niedziela, kwiecień 14, 2024
wtorek, 07 luty 2023 16:35

Smaczne dania z piekarnika – jakich zasad warto przestrzegać podczas pieczenia?

pizza gaba pizza gaba mat.prasowe

Potrawy przygotowywane w piekarniku są szczególnie wykwintne. Wiele osób przyrządza je szczególnie na wyjątkowe okazje, aby oczarować swoich gości. Ponieważ jednak większość z nas nie używa piekarnika na co dzień, nie ma odpowiedniego doświadczenia w przyrządzaniu smacznych dań z piekarnika. Istnieje wiele zaleceń, których przestrzeganie gwarantuje lepszy smak potraw bez ryzyka frustrujących wpadek w kuchni.

 

Nagrzewaj piekarnik zawsze przed włożeniem do niego potrawy

Niezależnie od tego, czy pieczesz ciasto, mięso czy zapiekankę makaronową – zawsze najpierw nagrzewaj piekarnik. Ma to kluczowe znaczenie dla prawidłowej obróbki produktów i zachowania przez nie pożądanej struktury. Przykładowo warzywa włożone do zimnego piekarnika, który dopiero się nagrzewa, będą nadmiernie puszczać wodę, zamiast apetycznie się przyrumienić.

Nie ustawiaj temperatury na wyrost

Wiele osób ustawia maksymalną temperaturę, by przyspieszyć przygotowywanie dań w piekarniku, ale pomysł ten nie znajduje odzwierciedlenia w otrzymywanych rezultatach. Smaczne dania z piekarnika to takie, które piekły się optymalną ilość czasu w możliwie najniższej temperaturze. Podpiekaniu potraw służą specjalne tryby pracy piekarnika, na przykład grillowanie, a niekoniecznie bardzo wysoka temperatura. Większość potraw potrzebuje czasu, więc należy uzbroić się w cierpliwość.

Stopniowo zmniejszaj temperaturę pieczenia mięsa

Optymalna temperatura pieczenia większości mięs wynosi od 150 do 180 stopni Celsjusza. W przypadku pieczenia mięsa początkowo warto ustawić wyższą temperaturę, a następnie można stopniowo ją zmniejszać. Mięso powinno się piec najpierw pod przykryciem, a później odkryte w celu zarumienienia. Jeżeli nie masz konkretnego przepisu na pieczeń, stosuj się do zasady, wedle której 1 kg mięsa należy piec przez 1 godzinę. Warto wyposażyć się w specjalny termometr do pieczenia mięsa, który umożliwia kontrolowanie temperatury także wewnątrz produktu. Więcej przepisów na dania z piekarnika tutaj i tu.

Ogranicz improwizację w trakcie pieczenia ciast

Osoby twierdzące, że nie mają talentu do pieczenia ciast, prawdopodobnie za bardzo lubią improwizować w kuchni. Sztuka pieczenia wymaga dokładnego przestrzegania przepisów. Precyzyjnie odmierzane składniki mają kluczowe znaczenie dla powstawania wypieków o właściwej konsystencji oraz smaku. Z tego powodu staraj się dokładnie podążać za przepisami na ciasta. Koniecznie odmierzaj składniki na wadze kuchennej – dodawanie ich na oko grozi porażką!

Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia

Wiele osób wprost nie może się powstrzymać, by sprawdzić, czy smaczne dania z piekarnika są już gotowe. Jednak zamiast zaglądać przez przeszkloną szybkę po prostu otwierają drzwiczki piekarnika. Doprowadza to do szybkiej utraty nagromadzonego ciepła. W rezultacie piekarnik znowu musi się rozgrzewać, a proces pieczenia (w szczególności ciast) nie przebiega tak, jak powinien.

Pozwól potrawom przestygnąć przed podaniem

Serwowanie dań świeżo wyjętych z piekarnika grozi oparzeniem, ale to nie jedyny minus takiego działania. Zbyt wcześnie wyjęte z blachy ciasta opadają, a zapiekanki są bardziej lejące i nie zachowują zwartej formy w trakcie nakładania na talerz. Także mięso po wyjęciu z piekarnika należy zostawić na 10-15 minut, by jego temperatura wyrównała się.