sobota, kwiecień 20, 2024
poniedziałek, 28 wrzesień 2020 09:41

Z krainy mlekiem płynącej

Twaróg bez laktozy Twaróg bez laktozy

Wśród cenionych twarogów z Czarnocina znajdą coś dla siebie również osoby na diecie bez laktozy. Coraz częściej spotykamy się z nietolerancją tego dwucukru zawartego w mleku. Powodem jest niedobór laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego w naszym organizmie za jego trawienie.

Nietolerancja pojawia się najczęściej u dorosłych i objawia nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi. Osoby dotknięte tą przypadłością znajdą już na rynku produkty nabiałowe pozbawione laktozy.

 

Czarnociński Twaróg półtłusty bez laktozy zachowuje w swoim składzie wszystko to, co w nim najcenniejsze, czyli wapń i białko w najlepiej przyswajalnej postaci, komplet witamin i składników mineralnych. A równocześnie jest lekkostrawny i może być jedzony przez osoby cierpiące na coraz powszechniejszą dzisiaj nietolerancję laktozy. Zachowuje przy tym swój charakterystyczny smak twarogu.

Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.

Do czego?

Na kanapkę, do sałatki, do nadzienia.

Czarnocin twaróg półtłusty bez laktozy

Czarnocin twaróg półtłusty bez laktozy

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 116 kcal (487 kJ)

Tłuszcz: 3,8 g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g

Węglowodany: 3,4 g

W tym cukry: 2,9 g

Białko: 17 g

Sól: 0,1 g

Opakowanie: kostka ok. 300 g w folii

Cena za kilogram: ok. 16,20 zł