, ale też drobiu czy sałatek.
Rozsmakuj się w różowym winie
Już 1 na 5 Polaków regularnie kupuje wina różowe. Czasem to klasyczne propozycje wytrawnych trunków, a czasem słodkie wina z delikatnymi bąbelkami. Jaką butelkę wybierzesz dla siebie? Możesz kierować się dopasowaniem do konkretnych dań, ale możesz też za drogowskaz przyjąć piękny kolor. Różowe wino jest zwykle prostsze i świeższe niż wina czerwone, ale nie aż tak kwasowe, jak białe – może być znakomitym wyborem nie tylko na początku przygody z degustacjami. Nigdzie nie przekonasz się o tym równie dobitnie, co w naszym sklepie.