Roladki z indyka w sosie grzybowym
Roladki z indyka w sosie grzybowym to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i wykwintną kolację przy świecach. Przygotowanie potrawy wymaga niewielkich umiejętności manualnych i zajmuje około 60 minut.
Składniki na rolady (na 4 porcje):
- mięso z piersi indyka (ok. 300 g)
- mozzarella w kulkach
- 50 g szpinaku (mrożony lub świeży)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- oliwa do smażenia
Sos:
- mała cebula
- 100 g pieczarek
- 100 g kurek
- serek topiony śmietankowy
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, natka pietruszki, oregano
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na cienkie, podłużne fileciki. Rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron.
- Na patelni podsmażamy szpinak. Przyprawiamy.
- Na rozbite filety z indyka nakładamy szpinaku i po 2 małe kulki mozzarelli. Zawijamy i łączymy wykałaczkami. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia się.
- Na oddzielnej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i kurki. Smażymy przez ok. 15 minut aż zmiękną i puszczą soki. Dodajemy serek topiony i śmietankę, przyprawiamy. Dusimy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Mięso podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką i polewamy sosem.
Rolady z indyka ze szpinakiem i boczkiem
Choć rolady z indyka ze szpinakiem i boczkiem nie należą do niskokalorycznych dań, to ich zniewalający smak przekonuje nas, że czasem warto zrezygnować z diety. Potrawę przygotowuje się w 40 minut i wymaga ona niewielkich umiejętności manualnych.
Składniki (na 4 porcje):
- mięso z piersi indyka (ok. 300 g)
- boczek surowy wędzony w plastrach
- ser żółty w plastrach
- 50 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i kroimy w cienkie, podłużne fileciki. Rozbijamy.
- Szpinak smażymy i przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
- Na rozbite filety nakładamy plaster sera żółtego oraz płaską łyżeczkę szpinaku. Zawijamy.
- Złożonego fileta zawijamy w boczek i zabezpieczamy wykałaczkami.
- Smażymy, aż mięso się zarumieni.
- Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Rolady z indyka w sosie pomidorowym
Jeśli jesteśmy miłośnikami sosów pomidorowych, to z pewnością zakochamy się w połączeniu ich z roladkami. To prosty przepis, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut i pozwala cieszyć się wykwintnym obiadem lub kolacją.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g piersi z indyka
- szynka w plastrach
- ser żółty w plastrach
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 ml passaty pomidorowej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w cienkie paski i rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron.
- Na mięso nakładamy plaster szynki i plaster sera. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczkami.
- Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki.
- Na patelnię dodajemy roladki i smażymy przez 10 minut.
- Dodajemy passatę i przyprawiamy.
- Mięso podajemy z ryżem lub kaszą.
Roladki z indyka to pomysł na niecodzienny obiad, który urozmaici nasz jadłospis. Dzięki nim zaskoczymy zarówno swoich najbliższych, jak i naszych gości.