poniedziałek, 02 grudzień 2019 18:43

Roladki z indyka. Przepisy dla spragnionych pomysłów

Roladki z indyka Roladki z indyka

Gdy jesteśmy już znudzeni monotematycznymi obiadami, warto poeksperymentować z różnorodnymi smakami. Jedną z ciekawych alternatyw są roladki z indyka, które oczarowują wielością przepisów i kombinacji.

Roladki z indyka w sosie grzybowym

Roladki z indyka w sosie grzybowym to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i wykwintną kolację przy świecach. Przygotowanie potrawy wymaga niewielkich umiejętności manualnych i zajmuje około 60 minut.

Składniki na rolady (na 4 porcje):

  • mięso z piersi indyka (ok. 300 g)
  • mozzarella w kulkach
  • 50 g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • mała cebula
  • 100 g pieczarek
  • 100 g kurek
  • serek topiony śmietankowy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, natka pietruszki, oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na cienkie, podłużne fileciki. Rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron.
  2. Na patelni podsmażamy szpinak. Przyprawiamy.
  3. Na rozbite filety z indyka nakładamy szpinaku i po 2 małe kulki mozzarelli. Zawijamy i łączymy wykałaczkami. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia się.
  4. Na oddzielnej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki i kurki. Smażymy przez ok. 15 minut aż zmiękną i puszczą soki. Dodajemy serek topiony i śmietankę, przyprawiamy. Dusimy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Mięso podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką i polewamy sosem.

Rolady z indyka ze szpinakiem i boczkiem

Choć rolady z indyka ze szpinakiem i boczkiem nie należą do niskokalorycznych dań, to ich zniewalający smak przekonuje nas, że czasem warto zrezygnować z diety. Potrawę przygotowuje się w 40 minut i wymaga ona niewielkich umiejętności manualnych. 

Składniki (na 4 porcje):

  • mięso z piersi indyka (ok. 300 g)
  • boczek surowy wędzony w plastrach
  • ser żółty w plastrach
  • 50 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • oliwa do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w cienkie, podłużne fileciki. Rozbijamy.
  2. Szpinak smażymy i przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i czosnku granulowanego.
  3. Na rozbite filety nakładamy plaster sera żółtego oraz płaską łyżeczkę szpinaku. Zawijamy.
  4. Złożonego fileta zawijamy w boczek i zabezpieczamy wykałaczkami.
  5. Smażymy, aż mięso się zarumieni.
  6. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Rolady z indyka w sosie pomidorowym

Jeśli jesteśmy miłośnikami sosów pomidorowych, to z pewnością zakochamy się w połączeniu ich z roladkami. To prosty przepis, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut i pozwala cieszyć się wykwintnym obiadem lub kolacją.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g piersi z indyka
  • szynka w plastrach
  • ser żółty w plastrach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, natka pietruszki
  • oliwa do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w cienkie paski i rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  2. Na mięso nakładamy plaster szynki i plaster sera. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczkami.
  3. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pomidorki.
  4. Na patelnię dodajemy roladki i smażymy przez 10 minut.
  5. Dodajemy passatę i przyprawiamy.
  6. Mięso podajemy z ryżem lub kaszą. 

Roladki z indyka to pomysł na niecodzienny obiad, który urozmaici nasz jadłospis. Dzięki nim zaskoczymy zarówno swoich najbliższych, jak i naszych gości.

Czytany 125 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.