poniedziałek, 18 październik 2021 12:14

Jakie wino różowe najchętniej kupują Polacy?

Winolubni.pl Winolubni.pl pixabay

Wina różowe są coraz częściej wybierane przez polskich konsumentów. Podobnie jak w przypadku innych typów, również tutaj raczej dominują wina półwytrawne, ale i wytrawne wino różowe ma swoich miłośników.

Muscat

Ze szczepu Muscat powstaje cenione wysoko mołdawskie wino Muscat Amador. Jest to wręcz szablonowy przykład doskonałego różowego wina. Skórki winogron tego szczepu pozwalają na zbudowanie ciekawego malinowo-truskawkowo-waniliowego bukietu i sprawiają, że to różowe półsłodkie wino nabiera bardziej deserowego charakteru. Wbrew pozorom jest to dobre, złożone wino, które przy relatywnie niskiej cenie jest w stanie zadowolić nawet bardziej wybrednych degustatorów.

Sklep internetowy z winem Winolubni.pl

Pinot noir

Ten szczep często jest wykorzystywany do produkcji wina czerwonego, ale daje też różowe wina o ciekawej konstrukcji. Templanza Pinot Noir to na przykład wino wytrawne z intrygującym bukietem, w którym wyczuwalna jest czarna porzeczka, ale i poziomka – bardzo rzadkie połączenie. Swoim owocowym aromatem i świeżym smakiem świetnie komponuje się z owocami morza, ale jest też znakomitym aperitifem. Generalnie wina ze szczepu Pinot noir wyróżniają się bukietem czerwonych owoców. Niejedno dobre wino różowe z Pinot noir może być starzone – dojrzewanie odbywa się zwykle przez kilka miesięcy.

Włoskie kupaże 

Pięknym przykładem włoskiego kupażowanego wina włoskiego jest Bardolino Chiaretto DOC Linia Colori d’Italia. Ma w sobie świeżość, którą można odnaleźć raczej w winach białych, ale w bukiecie dominują kwiaty i czerwone owoce. Jest lekko wytrawne, świetnie sprawdza się w kuchni, ale jego walory smakowe sprawiają, że rośnie też grupa osób, które degustują je solo. Włoskie wino różowe ma w sobie zwykle świeżość win białych i złożoność win z ciemnych winogron. Pasuje do owoców morza, ale i jarzyn. Za najlepsze wina w tej klasie uchodzą te, które produkowane są z lokalnych, mniej znanych odmian.

Sauvignon blanc

Produkcja win różowych z Sauvignon blanc daje doskonałe rezultaty. Serca Polaków podbija nowozelandzkie Nau Mai Sauvignon Blanc Blush – rodzaj wina, który jest nietypowy z wielu powodów. Mimo że jest to trunek wytrawny, w upalne dni urzeka wyraźną słodyczą ukrytą za dominującą, świeżą kwasowością. Co prawda akurat wina z Nowej Zelandii mają problem z konkurowaniem z ofertą napojów alkoholowych z Mołdawii czy Włoch, ale akurat w tym przypadku smak wina okazał się największym atutem marketingowym. Jest to bowiem świetne wino nie tylko do dań z owocami morza, ale też drobiu czy sałatek.

Rozsmakuj się w różowym winie

Już 1 na 5 Polaków regularnie kupuje wina różowe. Czasem to klasyczne propozycje wytrawnych trunków, a czasem słodkie wina z delikatnymi bąbelkami. Jaką butelkę wybierzesz dla siebie? Możesz kierować się dopasowaniem do konkretnych dań, ale możesz też za drogowskaz przyjąć piękny kolor. Różowe wino jest zwykle prostsze i świeższe niż wina czerwone, ale nie aż tak kwasowe, jak białe – może być znakomitym wyborem nie tylko na początku przygody z degustacjami. Nigdzie nie przekonasz się o tym równie dobitnie, co w naszym sklepie.