sobota, 25 czerwiec 2022 13:59

Dieta w chorobach tarczycy – jak należy się odżywiać?

Hashimoto dieta Hashimoto dieta pexels

Tarczyca pełni bardzo ważną funkcję w pracy organizmu. Warto wiedzieć, że odpowiedzialna jest za regulację metabolizmu W tym przypadku hormony takie jak tyroksyna i trójjodotyronina wpływają na regulacje podstawowej przemiany materii i termogenezy, ale też na prace układu nerwowego czy nawet krążenia.

Zatem chorób tarczycy nie można bagatelizować. Należy więc podjąć się leczenia, ale trzeba też pamiętać, że duże znaczenia ma dieta. Dziś przedstawimy Wam, jako powinna ona wyglądać.

 

Niedoczynność tarczycy – co warto wiedzieć?

Niedoczynność tarczycy często ma charakterystyczne objawy, takie jak ciągłe uczucie zmęczenia, ale też senność. Do tego jeszcze pojawiają się bóle głowy, zaparcia czy wypadanie włosów. Może też pojawić się uczucie zimna. Niedoczynność tarczycy wymaga leczenia i w tym przypadku lekarz przepisuje hormony. Do tego niedoczynność tarczycy występuje u ponad 90% osób smagających się z chorobą Hashimoto. Warto wiedzieć jak ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu tarczycy pełni jod. Co ciekawe 80% jodu znajduje się właśnie w tarczycy. Jod jest niezwykle ważny składnikiem hormonów trójodotyroniny i tyroksyny. Zaś jego niedobór często doprowadza do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu i powstania tzw. wola. Do tego wiele osób zmagających się z niedoczynnością ma problemu z płodnością, często pojawiają się poronienia. Zwiększa się również ryzyko wad wrodzonych u dziecka i to bardzo ciężkich. Niedobory jodu najczęściej występują na Śląsku. Jednak nawet mieszkając nad morzem można zmagać się z niedoborem tego pierwiastka. Stąd poza leczeniem ważna jest dieta.

Hashimoto dieta i dieta przy niedoczynności tarczycy

Zdrowa dieta to podstawa. Ale u osób z niedoczynnością tarczycy czy hashimoto musi być ona też odpowiednio przygotowana. Przede wszystkim chorzy muszą unikać substancji tzw. wolotwórczych, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia, a również wpływają na problemy z syntezą hormonów. Tutaj mamy na myśli goitrogeny, które znajdują się w produktach sojowych oraz warzywach kapustnych. Zaleca się wykluczenie z diety zup na bazie soi czy kapusty. Do tego należy zwiększyć ilość spożywanych ryb morskich. Duże znaczenie ma ilość spożywanego białka i tutaj musicie wiedzieć, że powinno ono pokrywać 15% zapotrzebowania na energię. U osób z Hashimoto nawet więcej, bo 20%. Zaleca się więc spożywanie nie tylko ryb, ale i chudego mięsa drobiowego, chudego nabiału oraz jogurtów czy kefirów. Do tego przynajmniej raz w tygodniu powinno się jadać wątróbkę kurzą, gdyż ma dużo żelaza, którego niedobór prowadzi do nieprawidłowej przemiany hormonalnej. Zarówno w niedoczynności tarczycy, jak i Hashimoto dieta musi być zrównoważona.

Nadczynność tarczycy – co warto wiedzieć?

Nadmierna produkcja hormonów prowadzi z kolei do nadczynności tarczycy. W tym przypadku pojawiają się objawy takie jaki utrata masy ciała, ale i nadpobudliwość. Może też pojawić się potliwość, drżenie rąk, obrzęki oraz biegunka, a nawet arytmia. W nadczynności tarczycy następuje zwiększone zużycie tlenu, ale i przemiany białek, tłuszczów czy węglowodanów. W tym przypadku poza leczeniem farmakologicznym trzeba też zwiększyć ilość spożywanego biała, witamin i składników mineralnych. Z diety należy wykluczyć mocną kawę oraz herbatę. Należy natomiast wprowadzić regularne posiłki i do tego nie powinno się spożywać pustych kalorii w postaci słodyczy.

Dieta w nadczynności tarczycy – co należy jeść?

Wiecie już, że trzeba unikać pustych kalorii. A przez to, że następuje szybszy rozpad białka jego podaż powinna być większa. W tym przypadku zaleca się podawanie około 2 gramy białka na kg masy ciała, biorąc pod uwagę całą dobę. W diecie nie może więc zabraknąć mleka oraz napojów mlecznych fermentowanych, czyli choćby maślanki czy kefiru. Do tego trzeba też jadać sery, jaja, chude mięso, oraz ryby. Na deser zamiast słodyczy można jadać kisiele, budynie czy też sałatki owocowe. Oczywiście trzeba przestrzegać diety, ale ważna jest też częstotliwość posiłków. Trzeba jadać regularnie, a przy tym w podobnych odstępach godzin. Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie.