Wina mołdawskie - z miłością do tradycji
Mołdawia słynie ze swoich winnic oraz trunków mocno związanych z tamtejszym folklorem. Są one narodowym powodem do dumy, a także generują znaczące gospodarczo zyski.
W kraju tym uprawianie winorośli oraz produkcja wina są istotnym elementem kulturalnym. Znajdziesz tu ponad 140 winiarni, a wśród nich podziemną winnicę ciągnąca się na 100 km.
Co wyróżnia wina mołdawskie na tle innych? Fakt, że dojrzewające tam owoce mają doskonałe warunki. Czysta woda, świeże powietrze i wartościowa gleba zapewniają im wszystko, czego potrzebują, by nabrać pełni smaku. Nie sposób nie wspomnieć, że ogromną rolę w produkcji tutejszych win odgrywa tradycja. Zgodnie z legendą, pierwszą winorośl Mołdawianie otrzymali w darze od samego Boga i dlatego po dziś dzień traktują tę roślinność, jak niebiański dar. Winogrona przeważnie zbierane są ręcznie, a znaczna część winiarni stanowi interes rodzinny, gdzie wiedza i sposób produkcji wina przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Niezależnie od stosowanej przy produkcji wina technologii, mołdawskie wina smakują zupełnie inaczej niż te, które znasz z zachodniej Europy.
Kiedyś po mołdawskie wina sięgali monarchowie, europejscy królowie, rosyjscy carowie. Dziś wybierają je osoby ceniące sobie ten wyszukany smak za niewygórowane pieniądze.
Najchętniej wybierane wina mołdawskie
- Czerwone wino mołdawskie - 7 COLINE Feteasca Negra & Cabernet Sauvignion jest wytrawnym trunkiem godnym uwagi. Powstaje ono z 2 odmian winogron: Feteasca Neagra i Feteasca Neagra. Posmak jabłka i brzoskwini dobrze komponują się z potrawami mięsnymi oraz makaronem.
- Białe wino mołdawskie - BOROGAVI Muscat jest lekkie i świetnie orzeźwia. Półsłodki smak doskonale współgra z deserami, owocami sezonowymi oraz cytrusami.
- Różowe wino mołdawskie - ANIMALIENS Rose o kwiatowo - truskawkowym posmaku to wytrawna propozycja do sałatek, potraw z makaronu, serów kozich i owoców morza. Orzeźwiająca, kwaskowa nuta harmonijnie współgra tu z subtelną słodyczą.
- Musujące wino mołdawskie - CRICOVA Crisecco brut to wytrawne wino z bąbelkami, które zachwyca owocowo - kwiatową nutą. Warto spróbować go przed posiłkiem jako aperitif lub podać do owoców morza.
Wszystkie powyższe wina mołdawskie znajdziesz na Wybieramwino.pl. Wypróbuj trunków swojego ulubionego gatunku i znajdź to, które Cię zachwyci.
Mołdawia na enoturystycznej mapie
Każdego roku do Mołdawii zjeżają prawdziwi smakosze, podróżujący szlakami wyjątkowych regionów winiarskich oraz poszukujących nowych, wyrafinowanych smaków.
Jedną z najciekawszych, dorocznych atrakcji w Mołdawii jest Narodowy Dzień Wina - święto przypadające na pierwszy weekend października. Na placu w Kiszyniowie kilkadziesiąt winnic prezentuje wówczas swoje wyroby. Ten dzień to także doskonała okazja, by poznać regionalne rękodzieło, spróbować pysznych, tradycyjnych potraw i pobawić się podczas koncertów. Fani wina mogą zapoznać się z tajnikami wyrobu tego trunku, sposobem podawania go oraz łączenia z potrawami. Profesjonalni sommelierzy prowadzą szkolenia i warsztaty.
Wiele winnic w Mołdawii oferuje dobrze rozbudowane zaplecze hotelarsko-turystyczne. Poza degustacją trunków zapewniają nocleg, pełne wyżywienie, dając możliwość obcowania z tamtejszą kulturą i gościnnością.