piątek, kwiecień 19, 2024
poniedziałek, 25 maj 2020 17:13

Zamienniki produktów, czyli jak przetrwać w dobie koronawirusa

Pomysły na zamienniki produktów Pomysły na zamienniki produktów

Mimo iż najgorsze restrykcje związane z epidemią już za nami, a półki sklepowe znów zaczynają zapełniać się towarami, to sytuacja ta pokazała, że nie możemy być pewni w dzisiejszych czasach niczego – nawet tego, że bez trudu kupimy najbardziej potrzebne w domu produkty spożywcze czy kosmetyczne.

Nie musisz się jednak stresować tym, że w sklepie zabrakło drożdży czy szamponu, bowiem istnieją sposoby, by zastąpić te i wiele innych produktów. Tym bardziej, że w trosce o swoje bezpieczeństwo warto jak najrzadziej do sklepu zaglądać.

 

 

Pomysły na zamienniki prodkutów do codziennego użytku


Zastępcze produkty mają to do siebie, że zwykle mamy je pod ręką, a dodatkowo często są dużo zdrowsze od tradycyjnie używanych, np. mają więcej ułatwiającego trawienie błonnika czy też nie uczulają. Warto wypróbować kilka takich zamienników, by wybrać ten, który najlepiej nam pasuje, zarówno jeśli chodzi o sam, jak i czas przygotowania zamiennika (np. w przypadku kosmetyków.
Tak naprawdę zamienniki te znane były już o dawna, bardzo często nasze babcie czerpały z tej wiedzy, jednaj uwagi na powszechną dostępność towarów, zwyczajnie o nich zapomniano. Czas jednak odświeżyć tę wiedzę.


Co zrobić gdy zabraknie drożdży?


Drożdże (poza mydłem, papierem toaletowym i rękawiczkami) najszybciej zniknęły ze sklepowych półek. Zaczęliśmy samodzielnie piec chleby czy ciasta więc jest to naturalna konsekwencja tego, że nagle stały się one towarem deficytowym. Ludzie na forach internetowych wzajemnie pomagali sobie w ich poszukiwaniu, a tymczasem bez problemu można wykonać je samemu i to na dwa sposoby. Oba pozwalają na uzyskanie produktu o równowartości 25 gramowych drożdży ze sklepu.
W pierwszym przypadku gotujemy dwa duże ziemniaki, a następnie rozgnieść je w ceramicznym naczyniu. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki jasnego niepasteryzowanego piwa. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni (zależnie od temperatury). Po tym czasie mamy gotowe drożdże.
Drugi sposób (nieco szybszy) poleca rozprowadzić w 1 szklance ciepłej wody 1 szklankę mąki (dokładnie rozcieramy grudki). Przykrywamy mieszaninę i pozostawiamy na 8 godzin w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy szklankę jasnego niepasteryzowanego piwa i łyżkę cukru. Wszystko szczelnie przykrywamy i zostawiamy w cieple na noc.

 

Co zrobić gdy zabraknie proszku do pieczenia?


Proszek z powodzeniem można zastąpić sodą oczyszczoną (jest głównym składnikiem gotowego proszku do pieczenia). Dajemy jej jednak cztery razy mniej, niż proszku i dokładnie mieszamy z sypkimi składnikami ciasta.
Jeśli nie mamy sody, do ciasta możemy też dodać alkohol lub wodę gazowaną. Skladniki te sprawią, że ciasto wyrośnie.

 

Co zrobić gdy zabraknie masła?


Masło możemy zastąpić olejem, ale najlepiej wybrać olej rzepakowy lub kokosowy, bowiem niektóre mają specyficzny smak, który może dominować nad smakiem ciasta czy innej potrawy. Warto pamiętać, że oleju dodajemy o ¼ mniej niż ilość masła podana w przepisie.
Jeśli mamy nieco więcej czasu, a lubimy wyraziste smaki, możemy wykonać specjalną pastę ze zmiksowanej oliwy (¼ szklanki) z 20 dag sezamu, ziaren słonecznika lub dyni. Pastę przechowujemy w lodówce, zastępując jedną jej łyżką, jedną łyżkę masła. Jeśli chodzi o pasty, doskonale sprawdzi się też ta z ugotowanej kaszy jaglanej. 1/3 szkl kaszy jaglanej rozgotowujemy w 1 szkl wody, a następnie miksujemy z ½ łyżeczki soli, ½ szkl oleju i ½ szkl mleka.

 

Co zrobić gdy zabraknie mąki?


Zamienniki białej mąki są dużo zdrowsze, bo mają więcej błonnika, dlatego warto zupełnie z białej maki zrezygnować. Szczególnie, że bez trudu przygotujemy jej alternatywne warianty. 1 szklankę mąki pszennej możemy zastąpić na przykład 1 szklanką mąki osianej (mielimy płatki owsiane). Mąka ta jednak sprawia, że wypieki są bardzo kruche, dlatego musimy dodać substancje wiążące, np. jajko.
Możemy również sięgnąć po kaszę gryczaną – mielimy kaszę na mąkę. Jednak dla wielu osób smak takiej mąki jest zbyt intensywny. Złagodzić go możemy np. mąką z ryżu (mielimy ryż) i 1 szklankę mąki pszennej zastępujemy połową szklanki mąki gryczanej i polową ryżowej.
W taki sam sposób możemy zrobić mąkę z suchych nasion strączkowych (np. grochu, ciecierzycy, fasoli). Ziarna prażymy na rozgrzanej patelni, a następnie mielimy. Warto poeksperymentować ze smakami mieszając mąki.
Jeśli mąka ma nam posłużyć do zagęszczenia np. zup czy sosów, podobny efekt osiągniemy zastępując ją jednym gotowanym ziemniakiem. Natomiast jeśli chcemy użyć jej jako panierki, możemy zastąpić ją zmieloną suchą skórką chleba, suchą bułką, pokruszonymi wytrawnymi ciastkami lub płatkami owsianymi.

 

Co zrobić gdy zabraknie cukru?


Podobnie jak przypadku mąki, zamienniki białego cukru są dużo zdrowsze. Najprościej 1 łyżeczkę cukru zastąpić 2/3 łyżeczki miodu. Do ciast, chlebów, owsianek czy koktajli można dodać zamiast cukru również dżem (w proporcji 1:1) lub słodkie suszone owoce (figi, morele, daktyle, ananasy i rodzynki. Namaczamy garść owoców w ½ szkl wrzątku, a następnie, kiedy zmiękną – miksujemy.
Możemy również zrobić syrop daktylowy – ma on lekko kakaowo-orzechowy smak i jest bardzo słodki, dlatego używamy go o 1/3 mniej niż cukru. 10 dkg daktyli miksujemy z 1 szklanką wrzątku, a po 4 godzinach pulpę przecieramy przez sitko. Taki syrop możemy przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

 

Co zrobić gdy zabraknie mleka?


Szklankę mleka możemy zastąpić mieszaniną ¾ wody po gotowaniu ryżu i ¼ oleju rzepakowego lub słonecznikowego, roztopionego masła lub smalcu. Możemy również wykorzystać inne produkty mleczne (np. kefir, maślankę, jogurt), nieco je rozcieńczając – mieszamy 1/3 szkl nabiału z 2/3 szkl. wody. W słodkich potrawach 1 szklankę mleka możemy zstąpić 1 szklanką soku jabłkowego.
Mleko roślinne możemy natomiast przygotować z płatków owsianych. Szklankę płatków miksujemy i zalewamy 1, 5 litra gorącej wody, następnie odstawiamy na godzinę. Mieszamy, przecedzamy przez sito lub gazę, przechowujemy w lodówce.

 

Co zrobić gdy zabraknie jajek?


Jeśli jajko dodajemy do potrawy, by nadać jej wilgotność i związać suche składniki, np. do ciast kruchych, , to zamiast 1 jajka możemy dodać np. ½ bardzo dojrzałego zmiksowanego banana, ¼ szkl musu jabłkowego (1 obrane i pokrojone w plasterki jabłka dusimy pod przykryciem w małej ilości wody), ¼ zmiksowanych namoczonych śliwek.
Jeśli jajek używamy, by dodać potrawie puszystości, np. w biszkoptach czy naleśnikach, możemy zastąpić je: 1 łyżką proszku do pieczenia zmieszaną z 1 łyżką oleju i 2 łyżkami wody lub 1 łyżeczką suchych drożdży wymieszanych w 4 łyżkach ciepłej wody.
By zagęścić masę (np. mięso na kotlety mielone), jajko możemy zastąpić: 1 łyżkę kaszy manny lub mąki kukurydzianej, 1 łyżką koncentratu pomidorowego lub 3 łyżkami startego surowego ziemniaka.

 

Co zrobić gdy zabraknie pasty do zębów?


Gdy zabraknie nam tego produktu np. w niedzielę, gdy wszystkie sklepy są zamknięte, możemy wymieszaj ¼ szkl sody oczyszczonej z ¼ oleju kokosowego, 5 łyżkami ksylitolu, ½ łyżeczki drobno zmielonej soli himalajskiej i kilkoma kroplami olejku miętowego. Taka pasta jest też dużo zdrowsza od tej ze sklepu.

 

Co zrobić gdy zabraknie szamponu?


Umyj włosy miksturą zrobioną z wody i sody w proporcji 3:1. Taki szampon nie będzie się pienił. Pozostaw go na głowie przez kilka minut, a następnie dokładnie spłucz. Aby dodać fryzurze blasku, zamiast odżywki, możesz umyte włosy spłukać mieszanką 1 łyżki octu jabłkowego rozprowadzonego w szklance ciepłej wody. Obie alternatywy dla sklepowych produktów są doskonałym pomysłem dla alergików.