Wiele właściwości flawonoidów
Flawonoidy nie mają właściwości witamin: nie są aminami i stanowią grupy chemicznej, ale ze względu na swoje działanie ochronne i brak możliwości wytwarzania ich przez ludzki organizm zasługują na włączenie do grupy niezbędnych składników odżywczych.
Główne właściwości flawonoidów to:
- przeciwutleniające
- przeciwnowotworowe
- uszczelnia naczynia włosowate
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- przeciwbakteryjne
Flawonoidy ograniczają działanie wolnych rodników (utleniaczy) zmniejszając ryzyko raka i chorób serca, poprawiają objawy alergii i zapalenia stawów, zwiększają aktywność witaminy C, wzmacniają naczynia krwionośne, blokują postęp zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, mogą zapobiegać uderzeniom gorąca w okresie menopauzy i zwalczać inne objawy.
Kwercetyna: jest jednym z flawonoidów posiadających więcej właściwości: przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwopryszczkowe,
Luteina: to rozpuszczalny w tłuszczach żółty pigment, którego funkcją jest ochrona rośliny przed promieniowaniem słonecznym.
Gdzie znajdziemy flawonoidy
Na szczęście nie są rzadkie ani egzotyczne i można je znaleźć w wielu owocach i warzywach. Są obecne np. w soi, wszystkich roślinach zielonych, oczywiście w konopiach, zielonej i czarnej herbacie oraz w winie. Ponadto, ponieważ mogą być również stosowane w postaci suplementów diety, występują razem z niektórymi witaminami i minerałami.
Jak działają flawonoidy
Flawonoidy są często adaptacyjną odpowiedzią roślin na intensywne promieniowanie ultrafioletowe. ich funkcją w świecie roślin jest przyciąganie zapylaczy. Składniki te również chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Odgrywają podstawową rolę w kolorze i smaku rośliny.
Flawonoidy lub bioflawonoidy to naturalne barwniki obecne w warzywach, które chronią nas przed uszkodzeniem przez utleniacze, takie jak promienie ultrafioletowe, których działanie nasila się latem; zanieczyszczenie środowiska z obecnością toksycznych minerałów, takich jak ołów i rtęć, oraz chemikalia obecne w żywności (barwniki, konserwanty itp.), które, ponieważ organizm ludzki nie może ich wytworzyć, muszą je pozyskać albo żywność lub suplementy.
Flawonoidy zasługują na włączenie do grupy niezbędnych składników odżywczych.